GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτή είναι η επιστολή - ντοκουμέντο για την ..."αυτοκτονία" των μετόχων στην Probank

Από τον Θανάση Λεπίδη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Σε συνέχεια του θέματος με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Probank , που έχει προκαλέσει αίσθη...

Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Σε συνέχεια του θέματος με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Probank, που έχει προκαλέσει αίσθηση και πολλές αντιδράσεις, σας δημοσιεύω σήμερα και ολόκληρη την επιστολή-ντοκουμέντο του προέδρου της Τράπεζας Μ. Δαμανάκη προς τους μετόχους από την οποία μπορεί κανείς μπορεί να βγάλει χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα.
Θυμίζω ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 28.12.2011, δηλαδή μέσα στις γιορτές....

Aυστηρώς Προσωπική
Ενημέρωση Μετόχων Νο 53
Μοσχάτο 06 Δεκεμβρίου 2011
Αγαπητέ κύριε,

Σας στέλνουμε τις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου που περιέχουν, όπως και αυτές του εξαμήνου, την επίπτωση του ΡSΙ της 21/7/2011. Εντωμεταξύ βέβαια έχει ανακύψει το νέο ΡSI+, της 26-27/10/2011, του οποίου όμως οι ουσιαστικές λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σχετικά με το 9μηνο, η κύρια παρατήρηση είναι ότι η Τράπεζα, παρά τις συνθήκες, εξακολουθεί να είναι...
 σταθερή στα λειτουργικά της αποτελέσματα, χωρίς σημαντικές απώλειες στα βασικά της μεγέθη και στέκει πολύ καλά συγκρινόμενη με τις άλλες ελληνικές τράπεζες. Για αυτό ας δούμε τις καταστάσεις μέχρι το στοιχείο, «Λειτουργικά κέρδη προ ΡSΙ και φόρων».
Μετά τον Σεπτέμβριο υπήρξαν, δυστυχώς δυσκολίες, λόγω της μεγάλης δυστοκίας της ευρωζώνης στη λήψη αποφάσεων και στο θέμα της Ελλάδος, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των επόμενων της 28ης Οκτωβρίου ημερών, που έφεραν τη χώρα στην χειρότερη, μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, κρίση. Στον τομέα των τραπεζών, άμεσος αντίκτυπος υπήρξε στις καταθέσεις, λόγω των αναλήψεων σε χαρτονόμισμα για φύλαξη εκτός τραπεζικού συστήματος ή για αποστολή με εμβάσματα στο εξωτερικό. Γενικά η πίεση στις καταθέσεις αυξήθηκε τον Οκτώβριο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με σημαντική επίπτωση στο κόστος χρήματος, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της προσπάθειάς μας για διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας. Ακόμα και οι πολιτικές συμφωνίες στις αρχές Νοεμβρίου, απέτυχαν να μειώσουν την έντονα αρνητική ατμόσφαιρα, και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και πολύ χρόνος για να μειωθεί η ζημιά που προκάλεσε το πολιτικό μας σύστημα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη σχέση της χώρας με την Ε.Ε. Κάθε φορά τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από το ξεπέρασμα κρίσιμων καταστάσεων, επαναλαμβάνουμε ότι πήραμε το μάθημά μας, αλλά τελικά ίσως αποδειχθεί, ότι είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Μάλλον, όμως δεν θα υπάρξει άλλη φορά. Ας ελπίσουμε, ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε τελικά αυτά που πρέπει.
Το νέο σχέδιο για την απομείωση του δημόσιου χρέους κατά 50% με τη συμμετοχή ιδιωτών (ΡSI+), χωρίς όμως να είναι γνωστή καμία άλλη πτυχή του, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Γίνονται συζητήσεις για το ποιο θα είναι το τελικό σχήμα και κυκλοφορούν διάφορες προτάσεις, που καταλήγουν σε ηπιότερες επιπτώσεις από την απομείωση 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων. Προχωρούμε κι εμείς σε διάφορες εκτιμήσεις, θεωρώντας την τελευταία ως την χειρότερη. Ελπίζαμε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα είχαν αποσαφηνιστεί τουλάχιστον τα εναλλακτικά σενάρια συμμετοχής, ώστε να κάνουμε πιο έγκυρες εκτιμήσεις, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό συνέβη.
Η αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου συνεχίζεται από την Βlack Rock Solutions (BRS) και το θέμα είναι τι ποσό επί πλέον προβλέψεων, ενδεχομένως, θα κρίνει η Τράπεζα της Ελλάδας,, μετά τις εισηγήσεις της ΒRS, ότι χρειαζόμαστε, κι επίσης, εξ ίσου σοβαρό, αν αυτό το ποσό θα κατανεμηθεί σ' αυτή και στις επόμενες δύο χρήσεις ή θα επιβαρύνει εφάπαξ την χρήση του 2011. Υποθέτουμε ότι θα ισχύσει το πρώτο , γιατί οι εκτιμήσεις της αναφέρονται στην τριετία από 30.6.2011 και μετά. Δεν είναι επίσης βέβαιο ότι το ποσό αυτό θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα ή μόνο τα κεφάλαια.
Στο προηγούμενο σημείωμά μας αναφερθήκαμε στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά με τα δεδομένα του Ιουλίου, δηλαδή haircut 21%, που ήδη έχει επιβαρύνει τις καταστάσεις του εξαμήνου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% στις αρχές του 2012 και εκτίμηση των αναγκαίων προβλέψεων από την ΒRS.
Με τα νέα δεδομένα, που το haircut 21% γίνεται 50%, τα πράγματα αλλάζουν. Έστω και με «ήπιο» haircut 50%, η διατήρηση της αυτονομίας της Probank απαιτεί όχι μόνο την αύξηση που έχουμε ήδη εγκρίνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση του 2011, αλλά και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Η Γενική Συνέλευση του 2010 είχε δώσει την εξουσιοδότησή της στο Δ.Σ. για την έκδοση ομολογιακών δανείων περιλαμβανομένου και μετατρέψιμου. Το ύψος όμως του μετατρέψιμου ομολογιακού, όταν η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί γενικά το Δ.Σ., προβλέπεται από το νόμο και δεν μπορεί να είναι ανώτερο του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά τον χρόνο της απόφασης, δηλαδή στην περίπτωση μας , 53,3 εκ. ευρώ. Όπως τα πράγματα εξελίσσονται όμως, χρειάζεται ν' αυξήσουμε το ποσό του ομολογιακού, έτσι ώστε η Τράπεζα, έστω και με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για το PSI+ και την BRS, να έχει όχι μόνο την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και ένα περιθώριο επιπλέον που θα της εξασφαλίζει αρκετά καλή κεφαλαιακή υγεία.
Έτσι για την αύξηση κεφαλαίου προχωρούμε στην έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετά την έγκριση του Δελτίου, το Δ.Σ. θα αποφασίσει για την περίοδο και την ημερομηνία έναρξης , όπως και την τιμή της αύξησης. Για τον καθορισμό της τιμής της αύξησης θα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις μας τόσο για το ΡSI+, όσο και τη ΒRS. Ελπίζουμε μέχρι τότε να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες ή ακόμα και να έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων. Η αύξηση (...) ημέρες του νέου έτους. Οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και στην διανομή των αδιάθετων με την ίδια τιμή. Μη μέτοχοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα αδιάθετα δικαιώματα σε τιμή , που δεν μπορεί να είναι κατώτερη της τιμής της αύξησης.
Για όλες τις λεπτομέρειες της αύξησης θα ενημερωθείτε έγκαιρα και το Ενημερωτικό Δελτίο θα είναι στη διάθεσή σας σε όλα τα καταστήματα Probank.
Για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ποσού μεγαλύτερου των 53,3 εκ. ευρώ απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Για αυτό το Δ.Σ. στη συνεδρίαση του την 1.12.2011 αποφάσισε τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στις 28.12.2011, με μόνο θέμα την «Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι το ποσό των Ευρώ εκατόν πενήντα εκατομμυρίων , με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων υπέρ όσων θα συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, που αποφασίστηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων αυτής της 21ης Ιουνίου 2011. Παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας». Η σχετική πρόσκληση δημοσιεύθηκε στις 3.12.2011.
Το μετατρέψιμο ομολογιακό θα εκδοθεί με όρους που απαιτούνται για να αναγνωρισθεί στα βασικά κεφάλαια, και θα απευθύνεται κατ' αρχήν, αποκλειστικά σε όσους θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Το δάνειο θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμο στα πέντε χρόνια από την έκδοσή του. Θα έχει ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο (τουλάχιστον 10% με τα σημερινά δεδομένα), ώστε στο συνολικό ποσό που θα εισφέρει ο μέτοχος (αύξηση+ομολογιακό), να έχει μία ικανοποιητική μέση ετήσια απόδοση, για τα πρώτα 5 χρόνια, δηλαδή μέχρι τη μετατροπή του σε μετοχές. Αν για οποιοδήποτε σοβαρό λόγο κάποιο μέρος του μετατραπεί αναγκαστικά, πριν από την παρέλευση των πέντε ετών, τότε ο κάτοχος της ομολογίας θα αποζημιωθεί για την απόδοση που αντιστοιχεί στο υπολοιπόμενο μέχρι τη λήξη της πενταετίας χρόνο. Μέτοχοι που δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου θα μπορούν να συμμετάσχουν στο μετατρέψιμο μέσω των αδιάθετων, αλλά με όρους διαφορετικούς. Όλες οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 28.12.2011 και θα σας κοινοποιηθούν αμέσως, ώστε να έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες για να αποφασίσετε για τη συμμετοχή σας τόσο στην αύξηση όσο και στο μετατρέψιμο. Όπως είναι φανερό, το μετατρέψιμο σχετίζεται στενά με την αύξηση κεφαλαίου και την κάνει περισσότερο ελκυστική λόγω της υψηλής, για πέντε χρόνια, απόδοσής του.
Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα γίνει παράλληλα με εκείνη της αύξησης για να μην υπάρξει απώλεια χρόνου.
Για τη συμμετοχή σας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28.12.2011 σας στέλνουμε το γνωστό έντυπο Δήλωσης και Εξουσιοδότησης, το οποίο παρακαλούμε να το στείλετε μέχρι την Πέμπτη 22.12.2011. Επειδή απαιτείται απαρτία των 2/3 των μετοχών, σας παρακαλούμε να φροντίσετε για τη συμμετοχή σας στις 22 ώστε ν' αποφύγουμε επαναλήψεις και καθυστερήσεις. Αυτή τη φορά δεν έχουμε και χρόνο. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η απόφαση για το μετατρέψιμο πρέπει να προηγηθεί της έναρξης της αύξησης κεφαλαίου. Η Συνέλευση θα γίνει στο κτήριο μας, Πειραιώς 74, Μοσχάτο, στις 5.30 το απόγευμα.
Με συντηρητικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του ΡSI+ και των εισηγήσεων BRS, θεωρούμε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, μέσω της αύξησης και της έκδοσης του μετατρέψιμου, θα είναι επαρκής και δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στόχος είναι, το σύνολο των κεφαλαίων να έχει συγκεντρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας που θα βασίζονται στο ΡSI+ και τις εκτιμήσεις της BRS. Είναι επίσης, σημαντικό η Probank να είναι η πρώτη τράπεζα που θα βγει για συγκέντρωση κεφαλαίων. Το κύριο θέμα είναι η διατήρηση της αυτόνομης πορείας της Probank, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω διεργασιών που είναι βέβαιο ότι θα λάβουν χώρα στο άμεσο μέλλον.
Το σημαντικό είναι ν' αποφασίσουμε, όλοι οι μέτοχοι, αν αξίζει να μείνει η Τράπεζα κεφαλαιακά ισχυρή, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς να κάνει χρήση οιωνδήποτε μέτρων ενίσχυσης του Δημοσίου. Και ανεξάρτητη, ικανή να χαράζει αυτόνομα την πορεία της στην ελληνική τραπεζική αγορά. Αν δεν αξίζει, τότε είναι περιττό να μιλάμε για σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης. Στα πλαίσια αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τις τελευταίες συμφωνίες των Βρυξελλών επιτυγχάνεται η μείωση του ελληνικού χρέους και εξασφαλίζεται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών, όχι όμως και των μετόχων τους. Με το πνεύμα που έχει επικρατήσει και τονιστεί , δυστυχώς έντονα, τον τελευταίο καιρό, οι τράπεζες και ιδιαίτερα οι μέτοχοι τους, είναι οι . δημιουργοί(!) της κρίσης που διέρχεται η χώρα και για αυτό πρέπει να πληρώσουν.
Εμείς όλοι οι εργαζόμενοι (και μέτοχοι) στην Probank, αναγνωρίζουμε τη στήριξη, που συνεχώς προσφέρετε στην Τράπεζα από ιδρύσεως. Σας ευχαριστούμε και σας είμαστε υπόχρεοι στο διηνεκές. Για αυτό με τη σειρά μας βεβαιώνουμε, ότι αν είστε υπέρ της αυτόνομης Probank, όπως μέχρι σήμερα, και συμμετάσχετε στη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο πολύ για τη συνέχιση της επιτυχούς πορείας της Τράπεζάς μας.
Όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν θα υπήρχε λόγος να τα συζητάμε, και να τα προτείνουμε αν αμφιβάλαμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ. Παρ' όλα τα όσα ακούγονται και γράφονται από ειδήμονες και μη ,εμείς πιστεύουμε ότι τίποτα καταστροφικό δεν θα συμβεί στην Ε.Ε. και στο νόμισμά της, και η χώρα μας θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Και η Probank επίσης.
Σας ευχόμαστε καλό Χειμώνα και Καλά Χριστούγεννα. Για το νέο χρόνο θα τα πούμε στις 28 Δεκεμβρίου.
Με εκτίμηση
Μ. Δαμανάκης.
Υ.γ. -Για μεγαλύτερη ταχύτητα στην επικοινωνία μας θα ήταν καλό εφόσον έχετε ηλεκτρονική διεύθυνση να μας τη γνωρίσετε στέλνοντας ένα e-mail στο  grammateia_gd@brobank.gr (Γραμματεία Γενικής Διεύθυνσης).
-Σας γνωρίζουμε ότι υπάρχει προς πώληση μεγάλος αριθμός μετοχών από ένα μέτοχο στην τιμή των 2,10 ευρώ. Αν υπάρχει ενδιαφέρον παρακαλώ να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Μετοχολογίου (210-4843576)

1 σχόλιο

  1. ___________________________________________
    ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο GIORGO
    και ΖΗΤΑΕΙ... "ΕΓΓΗΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ"...!!!
    _____________________________________________
    ΤΡΕΜΕΙ ΤΗΝ "ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...!!!

    Ο Γιώργος κωλυσιεργεί και δεν ανοίγει την διαδοχή στο Πασοκ, κατά κοινή παραδοχή, αλλά και σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις Βενιζέλου σε
    στενούς του συνεργάτες επειδή θέλει να διαπραγματευτεί "εγγυήσεις προστασίας" γιά την επόμενη ημέρα...!!!
    Φοβάται πολύ τον Σαμαρά, επειδή οι προσωπικές τους σχέσεις έχουν χαλάσει και μιλάνε μόνο τυπικά.

    Ο Σαμαράς δεν "ξεχνάει" ότι όσο διάστημα ο Γιώργος ήταν Πρωθυπουργός και προκειμένου να περάσει την πολιτική του Μνημονίου τον υπονόμευε με ψεύτικες πληροφορίες πού έδινε στούς Ευρωπαίους ηγέτες τόσον ο ίδιος όσο και οι προσωπικοί του συνεργάτες και Υπουργοί, με κορυφαίο εκείνο τον απίθανο Ευρωβουλευτή τον Λαμπρινίδη , τό οποίο και έκανε Υπουργό Εξωτερικών, σε ανταπόδοση όλων των λασπολογιών και ρουφιανιών πού έκανε εις βάρος τού Σαμαρά.

    Επίσης ο Σαμαράς δεν "ξεχνάει" τις προσωπικές επιθέσεις του Γιώργου την ίδια στιγμή πού του ζητούσε παρακλητικά συναίνεση.!!!

    Έτσι όταν ο Σαμαράς είδε ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Γιώργος δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί, αποφάσισε και πήγε στον Παπούλια ζητώντας άλλη Κυβέρνηση χωρίς τον Γιώργο γιά να τον "τελειώσει", όπερ και εγένετο.

    Τώρα ο Γιώργος σε απόγνωση και επειδή ο Σαμαράς έχει επαναλάβει ότι θα συστήσει "Εξεταστική" γιά το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, τρέμει το Ειδικό Δικαστήριο γιά τον εαυτόν του όπως και φοβάται να μη κινδυνεύσουν μέλη της οικογενειάς του, από "δραστηριότητες" τύπου... ( CDS)...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση