GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Περικοπές και στα τρόφιμα κάνουν τα νοικοκυριά...

Περικοπές ακόμη και σε τρόφιμα κάνουν τα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς κ...

Περικοπές ακόμη και σε τρόφιμα κάνουν τα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, οι οικογένειες ξοδεύουν από 45 μέχρι και 75 ευρώ το μήνα λιγότερα για να αγοράσουν φαγητό και οι μισοί απευθύνονται σε φίλους για δανεικά.
Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης και...
τα δάνειά τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των νοικοκυριών με έσοδα έως 1000 ευρώ, περικόπτουν από τα είδη διατροφής, δηλαδή από τις αγορές σε σούπερμαρκετ και λαϊκές αγορές, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους.
Συγκεριμένα, το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012, ενώ τα νοικοκυριά προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση. Το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1.000 ευρώ έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% εξ αυτών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση.
Στο σύνολο των νοικοκυριών, το 68,4% έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου τα μισά νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών, αναζήτησαν περισσότερο τη βοήθεια φίλων και συγγενών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς τον τραπεζικό δανεισμό.
Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στον κλάδο της εστίασης, με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως οι σχετικές μειώσεις, έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τονίζει, επίσης, πως αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση νοικοκυριών σε ενδεχόμενη επιβολή ενιαίου ΦΠΑ (18- 19%). Μάλιστα το 90% των νοικοκυριών δεν δέχεται αύξηση στο ΦΠΑ ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή (23%). Εκτιμά τέλος, ότι η υιοθέτηση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή θα είναι καταστροφική, ενώ η αναγκη μείωσης του ΦΠΑ από 13% στο 9% και από 23% σε 19% κρίνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ ως επιτακτική ανάγκη.
Ενδεικτικό είναι ότι στην ερώτηση, σε ποια κατηγορία αγαθών- υπηρεσιών μια ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα, σχεδόν το 90% των νοικοκυριών εκτιμά ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση στα είδη διατροφής θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

4 σχόλια

  1. Καλα θα κανουν οι κυριοι αυτοι να κανουν και καμια ερευνα για τις τιμες των τροφιμων που ειναι στα υψη και συνεχως τις αναιβαζουν οι αναισθητοι Σουπερμακετζιδες και μετα να ψαξουν γιατι ο κοσμος κοβει τις αγορες τριφιμων λογω των οικονομικων δυσκολιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς, ψωνίζουμε τα απολύτως απαραίτητα. Και για το σχόλιο, καλά θα κάνουν οι καταναλωτές να ψάχνουν καλά τις τιμές και να αγοράζουν σύμφωνα με τις προσφορές. Να πηγαίνουν και σε κανένα άλλο σουπερμαρκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πλήρωνε τον Πασοκικό στρατό, κορόιδο Έλληνα.

    Σε σημείωμα που εξέδωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., προς ενημέρωση όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου εν όψει της Συνόδου του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, το.. Κίνημα επίσημα και με υπογραφή του Διευθυντή του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, «νομιμοποιεί» τη λοβιτούρα…

    Ουσιαστικά προτρέπει εμμέσως όσους από αυτούς κατέχουν δημόσια θέση (Βουλευτές, Δήμαρχοι, Γεν. Γραμματείς, Διοικητές Νοσοκομείων και άλλων Κρατικών Οργανισμών – Δημοσίων Φορέων) και μετακινηθούν από την επαρχία για τη Σύνοδο να χρεώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα έξοδα μετακίνησής και διανυκτέρευσής τους!
    Με άλλα λόγια δηλαδή, τους λέει «χρεώστε στους δημοσίους φορείς σας τα έξοδα αυτά, βάζοντας ψεύτικη αιτιολογία…για υπηρεσιακούς λόγους»!

    Για δε τους υπόλοιπους που δεν κατέχουν δημόσια θέση, υπάρχει επίσης πρόβλεψη! Τα δικά τους έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης θα τα καλύψει το κόμμα, ας είναι καλά η κρατική επιχορήγηση βλέπετε…
    Ιδού το έγγραφο της ντροπής:

    Γ.Κωνσταντινίδης
    taxalia blogger


    ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ!!! ΒΟΗΘΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ;

    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση