GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Να παίρνουν 1,5 ευρώ για κάθε μία ψήφο τα κόμματα..."

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν για "ρύθμιση" στα δάνεια και την κρατική χρηματοδότηση! Διακομματική συμφωνία ως προς την διατήρηση της κ...

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν για "ρύθμιση" στα δάνεια και την κρατική χρηματοδότηση!
Διακομματική συμφωνία ως προς την διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, καταγράφηκε στην Βουλή, όπου ετέθη το ζήτημα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα οι γενικοί διευθυντές του ΠAΣOΚ Ρ. Σπυρόπουλος και της ΝΔ Αθ. Σκορδάς, των κομμάτων δηλαδή που αντλούν πάνω από το 70% της κρατικής επιχορήγησης, συνέκλιναν στο ότι πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα των χρεών από δάνεια που...
οφείλουν στις τράπεζες τα δυο κόμματα, ύψους 244,2 εκ. ευρώ, με διαμεσολάβηση του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠAΣOΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.
O κ. Σπυρόπουλος πρότεινε «να μείνει το υφιστάμενο ποσοστό αλλά να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα», καθώς η επιχορήγηση που λαμβάνουν υπολογίζεται επί των προϋπολογιζόμενων εσόδων.  Επίσης πρότεινε τα κόμματα να μην χρηματοδοτούνται από νομικά, αλλά από φυσικά πρόσωπα αλλά με ορισμένο όριο για τις ανώνυμες εταιρίες και τις επώνυμες προσφορές.
Όσον αφορά το μείζον θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων, εισηγήθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας, όπως είπε, «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης». Μάλιστα πρότεινε να μπει το ελληνικό δημόσιο ως ενδιάμεσος -όχι όμως και ως εγγυητής- προκειμένου να βεβαιώσει τις εμπλεκόμενες τράπεζες πως για όσα χρόνια χρειαστεί θα παίρνουν τα χρήματα τους». Τόσο το ΠAΣOΚ, όσο και η ΝΔ έχουν λάβει δάνεια έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων με βάση τα ποσοστά που είχαν το 2009.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Σκορδάς συμφωνώντας με την πρόταση Σπυρόπουλου αποδίδοντας τον εκτροχιασμό των κομματικών χρεών στην εκτόξευση των επιτοκίων από 2% το 2010, σε 8,65% το 2011.
Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση είπε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η λειτουργία των κομμάτων λαμβανομένων υπ’ όψιν τριών κριτηρίων: την πανελλήνια έκφραση των κομματικών σχηματισμών, την ιστορικότητα και την απήχησή τους, την διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών τους, όπως είπε. Πάντως σχολιάζοντας την συνάρτηση της χρηματοδότησης με τα δημόσια έσοδα, δήλωσε ότι είναι ένα κριτήριο που μπορεί να επανεξετασθεί, όμως σημείωσε ότι «το ποσοστό 1 τοις χιλίοις δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας» και πρότεινε «κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών προς τα κόμματα», όπως και να τεθούν περιορισμοί για να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάρτηση από δωρητές.
Eπε επίσης ότι θα πρέπει να τεθεί «ελάχιστο όριο 100 χιλιάδων ψήφων, προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση ένα κόμμα. Κάθε 1% εκλογικού ποσοστού να αντιστοιχεί σε 250-300 χιλιάδες ευρώ, κάθε έγκυρη ψήφος να αντιστοιχεί σε 1,5 ευρώ δημόσιας χορηγίας και κάθε 1 ευρώ ιδιωτικής υποστήριξης να αντιστοιχεί σε 1,5 δημόσιας.

2 σχόλια

  1. «Εξαϋλώθηκαν» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Θεσσαλονίκη- ανύπαρκτο το κόμμα της Ντόρας..

    Ναυάγιο για το ΠΑΣΟΚ, σημαντική υποχώρηση για τη ΝΔ, ενισχυμένη η Αριστερά και ανύπαρκτο το κόμμα της Ντόρας, δείχνει δημοσκόπηση για την Θεσσαλονίκη… που διενεργήθηκε από την εταιρία tothepoint, για λογαριασμό της ΕΤ3.

    Συγκεκριμένα πρώτο κόμμα, αλλά με χαμηλό ποσοστό, είναι η Νέα Δημοκρατία με 18,6%, δεύτερο το ΚΚΕ με 8,7%, στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,2%, μετά η ΔΗΜΑΡ με 7,5% και πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 7%.

    Αμέσως μετά ο ΛΑ.Ο.Σ με 4,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,6% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 1,7%.

    Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ούτε 1%!

    ΠΗΓΗ..http://www.kentrinews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αιμα τιμη χρυση αυγη πουστη καρατζαφερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση