GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλεξίλυποι Σκιαλύτες, του Γιώργου Ρούσκα...

Το βιβλίο «Αλεξίλυποι Σκιαλύτες» με ποιήματα του Γιώργου Ρούσκα είναι μία νέα (όπως και στο προηγούμενο βιβλίο-Αχλύς2) απόπειρα εξωτερίκευσ...

Το βιβλίο «Αλεξίλυποι Σκιαλύτες» με ποιήματα του Γιώργου Ρούσκα είναι μία νέα (όπως και στο προηγούμενο βιβλίο-Αχλύς2) απόπειρα εξωτερίκευσης έντονων προβληματισμών με ποιητικό τρόπο που αφορούν στην πορεία του σύγχρονου ανθρώπου μέσα σε ένα τεχνητό περιβάλλον υπό την ομπρέλα αυτού που ονομάζουμε « πολιτισμός», στην αγωνία του ν απαντήσει στα αναπάντητα ως σήμερα υπαρξιακά ζητήματα, στην στάση του... απέναντι στην κυριαρχούσα τεχνολογία και στην άμεση ή έμμεση εξάρτησή μας από αυτήν, θέτοντας ερωτήματα και ενίοτε προτείνοντας λύσεις.
Προκειται για ένα έργο τέχνης,του χεριού,του ιδιαίτερου λόγου και...
του μυαλού….ξεπροβάλλουν ερωτήσεις, προβληματισμοί, απόψεις, εντοπισμός περίεργων και καθόλου αθώων καταστάσεων, ψυχαναγκασμοί, εξαρτήσεις και τόσα άλλα που με ιδιαίτερο τρόπο μέσα από τα ποιήματα αυτά φωτίζουν τα σκοτεινά σημεία και αχνοφέγγει η τόσο ποθούμενη ελπίδα.
Αυτό που διαπερνάει ανεμπόδιστα και φρεσκομυρίζει σχεδόν σε κάθε σελίδα του βιβλίου είναι ένας βαθύς ερωτισμός που επιδρά καταλυτικά σε κάθε ανάσα γλυκαίνοντας ταυτόχρονα την οπτική θεώρηση για όλα.
Εικόνες πλημμυρίζουν τον αναγνώστη κατά την μελέτη των ποιημάτων και είναι αυτό που κάνει την ποιητική αυτή συλλογή τόσο ξεχωριστή
Νίκος Τ.

2 σχόλια

  1. Προσπάθεια αποκωδικοποίησης του ποιήματος « η σταγόνα» από την ποιητική συλλογή «Αλεξίλυποι Σκιαλύτες, του Γιώργου Ρούσκα»


    «Η σταγόνα» - μέσο σύνδεσης του θεού με τον άνθρωπο-μετουσιώνεται σε δάκρυα συγχώρεσης.
    Η παραμονή στον πόνο και ο ιδρώτας που απορρέει από την αγωνία πριν τη σταύρωση μετατρέπονται σε πηγή ζωής που δίνουν χρώμα στο συναίσθημα και «οσμή» στην ποιότητα της ζωής του δημιουργήματος.
    Το αίμα του Θεανθρώπου (ζουμί καρπούζι) στην απουσία ενοχών (λευκό πουκάμισο) μεταβολίζει το τραύμα του μαρτυρίου σε προσφορά αγάπης με εξάλειψη των ενοχών, καθώς ο Θεάνθρωπος «ξεπλένει» την αμαρτία στο μουσαμά της αθωότητας.
    Η θυσία Του μετατρέπεται σε σταγόνα γάλατος ικανή να χορτάσει τις βουλιμικές ορέξεις του βρέφους.
    Ο πόνος Του - μεταβολίζεται σε ρετσίνι που λάμπει από το μεγαλείο της ανιδιοτέλειας-ρέει κατά μήκος του κορμού του έλατου και παγώνει το αίμα, εξαιτίας της άδικης Θεανθρωποθυσίας.
    Το Αίμα γίνεται επιδερμική σταλαγματιά-γεύση στη θηλυκή δυνατότητα αναπαραγωγής της ζωής.
    Έτσι η μετάγγιση του αίματος εξατμίζει την ευθύνη της ανθρωπότητας προσφέροντας γονιμοποιημένα σπέρματα ,σε εδάφη κατάλληλα να δεχτούν την προσφορά Πίστης,Ελπίδας,Συγχώρεσης και Ανιδιοτελούς Αγάπης.

    Δήμητρα Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχολιασμός του ποιήματος « Μία βόλτα ,βράδυ στην Αθήνα» από την ποιητική συλλογή «Αλεξίλυποι Σκιαλύτες , του Γιώργου Ρούσκα»


    « Μία βόλτα, βράδυ στην Αθήνα» αφορμή η υγεία για αναδρομή στη μετεφηβεία.
    Πατησίων εκεί και τότε η ανεμελιά. Πατησίων εδώ και τώρα φόβος και ανασφάλεια.
    Η περιβαλλοντική υποβάθμιση «συναντά» την απαξίωση της πολιτείας. Η εθελοτυφλία της τελευταίας θυσιάζει την ακεραιότητα του πολίτη στο βωμό της παραοικονομίας ,πάσης φύσης. Με το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μεταθέτει τις ευθύνες της στη βαριά συνείδηση οραματιστών και αγωνιστών του παρελθόντος. Ο πόνος τους «χρυσή βροχή» στα αετώματα της Ακρόπολης- βάλσαμο στην πολιτισμική αφαίμαξη.
    Η συνάντηση του ποιητή με την εφηβική αθωότητα απενεργοποιεί την επίκτητη τεχνολογική φωνή της επιδερμικής απόλαυσης – εξουδετερώνει την ασυνέπεια του ατόμου με τις αρχές και τις αξίες του – αφυπνίζει τη συνείδηση του υλιστικού βολέματος – αναδεικνύει το αδιέξοδο της μοναξιάς του ατόμου, καθώς διαδρά με την εικόνα του – επισημαίνει την πρόσβαση στη γνώση.
    Ο λόγος του ποιητή πρωτοπορεί, καλεί σε συνειδησιακή αφύπνιση, κινητοποιεί συνάθροιση συνειδήσεων, υποδεικνύει ψήφο και θέληση στη συλλογική προσπάθεια, «οχήματα» για αλλαγή.

    Τζούλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση