GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τράπεζες σε... συνεταιρισμό με τοκογλύφους!

Από  badmoney.gr Κατ' επανάληψη οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατηγορηθεί για τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού, ιδιαίτερα με πιστωτικές κάρ...

Από badmoney.gr
Κατ' επανάληψη οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατηγορηθεί για τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού, ιδιαίτερα με πιστωτικές κάρτες, καθώς κατά σύστημα «κουρελιάζουν» τη νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει θέσει πλαφόν στα επιτόκια. Αυτή τη δύσκολη εποχή, όμως, φαίνεται ότι οι τράπεζες δείχνουν τέτοια ύποπτη ανοχή στα κυκλώματα τοκογλύφων που υπόσχονται «μετρητά σε ένα λεπτό», ώστε να μιλάμε πλέον για άτυπο συνεταιρισμό τους με τα εγκληματικά κυκλώματα!
Όσο η κρίση «παγώνει» την καταναλωτική πίστη, μετατρέποντας τις τράπεζες από χορηγούς σε... απορροφητήρες ρευστότητας, οι τοκογλύφοι... κάνουν όλο και καλύτερες δουλειές, έχοντας φθάσει τον τελευταίο καιρό να μετατρέψουν τις δραστηριότητές τους σε υγιέστατες... παρατράπεζες με εκτεταμένες δραστηριότητες στην καταναλωτική πίστη. Μόνο που τα δάνεια που χορηγούν οι τοκογλύφοι αναλαμβάνουν να εισπράττουν, ως οφειλές από πιστωτικές κάρτες, οι επίσημες τράπεζες, που υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι κάνουν «στραβά μάτια» στις τοκογλυφικές πρακτικές:
 Οι τοκογλύφοι που υπόσχονταν με κακοτυπωμένα φυλλάδια «μετρητά σε ένα λεπτό με την πιστωτική σας κάρτα» έχουν εκσυγχρονιστεί σε τέτοιο βαθμό, που διαθέτουν αρκετές ιστοσελίδες για να διαφημίζουν από το ίντερνετ τις υπηρεσίες τους, ενώ οι άνθρωποί τους βρίσκονται σε όλες τις ελληνικές πόλεις, δημιουργώντας άριστα παρατραπεζικά δίκτυα. Τη δράση των τοκογλύφων έχει αναλάβει να διαλευκάνει η Εισαγγελία της Αθήνας, κατόπιν αναφοράς που υπέβαλε ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Στην έρευνα έχει ενεργοποιηθεί και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας.
 Η πρακτική που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι τοκογλύφοι συνδέει ευθέως την τοκογλυφία με τη νόμιμη τραπεζική. Οι σύγχρονοι τοκογλύφοι δεν «δένουν» πια τους πελάτες τους με προσημειώσεις σε ακίνητα, ή με... φιλικές επισκέψεις μπράβων της νύχτας, αλλά προτιμούν την «καθαρή» οδό: μεταβιβάζουν στο νόμιμο τραπεζικό σύστημα την είσπραξη των τοκογλυφικών απαιτήσεων!
 Τα δάνεια δίνονται με πιστωτικές κάρτες, ακόμη και αν οι κάτοχοί τους έχουν ξεπεράσει τα πιστωτικά όρια. Ο τοκογλύφος πληρώνει μερικές δόσεις για να ενεργοποιηθεί η κάρτα και, στη συνέχεια, αξιοποιεί το πλαφόν για αγορές με άτοκες δόσεις, που είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο από το γενικό πιστωτικό όριο της κάρτας, για να δώσει δάνειο στον πολίτη που έχει ανάγκη. Για παράδειγμα, μια κάρτα με όριο 10.000 ευρώ, που ήδη έχει ξεπερασθεί, μπορεί να ενεργοποιηθεί και πάλι με πληρωμές δύο δόσεων. Η ίδια κάρτα μπορεί να έχει 13.000 ευρώ όριο για αγορές με άτοκες δόσεις. Ο τοκογλύφος πληρώνει π.χ. 1000 ευρώ για να κατεβάσει το χρέος στις 9.000, δίνει άλλα 4.000 ευρώ μετρητά ως δάνειο και από τα 5.000 ευρώ που έχει χορηγήσει παρακρατά 1.000 ευρώ για τόκους.
 Οι αγορές με άτοκες δόσεις φορτώνονται, βέβαια, στον κάτοχο της κάρτας. Ο τοκογλύφος φροντίζει να αγοράσει πραγματικά εμπορεύματα, τα οποία μεταπωλεί για να πάρει το κεφάλαιό του, έχοντας εισπράξει προκαταβολικά και τους τόκους. Από 'κει και μετά το λόγο έχει η τράπεζα, που αναλαμβάνει να εισπράξει το υπέρογκο χρέος από τον πελάτη με όλους τους νόμιμους τόκους, οι οποίοι επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας, όταν ο πελάτης αρχίσει να καθυστερεί. Έτσι, μια μικρή διευκόλυνση λίγων χιλιάδων ευρώ φθάνει να γίνεται «βρόχος», καθώς κατά κανόνα οι δανειολήπτες, που ήδη βρίσκονταν σε ανάγκη, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το νέο, «φουσκωμένο» χρέος και καταλήγουν στη σφαίρα ενδιαφέροντος των εισπρακτικών γραφείων των τραπεζών, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οι τράπεζες σε αυτή την υπόθεση φαίνονται ως «συνένοχες» με τους τοκογλύφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διεφθαρμένα στελέχη τους παρακάμπτουν για λογαριασμό των τοκογλύφων τους περιορισμούς και ανεβάζουν πιστωτικά όρια «μισοπεθαμένων» πιστωτικών καρτών, για να διευκολυνθεί στις δικές του χορηγήσεις δανείων ο τοκογλύφος. Περιέργως, αυτές οι παρακάμψεις των διαδικασιών πιστοληπτικής αξιολόγησης των πελατών, που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυστηρές, αφού περνούν από τα κεντρικά συστήματα των τραπεζών, δεν έχουν κινήσει την προσοχή των διοικήσεων.
Επιπλέον, όμως, οι τράπεζες που φημίζονται για τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά τους συστήματα, αλλά και για την προσεκτική αξιολόγηση όλων των χορηγήσεων, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, δεν έχουν «πάρει χαμπάρι» όλες αυτές τις περίεργες κινήσεις στους λογαριασμούς των καρτών, που αν μη τι άλλο από την άποψη της διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων θα έπρεπε να έχουν σημάνει πολλούς συναγερμούς.
Χιλιάδες κάρτες που γίνονται «όχημα» τοκογλυφίας εμφανίζονται ξαφνικά να «παραφουσκώνουν» με μεγάλης αξίας αγορές με άτοκες δόσεις, χωρίς αυτό να προκαλεί αντιδράσεις των τραπεζών, παρότι όλοι ξέρουν πια ότι οι παρατράπεζες που έχουν στηθεί με άξονα τις καθ' όλα νόμιμες πιστωτικές κάρτες κάνουν θραύση και οι πρακτικές τους είναι γνωστές σε όλους, πολύ περισσότερο στους νόμιμους τραπεζίτες.
Πολύ εύκολο για τις τράπεζες να αναφέρουν στις αρχές αυτές τις περίεργες συναλλαγές, για να διευκολύνουν την έναρξη ερευνών, που θα εντοπίσουν τους τοκογλύφους, αλλά δυστυχώς οι αρχές ενεργοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, όχι από καταγγελίες τραπεζών, αλλά από καταγγελίες θυμάτων των τοκογλύφων στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Ίσως επειδή αυτή η σύγχρονη μορφή τοκογλυφίας δεν είναι απαραίτητα κακή για τις τραπεζικές business...

4 σχόλια

  1. Προς τον κύριο διοικητή του Ι.Κ.Α. , να παρέμβει και να κάνει ερεύνα γα την κομπίνα που έστησαν και διορίστηκε στο δημόσιο , το βουλγαρικό δίδυμο ΝΤΑΛΕΒΑ –ΣΙΝΙΚΟΦ :
    Ονομάζομαι Elena Sesinova από Sofia και μένω στα κάτω πατησιά
    Επαγγέλλομαι καρδιολόγος και προσπαθώ να μπω και εγώ στο δημόσιο μόνιμη αλλά είμαι λίγο άσχημη και χοντρούλα και δεν μπορώ να μπω .
    Καταγγέλλω λοιπόν :
    το δίδυμο ΝΤΑΛΕΒΑ –ΣΙΝΙΚΟΦ ,
    Ξέρετε πόσες Ντάλεβες και Σινίκοβοι έχουν διοριστεί μόνιμοι στο δημόσιο χωρίς να είναι Έλληνες .Ακλουθώντας τον δρόμο της ΠΟΡΝΕΙΑΣ και του ΣΕΞ για τον διορισμό και νομιμοποίηση τους .
    ΙΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ ΣΙΝΙΚΟΒΑ βουλγάρα διορισμένη ψυχίατρος στο ΙΚΑ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΜΟΝΙΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ. Πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ , βούλγαρος ψυχίατρος διορισμένος στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΜΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ σύζυγος της πρώτης(ΙΒΑΣ ΝΤΑΛΕΒΑ) και αυτός πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    Αυτοί οι δυο από την Βουλγαρία έπιασαν ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΜΑ ΛΑΙΚΟ


    ( τραγουδιέται όπως το παπόρι απ’ την Περσία )



    Δεξιά μου Δεξιά μου- Δεξιά μου Δεξιά μου
    Δεξιά μου Δεξιά μου αχ και πούσαι αρχόντισσα μου.
    Σύριζα μα μην με λένε Σύριζα να μην με λένε
    Σύριζα να μην με λένε στο Πασόκ όλοι θα κλαίνε.
    Το Πασόκ θα σιχτιρίσω το Πασόκ θα σιχτιρίσω
    το Πασόκ σιχτιρίσω και εσένα θ’ αναστήσω.
    Δεν γουστάρω εξουσία δεν γουστάρω εξουσία
    δεν γουστάρω εξουσία νάχουνε και παρουσία.
    Με γιαούρτια και με τούρτες με γιαούρτια και με τούρτες
    με γιαούρτια και με τούρτες και με μπόλικες μπαρούφες.
    Και με ξύλο όπου λάχει και με ξύλο όπου λάχει
    και με ξύλο όπου λάχει να φωνάζουν όχου κι άχι.
    Αχ και νάρθεις Δεξιά μου αχ και νάρθεις Δεξιά μου
    αχ και νάρθεις Δεξιά μου για ναρθώ στα σύγκαλα μου.
    Μη μιλάς κι εγώ δουλεύω μη μιλάς κι εγώ δουλεύω
    μη μιλάς μα εγώ δουλεύω και για εσένα μεσιτεύω.
    Με τ’ αδέρφια τα Κουκούδια με τ’ αδέρφια τα Κουκούδια
    με τα’ αδέρφια τα Κουκούδια όλα στάχτες πελεκούδια.
    Στρώνουμε χαλί γλυκιά μας στρώνουμε χαλί γλυκιά μας
    στρώνουμε χαλί γλυκιά μας να βολέψεις τα παιδιά μας.
    Έλα κιέμείς θα σου λέμε έλα κιέμείς θα σου λέμε
    έλα κιέμεις θα σου λέμε μπινελίκια και θα κλαίμε.
    Τάχατες πως σε μισούμε τάχατες πως σε μισούμε
    τάχατες πως σε μισούμε μπίζνα μπίζνα σ’ αγαπούμε.
    Μην μας πάρουνε χαμπάρι μη μας πάρουνε χαμπάρι
    μη μας πάρουνε χαμπάρι και μας γδάρουν το τομάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραλήρημα Καρχιμάκη... χωρίς ναρκωτικά !!!
    "Ο οραματιστής Ανδρέας πολιτευόταν, με γνώμονα τις επόμενες γενιές "!!!
    Τι γνώμονα ; Πως θα τις @@μήσει ;

    Η παρακάτω είδηση δεν είναι ανέκδοτο... αφορά ομιλία του Καρχιμάκη στη Θεσσαλονίκη για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Αντρέα Παπανδρέου και είναι ενδεικτική του λόγου για τον οποίο βιώνουμε το σημερινό χάλι:
    Αντί στην αναφορά του ονόματος "Ανδρέας Παπανδρέου" να πέφτουν ντομάτες και γιαούρτια αναγνωρίζοντάς του ότι ευθύνεται για το σημερινό χάλι... κάποιοι παραληρούν στο άκουσμα του ονόματός του !!
    Μιλάμε για την απόλυτη σχιζοφρένεια...

    Διαβάστε και τους ύμνους Καρχιμάκη:
    `«Οραματιστή ηγέτη», «ακατάβλητο αγωνιστή» και «ρεαλιστή» χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, τον Ανδρέα Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα δεκαπέντε χρόνια από το θάνατό του, με θέμα: «Ο Ανδ. Παπανδρέου και η διαχείριση των κρίσεων»...

    ΤΖΑ...!!! παρακάτω δεν έχει.....
    Εμάς τους κοινούς θνητούς μπορεί να μας πάνε μέσα για ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.
    Δεν έχουμε την προστασία των ΕΛΙΤ ΑΛΗΤ του Πασοκ.

    πάντως ένα είναι το θέμα άνθρωποι
    ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.
    ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ.

    ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΗΔΗ......ΝΕΚΡΟ ΠΑΣΟΚΟ...στα σχόλια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα ανήκει στις τράπεζες.

    Οι τράπεζες ανήκουν (και) στην εκκλησία.

    Οι πολίτες ανήκουν στο Θεό.

    Ο θεός περιμένει να πεθάνουν οι πολίτες για να τους κάψει στην κόλαση.

    Χαίρετε

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση