GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «επόμενη μέρα» του Μεσοπρόθεσμου...

Από το http://www.attikipress.gr/ Πού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση μετά την επιβίωσή της από τη μάχη της Βουλής Ανασυγκρότηση και γρήγο...

Από το http://www.attikipress.gr/

Πού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση μετά την επιβίωσή της από τη μάχη της Βουλής
Ανασυγκρότηση και γρήγορα αποτελέσματα στην Οικονομία
Τα πρώτα πολιτικά κέρδη από τον ανασχηματισμό
Σε ποια περίπτωση θα επανέλθει το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο
Κρίσιμες οι κοινωνικές διεργασίες τους επόμενους μήνες


Το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίστηκαν. Και τώρα τί; Ποιές είναι οι εξελίξεις της «επόμενης μέρας» σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Το τετραήμερο αυτής της ταραχώδους κοινοβουλευτικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι θα είχε χαρακτηριστικά «κολάσεως του Δάντη», όπως έγραψε από την περασμένη εβδομάδα η «Αττική Περιφέρεια». Οι εντάσεις και οι κραδασμοί που προηγήθηκαν, διαμόρφωσαν και ένα ανάλογο αποτέλεσμα. Και τώρα το ζητούμενο είναι πού θα οδηγηθούν τα πράγματα στη χώρα.
Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα κατ’ αρχάς, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα "άντεξε".  Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου –που αποτελούσε το κεντρικό διακύβευμα- από 154 εκ των βουλευτών του αποτελεί, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες και το γενικότερο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, ένα θετικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε φθάσει αρκετές φορές στα όρια απώλειας της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας της, αφού αθροίζονταν σε αρκετούς οι βουλευτές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφοροποιούνταν, απειλώντας ακόμη και να καταψηφίσουν το σχέδιο. Κορυφαία περίπτωση ήταν αυτή του βουλευτή Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη, που...
 πείστηκε να άρει τις επιφυλάξεις του λίγες μόλις ώρες πριν από την ψηφοφορία.
Από τη στιγμή μάλιστα που φάνηκε ότι και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σκόπευε να υπερψηφίσει, όλα κινούνταν κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί. Τόσο η επιβίωση της κυβέρνησης, όσο και το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο. Η καταψήφιση από ένα μόνο βουλευτή, τον κ. Π. Κουρουμπλή, ήταν η μικρότερη δυνατή ζημιά για το κυβερνών κόμμα. Στελέχη του υπολόγιζαν ότι είχε αντοχές να "χάσει" στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης μέχρι δύο βουλευτές, περιοριζόμενο στις 153 έδρες, κάτω από τις οποίες θα σήμαινε "κόκκινος συναγερμός" ακόμη και για εκλογές. Αυτό τελικά δεν συνέβη. Αντιθέτως, προστέθηκε άλλη μια ψήφος, από την πλευρά της Έλσας Παπαδημητρίου, επιτρέποντας την ψήφιση του επίμαχου νομοθετήματος με 155 "ναι" στο σύνολό τους.
Πύρρειος νίκη
Επομένως, ακόμη κι αν δεν βγήκε ενισχυμένη, η κυβέρνηση γλίτωσε από τη δοκιμασία αυτή με μια "αμυχή" και το σημαντικότερο είναι ότι συνεχίζει να διαθέτει αριθμητική κοινοβουλευτική άνεση. Μέσα σε ένα βαρύ από πολλές πλευρές κλίμα αυτό επιτρέπει στους αισιόδοξους να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και να ελπίζουν ότι θα σταματήσει, κάπου εδώ πλέον, να αδειάζει. Η συνολική εμφάνιση της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου, άλλωστε, ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, όπως παραδέχονταν ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης. Σε αυτό αναγνωρίζεταιότι ρόλο έπαιξε η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, κερδίζοντας καθοριστικά τη μάχη των εντυπώσεων. Όπως επίσης και το κλείσιμο της συζήτησης με την ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου βοήθησε το ΠΑΣΟΚ, που είναι "στριμωγμένο" εδώ και καιρό, να ανασάνει βαθιά.
Στοιχήματα και κίνδυνοι
Το στοίχημα για την κυβέρνηση τώρα είναι, αφού πέρασε αυτόν τον κάβο, αν θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί με ταχείς ρυθμούς και να φέρει τα αποτελέσματα στην οικονομία και στις διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν είχαν σημειωθεί επί τόσον καιρό. Με τη δημοσκοπική της επιρροή να υποχωρεί διαρκώς και την ψυχολογία στο εσωτερικό της να έχει κλονιστεί, το εγχείρημα δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται. Μολονότι μεσολαβεί μάλιστα το καλοκαίρι, το επόμενο τρίμηνο θεωρείται κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όπως λέγεται το φθινόπωρο βρει την κυβέρνηση με ισχυρά αποθέματα αντοχής, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει τότε και μια προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του νέου οικονομικού επιτελείου, που όπως φαίνεται έχει θέσει στόχο σε πρώτη φάση, ύστερα και από τις πρώτες δυσάρεστες εμπειρίες των επαφών στο εξωτερικό, τη "σταθεροποίηση" της κατάστασης.
Στη συνέχεια επιδιώκει να αρχίσει να "κτίζει" με μικρά λιθαράκια μια πιο αισιόδοξη προοπτική, ώστε τα άδικα –και κατά την κυβερνητική ομολογία- μέτρα να αρχίσουν να πιάνουν τόπο. Το κύριο βάρος πέφτει στη σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες θα αφορούν το σκέλος της μείωσης των δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν το μήνυμα αυτό αρχίσει να εκπέμπεται, ελπίζεται ότι τη θέση της καχυποψίας θα πάρει η (μικρή έστω) εμπιστοσύνη, διευκολύνοντας έτσι τις διευθετήσεις σε επίπεδο αριθμών και χρεών, που τώρα μοιάζουν ανέφικτες. Παράλληλα, μια δεύτερη μεγάλη ελπίδα έχει να κάνει με την επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη μείωση της κρατικής συμμετοχής, στο 15%, για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα με βάση και τις σχετικές δεσμεύσεις, που ανακοίνωσε ο κ. Μπαρόζο.
…και στο βάθος εξελίξεις
Στην περίπτωση που όλο αυτό το πολιτικό σενάριο δεν μπορέσει να επαληθευτεί, το φθινόπωρο ίσως να αποδειχθεί περίοδος εξελίξεων. Αν η ευκαιρία που πήρε τώρα με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δεν αξιοποιηθεί με θετικό τρόπο από την κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα φουντώσουν πάλι οι συζητήσεις περί εκλογών, αν και υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι εναλλακτικά μπορεί να αναβιώσουνοι προσπάθειες για ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, που πρόσφατα ναυάγησαν. Δεν πρέπει να υποτιμάται, άλλωστε, το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με 180 ψήφους. Με δεδομένη την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οδηγούνται τα πράγματα σε εκλογές, αν διαπιστωθεί ότι όλες οι άλλες δίοδοι έχουν κλείσει. Το κοινωνικό κλίμα θα επηρεάσει οπωσδήποτε τις εξελίξεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Όπως και το αντίστροφο.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει φυσικά, αν θα απορροφηθούν ή όχι οι κοινωνικοί κραδασμοί ή αν το κίνημα των αγανακτισμένων θα επαυξήσει τη δυναμική του . Επί του παρόντος κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα νέα μέτρα διαμορφώνουν κλίμα "απομόνωσης" της κυβέρνησης. Το ζητούμενο από την πλευρά της είναι αυτό να παραμείνει εντός ελέγχου μέχρι να έρθουν "καλύτερες μέρες" και να μην πάρει εκρηκτική μορφή, κάτι που δυσκόλευε αφάνταστα πλέον οποιονδήποτε άλλο ελιγμό σε πολιτικό επίπεδο.

6 σχόλια

  1. Κ. Παπανδρεου αυτη την φορα περιμενουμε να βαλετε τα πραγματα στην θεση τους . Οι ριζικες αλλαγες πρεπει να γινουν οπως δηποτε, για να μπορεσει η Ιστορια να δικαιολογησει αυτα που τραβαει ο φτωχος κοσμος της χωρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΚΡΕ ΓΑΛΑΖΙΕ-ΠΡΑΣΙΝΕ ΦΡΟΥΡΕ ΠΟΣΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΟΥ?ΤΗΝ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΝ ΚΥΝΙΣΜΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ.. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΣΟΥ.. ΤΕΛΙΚΑ..ΠΟΣΟ ΗΛΗΘΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΣΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙΣ , ΝΑ ΣΚΥΒΕΙΣ ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ..ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΑΛΛΑΛΑΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΗΧΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ ΣΟΥ..ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλος και ο “Ηλιος” για το ΠΑΣΟΚ

    Αγαπητό μου τέκνο! Διαβάζοντας τις επιστολές του Ηλία Ανδριόπουλου που απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι «θα σε ξανάβρω στου Μπαξέδες» αλλά και της Μ. Λοίζου που ομοίως απαγορεύει και το «Ήλιο» του πατέρα της Μάνου αποφάσισα να παρέμβω μετά της παρούσης επιστολής.

    Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι από τώρα και στο εξής απαγορεύω σε αυτό το ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί τον ήλιο, η τμήμα αυτού σε οποιαδήποτε μορφή σχεδιάγραμμα ακόμη και σε αφαιρετικά σκίτσα.

    Περαιτέρω απαγορεύω στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί τα γράμματα Πι Άλφα Σίγμα Όμικρον και Καπα σε οποιαδήποτε συνδυασμό παραλλαγή και γλώσσα καθώς και το χρώμα πράσινο σε κάθε απόχρωση.

    Στα πλαίσια της Αυτοργάνωσης μίλησα και με το Δ. Σολωμό και τον έπεισα να απαγορεύσει και τον ύμνο εις την ελευθερία σε όλους τους Έλληνες ενώ ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σκέφτεται να απαγορεύσει την Ωδη στην Χαρά σε όλη την Ευρώπη. Ψάχνω και τον Κορνάρο, χθές έστειλα SMS στον Ν. Ξυλούρη ενώ ο Κάλβος έχει χαθεί εδώ και κάνα μήνα.

    Είχαμε κάτι διαφωνίες με το νομικό τμήμα που επέμενε ότι αριστουργήματα της τέχνης, η σκέψη και τα σύμβολα είναι παγκόσμια κληρονομιά. Κάτι σαν open source που τα χρησιμοποιεί ο καθένας όπως θέλει.

    Διαφωνούσα! “Δικά μου είναι και τα κάνω ότι θέλω“ τους είπα.

    Έτσι θεωρήσαμε σκόπιμο να στείλουμε την παραπάνω επιστολή ή οποία επιθυμούμε να δημοσιευθεί στο blog και να γίνει μέσο αντίληψης της βλακείας που σας δέρνει εκεί κάτω…

    Αν και στην πραγματικότητα μερικοί από εσάς είναι αβοήθητοι, ελπίζουμε πραγματικά στην καταλλαγή που θα μας βγάλει όλους από την δύσκολη θέση.

    Με την ευχή μου
    ο Δημιουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς πρασινοφρουρό σχολιαστή-λαμόγιο

    To θέμα αυτό θα το λύσει ο Τζέφρυ, Πρόεδρος της διεθνούς σπείρας των σοσιαληστών ηγετών. Δυστυχώς από την συγκέντρωση θα λείπουν οι αδελφοί τους μουσουλμάνοι σοσιαΛΗΣΤΕΣ ηγέτες του αραβικού κόσμου. Πλήθος λαού που παρευρίσκεται έξω από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, επευφημεί τους σοσιαληστές λαϊκούς ηγέτες σε κάθε εμφάνισή τους. Στη συνέχεια, οι σοσιαληστές πολιτικοί θα κάνουν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, Ομόνοια και περίχωρα, όπου ο Τζέφρυ θα τους ξεναγήσει στις γειτονιές της πολυπολιτισμικής Αθήνας, όπου Έλληνες και αλλοδαποί ζούν αρμονικά εδώ και δυό-τρία χρόνια, οι τελευταίοι ασχολούμενοι με το εμπόριο μαύρης σαρκός και "μαύρης" γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτρέπεται η χρήση του τραγουδιού «Deutsche deutsche uber alles» στις συγκεντρώσεις του Παssοκ.
    ** Επιτέλους βρέθηκε λύση από Γερμανία.

    Μετά και το πρόσφατο αδιέξοδο από τις αρνήσεις χρήσης των τραγουδιών «Ηλιε, ήλιε» και «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» στις συγκεντρώσεις του ΠάSSοK.( με κίνδυνο να μείνει το κίνημα χωρίς μουσική υπόκρουση όποτε τι κίνημα θα ήταν )...

    Tο γραφείο τύπου της καγκελαρίου κ. Μέρκελ με έκτακτη ανακοίνωση του παραχωρεί το δικαίωμα ανάκρουσης του γνωστού ύμνου
    «Deutsche deutsche uber alles» _____________
    με την επισήμανση ότι είναι το...ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να διευκολυνθεί ο παρασημοφορημένος για τις υπηρεσίες του από το Γερμανικό λαό κ Παπανδρέου.

    Η πρόσφορα έγινε αποδεκτή με ανακούφιση από την ηγέτη του ΠάSSοK που δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει την γενναιόδωρη στάση της μεγάλης χώρας που για μια άλλη φορά έσπευσε να μας βοηθήσει επισημαίνοντας τους άρρηκτους μεταξύ μας δεσμούς με την χρήση της ιστορικής φράσης:
    " Άλλωστε οι Γερμανοί....... είναι φίλοι μας".

    Επιπλέον ο κ Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κίνηση αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου αποδεικνύει ότι τα
    " μέτρα πιάνουν τόπο, η χωρά ανακτά την διεθνή της αξιοπιστία ενώ η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί την γρήγορη επιστροφή της στις αγορές" ενώ αναφερόμενος στον μεταπολιτευτικό πατριωτισμό που εξέφραζαν τα απαγορευμένα πλέον τραγούδια σημείωσε με νόημα:
    « Δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του απομονωτισμού να ανακόψουν τη πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση……

    Επιτέλους εκτός από το ελληνικό κρασί υπάρχει και η γερμανικη μπυρα! » ...ΧΑΙΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαμία: Αγανακτισμένοι έχουν εγκλωβίσει βουλευτή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Σοβαρό επεισόδιο με τον βουλευτή Νίκο Τσώνη
    Αγανακτισμένοι πολίτες έχουν εγκλωβίσει σε γραφεία κεντρικού κτιρίου στη Λαμία τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Τσώνη και άλλα τοπικά στελέχη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ>
    Το επεισόδιο:
    Λίγο μετά τις 8.00΄το βράδυ όταν ο....
    βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης πήγε να μπει σε κεντρικό κτίριο στην πλατεία Ελευθερίας στον 4ο όροφο όπου συνεδρίαζε η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο.
    Σύμφωνα με τα όσα είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο LamiaReport, ένας αγανακτισμένος πολίτης πλησίασε τον βουλευτή και του είπε:
    "Εσύ είσαι που ψήφισες το μεσοπρόθεσμο με βαριά καρδιά ?... και τον έφτυσε...

    Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ο βουλευτής τον άρπαξε από το λαιμό και τον έσπρωξε, φωνάζοντας "θα σε γα.... ρε κωλόπαιδο".
    Στη συνέχεια ενεπλάκησαν και άλλοι πολίτες που γιουχάριζαν και έβριζαν τον βουλευτή, ο οποίος την ώρα που έφευγε γρήγορα για να μπει στο κτίριο, δέχτηκε καφέδες, μπουκάλια και αυγά.

    Ο Νίκος Τσώνης είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είπε στη Βουλή την ιστορία με τον "ψηφοφόρο Δημητράκη".
    Στο σημείο έφτασε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.
    Μέχρι και αυτή την ώρα ο βουλευτής και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένα στον 4ο όροφο και απέξω οι αγανακτισμένοι πολίτες φωνάζουν συνθήματα κατά του βουλευτή και του ΠΑΣΟΚ.

    LamiaReport.gr
    στις 10:41 μ.μ.

    - ΣΦΑΞΙΜΟ!! ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
    ΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑSSΟΚ.

    - Ευχομαι ολοψυχα να μπουκαρουν μεσα οι αγανακτισμενοι και να τον στειλουν στο νοσοκομειο τον ΠΟΥΣΤΑΡΟ που εχει και θρασος να επιτιθεται!

    - ΜΟΝΟ ΤΟ ΞΥΛΟ ΦΟΒΟΥΝΤΕ..ΤΑ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ..

    - Μπράβο αγόρια μου !!!!!!!!!
    Μπράβο Έλληνες !!!!!!!!!
    Μπουκάλια, αυγά και καφέδες ; - Γιαούρτια δεν έχετε ;
    - ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση