GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα συν και τα πλην της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»...

Από το http://www.attikipress.gr/ -Γιατί την ανακοίνωσε ο Βενιζέλος -Το καλό και το άσχημο σενάριο για τη διάρκειά της -Οι πιέσεις γ...

Από το http://www.attikipress.gr/

-Γιατί την ανακοίνωσε ο Βενιζέλος
-Το καλό και το άσχημο σενάριο για τη διάρκειά της
-Οι πιέσεις για μείωση του ελληνικού χρέους και το ευρωομόλογο
-Αγωνία μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου
-Τι θα γίνει με τα CDS και τις εκλογές

Νέα δεδομένα διαμορφώνει για την προσπάθεια να επέλθει η λύτρωση στο δράμα της ελληνικής οικονομίας το σενάριο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Από τη στιγμή που το ενδεχόμενο αυτό τέθηκε και επίσημα στο τραπέζι, προσμετρώνται «τα συν και τα πλην», ενώ ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι οι εξελίξεις στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ήδη, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μεσολάβησε, η επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία και -κυρίως-την Ιταλία επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο της "Αττικής Περιφέρειας" ότι η απειλή του ευρωπαϊκού ντόμινο μπορεί να...
 επενεργήσει θετικά για τη χώρα μας. Η κινητικότητα και οι διεργασίες, που πυκνώνουν σε όλη την Ευρώπη, έχουν βασική παράμετρο τη διαπίστωση ότι απαιτείται γρήγορα αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος στο πλαίσιο μιας συνολικής και σταθερής ευρωπαϊκής λύσης. Δικαιώνεται από την άποψη αυτή και η επιμονή της κυβέρνησης, που υποστήριζε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι αυτοτελές, εγκαλώντας τους Ευρωπαίους ότι καθυστερούν να δουν την πραγματικότητα και να δράσουν εγκαίρως.

 Έτσι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων αποκτά μια άλλη δυναμική, κάνοντας ολοένα και περισσότερους να αισιοδοξούν ότι θα πάρει "σάρκα και οστά" γρηγορότερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Οι επίσημες δηλώσεις του ίδιου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την πιθανή λύση της ≪επιλεκτικής χρεοκοπίας≫ προκάλεσαν έως και σοκ, καθώς μέχρι τώρα αποφευγόταν κάθε αναφορά σε τέτοιες αρνητικά φορτισμένες λέξεις.

 Για τον κ. Βενιζέλο φαίνεται όμως πως ήταν μονόδρομος, αφού γνώριζε ότι ο όρος αυτός περιλαμβανόταν στην τελευταία του έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία σημείωνε ότι για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως να προκαλέσει αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα, αν και πιθανώς μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα». Ο κ. Βενιζέλος για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς έσπευσε να προλάβει και να το διατυπώσει πρώτος για να αποφύγει τις παρενέργειες μιας νέας ≪έξωθεν≫ υπόδειξης.

 Ορολογίες… και πραγματικότητα

 Η ≪επιλεκτική χρεοκοπία≫, υπό την τυπική της έννοια, δεν ισοδυναμεί όντως με πτώχευση. Αποτελεί τον τεχνικό μηχανισμό, που επιτρέπει στη χώρα να μεταφέρει χρονικά προς τα πίσω κάποιες άμεσες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, αλλά συνεχίζοντας ταυτόχρονα να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Εν προκειμένω η χώρα μας θα επιλέξει να μην αποπληρώσει μια συγκεκριμένη έκδοση ομολόγων.

 Το αρνητικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο τροφοδότης ρευστότητας της χώρας, συνεχίζει να διατηρεί την αυστηρή θέση της, ότι και σε μια τέτοια περίπτωση για την Ελλάδα δεν θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες με την εγγύηση ομόλογων. Έχει επομένως σημασία ποιας διάρκειας θα είναι η ≪επιλεκτική χρεοκοπία≫. Το καλύτερο σενάριο είναι να έχει μικρή διάρκεια και οι συζητήσεις που γίνονται προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών. Υποστηρίζεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν θα πληγεί και δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

 Σκληρή διαπραγμάτευση

 Η ελληνική κυβέρνηση θέτει στις συζητήσεις την προϋπόθεση να υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland ο πρωθυπουργός εμφανίζεται θετικός έναντι των σχεδίων για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνεικαι την εξυπηρέτησή του», όπως σημειώνει. Το άλλο -λιγότερο πιθανό- ενδεχόμενο είναι η ≪επιλεκτική χρεοκοπία≫ να διαρκέσει αρκετά, για δύο χρόνια. Στην περίπτωση αυτή είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, το κόστος θα μετακυληθεί στην πραγματική οικονομία, θα υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές, η αγορά θα ≪στεγνώσει≫ από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα κλείσουν και η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα. Στην περίπτωση αυτή επίσης είναι άγνωστο αν το ΔΝΤ θα απελευθερώσει ή θα απειλήσει πως δεν θα απελευθερώσει τις επόμενες δόσεις.

 «Η οικονομία είναι κλίμα»

 Το σοβαρότερο πρόβλημα που εντοπίζεται πάντως συνδέεται με τον ψυχολογικό παράγοντα, έστω και αν το οποιοδήποτε πάγωμα διαρκέσει λίγο. Η κατηγοριοποίηση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης σε ≪επιλεκτική χρεοκοπία≫, την ώρα που ήδη σημειώνονται υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται στο κόκκινο από τους διεθνείς κερδοσκόπους, μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

 Όσο και αν εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η ≪επιλεκτική χρεοκοπία≫ απλά είναι τεχνικό εργαλείο για να περάσει η Ελλάδα σε ένα μηχανισμό, είναι άγνωστο πώς θα την εκλάβουν οι αγορές. Και κάποιοι δεν αποκλείουν αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κινηθούν αυτή τη φορά σωστά και γρήγορα, να θεωρηθείότι η ≪επιλεκτική χρεοκοπία≫ θα γίνει κανονική χρεοκοπία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι δύο σχολές σκέψης εκφράστηκαν άλλωστε και από συγκεκριμένα πρόσωπα. «Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος» θεωρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον αντίποδα όμως ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος υποστήριξε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία ≪σημαίνει ανταλλαγή ομολόγων με διπλάσιο επι- τόκιο. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος των τόκων πλέον≫.

 Ένα τελευταίο, αλλά εξίσου κρίσιμο σημείο αφορά το εάν η ≪επιλεκτική χρεοκοπία≫ μπορεί να θεωρηθεί ≪πιστωτικό γεγονός≫, κάτι που θα σήμαινε ότι θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας, τα περιβόητα CDS και θα χρειαζόταν να πληρωθούν πολλά δισεκατομμύρια στους κατόχους τους. Η μέχρι τώρα εικόνα είναι πως αυτό δεν θα συμβεί και άρα είναι ένα ακόμη ≪συν≫ αλλά σαφώς υπό την προϋπόθεση να μην βγουν εκτός ελέγχου οι εξελίξεις σε ένα θέμα που σημαδεύει πρώτη φορά την ευρωπαϊκή ιστορία. Από τη φορά των εξελίξεων αυτών θα εξαρτηθεί άλλωστε και η πορεία των πολιτικών πραγμάτων στο εσωτερικό, αν δηλαδή θα αποφευχθούν οι αναταράξεις ή το φθινόπωρο θα φέρει και εκλογές.

8 σχόλια

  1. να πληρώσουμε όλοι ;; ΕΝΤΑΞΕΙ αφου....μαζί τα φάγαμε !!!

    Γιατί όμως να απο την μιά...να εξαιρούνται από τις περικοπές , και τις έκτακτες εισφορές ΤΩΝ ΥΨΗΛΟΤΑΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ των δώρων και των επιδομάτων αδείας όλοι όσοι αποστρατεύθηκαν αυτοδικαίως με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΑΡΕΣ 2500 ως 4500 ευρω/μήνα ) που παίρνουν από 46 εως 52 χρωνών??? ...
    και από την άλλη να κόβονται δώρα και να μπαίνουν έκτακτες εισφορες σε γεροντακια με 250 εως 750 ευρώ / μήνα συνταξη ???

    ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ..ΟΝΕΙΡΟ ΒΛΕΠΩ..ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ..ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΩ..ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΔΙΑΛΥΣΑΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ 10000000 ΕΛΛΗΝΩΝ..ΠΡΟΔΩΤΙΚΟ-ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΟΣΙΛΟΓΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΝΔ..ΣΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ- ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ -ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΣΑΣ ..ΟΥΤΕ ΣΤΟΥ ΒΟΔΙΟΥ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΤΟΥΝΙΑ..
    ..ΟΛΑ ΚΑΤΑΧΤΩΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ..ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΘΕΛΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ..ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ...ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάλεσμα προς τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , να επιστρέψει
    με ένα νέο κόμμα , για να ξαναφέρει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της χώρας μας που χάθηκε .
    Και να επανέλθει η οικονομία μας όπως ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 .
    ΕΠΙ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ :
    Spreads : κάτω από 150 μονάδες , τώρα με τον Γ.Παπανδρέου είναι : 1400 μονάδες .
    Δανεισμός : επιτόκιο 1.56 % , τώρα με τον Γ. Παπανδρέου είναι : Από 5% -15% .
    Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή , άφησε χρέος 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ , στα 21 χρόνια του ΠΑΣΟΚ άφησε χρέος 392 δισεκατομμύρια ευρώ και του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) σε , 1 χρόνο 100 δισεκατομμύρια ευρώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς έχετε δίκηο για το πλιάτσικο των πράσινων και των γαλάζιων. Μήπως όμως δεν είναι φρόνιμο να περιμένουμε την εισβολή των κόκκινων όπως έγινε στη Ρωσία όπου εφόρμισαν οι πεινασμένοι με ευθύνη του Τσάρου και κατέλαβαν την εξουσία. Θα θέλαμε να γίνει το ίδιο και εδώ. Θα σας άρεσε να μπουν τα κόκκινα τρωκτικά στο σπίτι σας και να σας στείλουν στα Γκούλαγκ. Θα θέλατε να δείτε την περιουσία σας στη τσεπη των εκατομυριούχων του πρώην ΚΚΣΕ οι οποίοι γυρνάνε με τα κότερα και κοροϊδεύουν τα κορόϊδα των Ρώσων οι οποίοι σε λίγο θα κάνουν ότι έκαναν οι Μπολσεβίκοι. Θα εκτελέσουν τους πράκτορες της ΣΙΑ και θα δημιουργήσουν νέο καθεστώς.
    Ένας αιθεροβάμων σοσιαλιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτό το γαϊδούρι που μιλάει για τους στρατιωτικούς, αυτός ο εμμετικός,αδίστακτος και επικίνδυνος ανθέλληνας,έχει στοιχεία και μιλάει; Είναι ένας άθλιος συκοφάντης με κακία που ξεχυλίζει απ' τ' αυτιά του. Είναι ένας σύγχρονος Εφιάλτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ..Η λίστα (της ντροπής)...


    OXI....ΡΕ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ !!
    ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΑΚΤΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ 5.ΟΟΟ ΕΥΡΩ..
    ΟΧΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ !!!....

    ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
    Δ Ο Υ Λ Ο Υ Σ
    ΣΤΟΝ ΠΕΘΕΡΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ
    ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΤΕΡΑΣΤΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ
    ΜΕ ΤΑ 5**** ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    - ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 850 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.... !!!!!!!!

    ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ
    ΓΙΑ ΝΑ ΞΟΦΛΗΣΕΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
    ΤΑ ..ΧΡΕΗ.

    ΕΞΑΛΛΟΥ..ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ..ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η λίστα (της ντροπής)...και ο Μπένυ... σαν την κερατωμένη γκόμενα:
    ____________________________________
    Προσλαμβάνει ντετέκτιβ για να βρεί και μπράβους για να δείρουν όσους τον κερατώνουν.

    Στις διατάξεις του νομοσχεδίου του Μπένυ, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που αφορούν την "αξιοποίηση από το δημόσιο ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών για τους ελέγχους φορολογούμενων με χρέη στο δημόσιο"...

    Έτσι λέει το ΠΑΣΟΚ...την ανάθεση της είσπραξης των οφειλωμένων σε Μπράβους [στη φώτο βλέπετε ένα καλό παρεάκι μπράβων με τον αρχηγό του να έχει όλα τα προσόντα να γίνει το δεξί χέρι του Μπένυ όπως είναι και του Μαρινάκη].

    Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και προκειμένου να εντοπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων, μπορεί να ανατίθεται η έρευνα σε δικηγορικά γραφεία ή ελεγκτικές εταιρίες... όπως λέει το ΠΑΣΟΚ τους ντετέκτιβ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση