GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χρεοκοπία και «κούρεμα» πάνω από 60% τον Μάρτιο...

Από το  sofokleous10.gr « Default » της Ελλάδας τον Μάρτιο , καθώς το « κούρεμα » του χρέους θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50% και θα επιβληθεί...

Από το sofokleous10.gr

«Default» της Ελλάδας τον Μάρτιο, καθώς το «κούρεμα» του χρέους θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50% και θα επιβληθεί δια νόμου στους πιστωτές, περιμένει η διεθνής αγορά ομολόγων.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Mega ότι...
το «κούρεμα» θα ξεπεράσει το συμφωνημένο ποσοστό ονομαστικής μείωσης του χρέους κατά 50%, αν και απέφυγε να διευκρινίσει περισσότερα, ενώ η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το PSI ήταν το κεντρικό θέμα σύσκεψης στο Μαξίμου, με συμμετοχή του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, και των υπουργών του οικονομικού επιτελείου.
Η εξέλιξη των συζητήσεων για το PSI είναι μεν θετική, καθώς οι πιστωτές εμφανίζονται για πρώτη φορά έτοιμοι να αποδεχθούν απώλειες άνω του 50%, όπως αποκάλυψαν χθες οι «Financial Times», όμως οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι το «κούρεμα» δεν θα γίνει σε εθελοντική βάση και η Ελλάδα θα περάσει σε κατηγορία «default» (και όχι «selective default», όπως σχεδιαζόταν αρχικά).
Αυτό θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των παραγώγων συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, των γνωστών CDS, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η πρώτη ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη («ελεγχόμενη», στο βαθμό που θα συνεχισθεί η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας με διεθνή δάνεια και η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ) θα επιταχύνει τη φυγή κεφαλαίων από άλλες «ευαίσθητες» αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπως την ιταλική και την ισπανική, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η UBS, σε τελευταία ανάλυσή της για τις προοπτικές των αγορών το 2012, θεωρεί το «default» της Ελλάδας μέσα στον Μάρτιο ως την πιθανότερη εξέλιξη του PSI, κατατάσσοντας μάλιστα αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη σε μια από τις σοβαρότερες πηγές κινδύνων για τους επενδυτές μέσα στο 2012.
Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν βλέπουν με… κακό μάτι αυτές τις εξελίξεις, αφού θα διατηρήσουν την αξία τους τα CDS, ενώ η πίεση που θα εκδηλωθεί στις πολιτικές ηγεσίες και την ΕΚΤ για άμεσα μέτρα προστασίας των αγορών είναι πολύ πιθανό ότι θα «ξεκλειδώσει το σεντούκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποχρεώνοντάς την να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, κάτι που οι περισσότεροι τραπεζίτες διεθνώς βλέπουν ως μοναδική διέξοδο βραχυπρόθεσμα από την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για το PSI προβλέπει ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο και οι πιστωτές θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με το EFSF, κάτι που αποκλείει νέα «κουρέματα» στο μέλλον, ή μετατροπή του χρέους σε δραχμές. Για το επιτόκιο των νέων ομολόγων, που θα ανταλλαγούν με τα παλαιά, πέρασε τελικά η «γραμμή» του ΔΝΤ και αυτό δεν θα υπερβεί το 5%. Αυτό σημαίνει ότι, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, οι πιστωτές θα υποστούν απώλειες άνω του 60%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερες από το ονομαστικό «κούρεμα» κατά 50%, που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου.
Όμως, αυτή η συμφωνία δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει αυτόματα σε υψηλή συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία ανταλλαγής. Το ποσοστό των πιστωτών που αναμένεται να δεχθούν «κούρεμα» πάνω από 60% εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 60%, καθώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες πιστωτών, που θα θελήσουν να πληρωθούν στο ακέραιο (π.χ. οι κάτοχοι ομολόγων που λήγουν φέτος) ή να οδηγηθεί η Ελλάδα σε «default», για να αποζημιωθούν μέσω των CDS. Έτσι, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναγκαστικό «κούρεμα» με νομοθετική ρύθμιση για εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s), κάτι που οδηγεί σε «default», αφού η διαδικασία θα πάψει να είναι εθελοντική.
Το μεγάλο αίνιγμα, σε αυτή την περίπτωση, είναι πώς θα αντιμετωπισθεί η ΕΚΤ, που θα πρέπει να υποστεί «κούρεμα», όπως και οι ιδιώτες πιστωτές, για τα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, που έχει αγοράσει σε «χτυπημένες» τιμές, με έκπτωση της τάξεως του 35%. Η ζημιά για την ΕΚΤ δεν θα είναι μεγάλη, αφού απέκτησε τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές, όμως θα έχει σημαντικό συμβολισμό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για να «χρυσωθεί το χάπι» του «κουρέματος» της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να πληρωθεί στο ακέραιο το ομόλογο των 15 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου και το οποίο σε πολύ μεγάλο ποσοστό φέρεται να έχει συγκεντρωθεί από την κεντρική τράπεζα.

4 σχόλια

  1. ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ.
    Ο τόπος μας είναι καταδικασμένος να χρησιμοποιείτε από τον καθένα που θέλει να τα αρπάξει. Δεν υπάρχουν άμυνες, δεν βρίσκονται οι κατάλληλοι να καταδείξουν που το πάνε τα αρπακτικά έτσι ώστε να σταματήσουν ότι πρόστυχο πάει να στηθεί. Λαός λεηλατημένος από κλέφτες και αντί να απαιτήσουμε να γυρίσουν τα κλεμμένα να προσδοκούν κάποιοι να τους πετάξουν κανά κόκαλο ή ακόμα χειρότερα να μην χαμπαριάζουν το τι τους γίνετε.
    Τελευταία γίνονται παζάρια για τις ιαματικές πηγές μεταξύ υπουργείου και τοπικών Δήμων. Άκουσα από το τοπικό κανάλι το ΣΤΑΡ Λαμίας ότι καλό θα είναι τα «ψωρονέρια» να δοθεί η εκμετάλλευση τους στον Δήμο. Αυτά τα ιαματικά λουτρά λειτουργούν έτσι που μια πόλη και όχι μόνον να εξυπηρετείτε και όποιος έχει πρόβλημα να βρίσκει ίαση στα νερά αυτά. Έχω οστεοαρθρίτιδα, δεν μου κάνουν τίποτα τα αντιφλεγμονώδη και κάνοντας 30 με 40 μπάνια κάθε χρόνο λυτρώθηκα, πιστεύω δεν είμαι ο μόνος. Είναι τρείς γούρνες με το νερό που αναβλύζει. Στην μεγάλη έχει βάλει σκέπαστρο ο τότε κοινοτάρχης της Δαμάστας όταν βρέχει να το αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όποιος θέλει διευκολύνεται χωρίς να πληρώσει μία. Ρε χαϊβάνια όσοι στηρίζετε την εκμετάλλευση τους θυμηθείτε τι πληρώνουν για να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα όσοι έχουν την ατυχία και πάνε στις Πλαζ.
    Ο δήμος Λαμιέων έκανε την αναβάθμιση των πεζοδρομίων στην πόλη μας, δόθηκαν ένα μπαούλο λεφτά και παρέλαβε ένα έργο για κλάματα. Οι πλάκες που μπήκαν με ψεύτικα υλικά είναι ξεκόλλητες και το καλοκαίρι από τα νερά που τρέχουν ποτίζοντας τις γλάστρες λιμνάζει το νερό κάτω από τις ξεκόλλητες πλάκες και πατώντας της εκτοξεύετε και σου λερώνει το παντελόνι ή όπου σε πιάσει. Ο Δήμος τα παίρνει από το κάθε μετρητή νερού 60 ή 70 ευρώ ανά δίμηνο και σχεδόν τα μισά από τον λογαριασμό της ΔΕΗ . Είμαστε καμιά 80.000 χιλιάδες δημότες κάντε την σούμα, λίγα παίρνει ; Άσε που η βόρεια πόλη έχει μόνο δύο κεντρικούς δρόμους και τον έναν τον πεζοδρόμησε και δόθηκε στις καφετέριες και γίνετε το μπάχαλο με πάρα πολλά αυτοκίνητα να μποτιλιάρονται. Και άλλα, πόσα ακόμα ;
    Μην κάνετε όπως το άλλο τοπικό κανάλι που δίνει τον λόγο σ΄έναν καραγκιόζη που έχει νομίζω δική του εφημεριδα και έλεγε ο βλάκας για το πανεπιστήμιο να μην φύγει από την πολη ……. με τίποτα. Ρε βλάκα να καταδικασθούν οι φοιτητές ηλίθιε παίρνοντας ένα υποβαθμισμένο πτυχίο μιας και δεν έχει ούτε τους απαιτούμενους καθηγητές η σχολή. Η διαμαρτία σου βλάκα να είναι στους τοπικούς φορείς ώστε να καταξιωθεί το πανεπιστήμιο βλάκα για να το δηλώνουν ηλίθιε και νέοι φοιτητές γιατί όπως πάει ……. και όχι ηλίθιε να μην μείνουν ξενοίκιαστα τα διαμερίσματα και τα φαγάδικα θα στερηθούν πελάτες.
    Σοβαρευτείτε ή αλλάξτε επάγγελμα. Δεν είναι δημοσιογραφία αυτή να λέτε το μαύρο άσπρο.
    Τα ψωρονέρια λειτουργούν , έχουν την ανάγκη από κάποια πρόσθετα έργα διότι χωρίς αυτά οι λουόμενοι δεν εξυπηρετούνται ; Ε ! όχι βέβαια. Ερωτώ εάν είσαι άνεργος και όχι μόνο θα μπορέσεις να πληρώσεις τα 10 ή 20 ευρώ που θα σου ζητηθούν κάποτε και πρέπει να κάνεις 20 με 40 μπάνια ; Δέστε τι γίνετε στην θάλασσα πόσα πληρώνουν χαϊβάνια. Λογικευτείτε δεν μας απέμεινε φράγκο και μπορεί να τα χρειασθείτε και εσείς χαϊβάνια κάποτε και γιατί όχι να βρεθείτε και εσείς άνεργοι , τι θα κάνετε τότε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OI TΡΟΙΚΑΝΟΙ ΞΕΣΚΟΝΙΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΜΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ. ΜΟΥΓΚΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΟΥΓΚΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.ΤΙ ΣΟΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΦΕΡΤΕΤΑ....ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ Ε ΠΟΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΑΝ.ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΜΙΜΙΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ.ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ.ΟΙ ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ [ΜΕΔΙΚΩΝ]ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑ ΟΣΟ ΖΟΥΝ.ΟΣΟΙ ΣΥΝΕΠΡΑΞΑΝ ΣΤΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση