GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Μέρκελ και η τύχη του ευρώ κλειδί για την επανεκλογή Ομπάμα

Το αν η γερμανίδα καγκελάριος σώσει την ευρωζώνη θα επηρεάσει το αποτέλεσμα Ο αμερικανός πρόεδρος χειροκροτεί την γερμανίδα καγ...

Το αν η γερμανίδα καγκελάριος σώσει την ευρωζώνη θα επηρεάσει το αποτέλεσμα
Ο αμερικανός πρόεδρος χειροκροτεί την γερμανίδα καγκελάριο κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο (AP Photo/Charles Dharapak)
 
Μόνον ένα επικίνδυνο και «ταλαντευόμενο κράτος» (swing state) υπάρχει για τον Μπαράκ Ομπάμα ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου: η Γερμανία!

Αυτό υποστηρίζει, με άρθρο του στο CNN.com, ο αναλυτής και συγγραφέας Ντέιβιντ Φραμ. Η Ανγκελα Μέρκελ κρατάει ένα από τα κλειδιά για την επανεκλογή του Ομπάμα, λέει ο Φραμ. Και εξηγεί: «Το εάν, πώς και πότε η Γερμανίδα καγκελάριος θα δράσει για να σώσει το ευρώ θα ασκήσει τεράστια επιρροή στην οικονομία των ΗΠΑ, άρα και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών».

Τα προβλήματα στην ευρωζώνη πλήττουν την αμερικανική οικονομία. Οταν οι εμπορικοί εταίροι σου καταρρέουν, καταρρέεις κι εσύ μαζί τους. Αν γκρεμιστεί το ευρώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα οδηγηθούν σε μία κρίση που θα επαναλάβει το σοκ του 2008.

«Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι αν ισχύει η αντιστροφή της εξίσωσης. Αν δηλαδή – και πόσο – η αμερικανική οικονομία ωφεληθεί από μία πιθανή διάσωση του ευρώ. Εδώ στις ΗΠΑ η πρώτη ύλη της ανάκαμψης είναι ορατή: εοιχειρήσεις έχουν κέρδη-ρεκόρ, συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες ρευστού, επενδύουν, κάποοιες μάλιστα προσλαμβάνουν εργαζόμενους. Ο Ομπάμα αρέσκεται να λέει ότι σήμεραπερισσότεροι Αμερικανοί εργάζονται από όσοι εργάζονταν όταν ανέλαβε την εξουσία – αν και παραλείπει να θυμίσει ότι τότε ο αριθμός των εργαζομένων είχε υποστεί καθίζηση λόγω της κρίσης που ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2007. Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε αλλά δεν αναπτύσσει ταχύτητα. Χρειάζεται «κάτι» περισσότερο για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Ενα εμπνεύσεως Μέρκελ πρόγραμμα για τη σωτηρία του ευρώ θα μπορούσε να είναι αυτό το «κάτι», εκτιμά ο Αμερικανός αναλυτής.

Διαφορετικά, μία αποτυχία της Μέρκελ θα οδηγήσει σε τόσο μεγάλη κρίση την Ευρώπη που θα συμπαρασύρει την Αμερική, κλονίζοντας τις ελπίδες του επιτελείου του Ομπάμα για εύκολη επανεκλογή και δεύτερη προεδρική θητεία.

Δεν θα είναι εύκολο για τη Γερμανία να σώσει την ευρωζώνη. «Θα πρέπει η Μέρκελ να συμφωνήσει όχι μόνον στην χρηματοδότηση των τραπεζών άλλων κρατών, αλλά και σε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, τόσο των ξένων κρατών όσο και της Γερμανίας.

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα και στην Ινδία να επιβραδύνονται, η Γερμανία θα αναδειχθεί σε αυτό που ήταν οι ΗΟΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000: ο διεθνής καταναλωτής – τελευταίο καταφύγιο. Και αυτό, ενώ ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο μεγάλο στοίχημα της αμερικανικής οικονομίας: η αυγή της διεθνούς αμερικανική εξάπλωσης στον τομέα της ενέργειας, καθώς τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού θα εγκαταλείπουν τον ρυπογόνο άνθρακα και θα περνάνε στο πολύ πιο φτηνό και φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο» καταλήγει ο Ντέιβιντ Φραμ.

2 σχόλια

  1. Τα σημερινά δεδομένα για την κάλπη.

    Η στυγερή δολοφονία του φαρμακοποιού αναδεικνύει μείζον θέμα για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, τη βία, την εγκληματικότητα, την έλλειψη προστασίας. Αυτό αφαιρεί ποσοστιαίες μονάδες από τον Σύριζα ( που και νομιμοποιεί τους κάθε λογής λαθρομετανάστες και " ευνουχίζει" την Αστυνομία- ποιος αστυνομικός θα τρέξει, όταν ξέρει ότι θα "φάει" το κεφάλι του από την πολιτική εξουσία Σύριζα ; )και προσθέτει , κυρίως στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία. Ο φόβος κοινωνικού εκτραχηλισμού και αποθράσυνσης των κάθε λογής κακοποιών στοιχείων από την "ανεκτικότητα" του Σύριζα, στρέφει τους κεντρώους ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία.

    Επιπλέον, σήμερα ο κ. Τσίπρας απέκλεισε από κάθε μετεκλογική συνεργασία και το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ( αδειάζοντας το αντιμνημονιακό μπλογκ και τις ελπίδες του κ. Καμμένου να παίξει ρόλο κυβερνητικού συνεταίρου του Σύριζα ). Έτσι, αν βγει πρώτο κόμμα ο Σύριζα, θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ ( το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια λογική ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά ζητήματα. Το ερώτημα είναι αν η ΔΗΜΑΡ θα αντέξει στην αρνητική στάση του κ. Τσίπρα ΑΠΟΛΥΤΑ κατά του μνημονίου, αν θα υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα, μιας και ο κ. Τσίπρας δεν "φοβάται" ( με σημερινές του δηλώσεις ) το ενδεχόμενο της δραχμής! Τα σενάρια αυτά οδηγούν σε ακυβερνησία, έλλειψη σταθερότητας, κοινωνικό χάος και συγκρούσεις μεταξύ ακραίων αντιπάλων πολιτικών ομάδων!

    Τέλος, γίνεται κατανοητό ότι οι όροι του κ. Βενιζέλου ( περί οικουμενικής με συμμετοχή του Σύριζα ) και του κ. Καμμένου για απόλυτο ΟΧΙ στο μνημόνιο, τορπιλίζουν ( τουλάχιστον προεκλογικά ) τη δημιουργία κυβέρνησης.

    Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής ανασφάλειας και αποσύνθεσης, οι ψηφοφόροι ( ειδικά ) των αστικών κέντρων ( που επιζητούν ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΠΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ )αυτές τις μέρες επιλέγουν να μετακινηθούν από το Πασοκ, τους Ανελ, το Λαος, την Χ.Α ( οι περιστασιακοί της ψηφοφόροι ), τη Δημιουργία Ξανά, το Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας, τη Κοινωνία και από όλα σχεδόν τα μικρά κόμματα προς το να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία ( με όλα τα αρνητικά της )που θα τη φέρει σε απόσταση από τον Σύριζα ( για να μην υπάρξει αμφισβήτηση αποτελέσματος ) και πιο κοντά στην αυτοδυναμία, φοβούμενοι τους τραγικούς χειρισμούς των μικρότερων κομμάτων και τις προσωπικές τους εμμονές και τα μικροπολιτικά παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΓΚΑ-ΣΚΑΙ
    συνεχιζει να διαμορφωνει τη δημοσια συζητηση,
    (φραγκα εχουν οτι θελουν κανουν)
    με τα ψευτικα διλημματα ευρω η δραχμη,ευρωπη η καταστροφη..
    Στις ιδιωτικες συζητησεις,
    που δεν υπαρχει ο φοβος του αφεντικου,
    πολλοι καταλαβαινουν οτι
    οι φραγκατοι μας παρεδωσαν δεμενους στη γερμανια ,
    σκοπιμα καταστρεφοντας το ελληνικο κρατος(ολυμπιακοι και ευρω).
    Και γιατι μας παρεδωσαν?
    για να καταργηθει η δημοκρατια
    και ναχουν οι φραγκατοι το κεφαλι τους ησυχο,
    αφου ολες τις σημαντικες αποφασεις θα τις αγοραζουν στις βρυξελλες..
    Οι ανοητοι ελληνες,η μεγαλη πλειοψηφια του 90% της νουδουπασοκιας,
    πιστεψαν οτι θα ζουν πλουσια χωρις να δουλευουν,
    οπως πιστεψαν και οι σοβιετικοι οτι θα ζουν καλα με τη μαγεια της αγορας,
    και κατεληξαν πουτανες στα ευρωπαικα μπουρδελα.
    Αυτο που χαλασε τα σχεδια των ελληνων φραγκατων ηταν η οικονομικη κριση του 2008..
    το ονειρο της καταναλωσης εσβυσε,και ενα μικρο ποσοστο ελληνων ξυπνησε..
    ΑΝ ΠΟΤΕ ΞΥΠΝΗΣΕΙ η πλειοψηφια,θα επιδιωξει
    εθνικη κυριαρχια,
    δραχμη,
    ειδικη σχεση με την ευρωπαικη ενωση,
    και δημοκρατια.
    ΑΝ ΠΟΤΕ ΞΥΠΝΗΣΕΙ η πλειοψηφια..θα κανει και τις αναλογες θυσιες
    Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Popular Posts

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *