GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλί Χαμενεϊ: «Πυρηνική ενέργεια μόνο για ειρηνικούς σκοπούς»

Ομιλία του ηγέτη του Ιράν στη 16η σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων, στην Τεχεράνη Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεϊ , στο μ...

Ομιλία του ηγέτη του Ιράν στη 16η σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων, στην Τεχεράνη
Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεϊ , στο μέσον, κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη
 
Ανοίγοντας τις εργασίες της 16ης συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά και δεν θα απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμα του ιρανικού λαού στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς».
«Το σύνθημά μας είναι πυρηνική ενέργεια για όλους, πυρηνικά όπλα για κανέναν» είπε.
Παρουσία 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, ο Ιρανός πνευματικός ηγέτης κατήγγειλε επίσης από το βήμα της συνόδου την «κατάφωρη δικτατορία» που συνιστά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει μία παράλογη, άδικη και απολύτως αντιδημοκρατική δομή, που συνιστά κατάφωρη δικτατορία» είπε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, επέκρινε τον ΟΗΕ και ζήτησε μια νέα παγκόσμια τάξη.
«Γίνονται πόλεμοι και φόνοι, όλοι τους δικαιολογημένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ από το βήμα της συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων. Ο Αχμαντινετζάντ καθόταν στο βήμα δίπλα στον επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
«Οι σημερινοί ηγέτες του κόσμου είναι οι δουλέμποροι του χθες και εξαπολύουν πολέμους, ταπεινώνουν και εξασθενούν έθνη και σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Θα πρέπει γι’ αυτό να αγωνιστούμε για μια νέα παγκόσμια τάξη και διαχείριση» πρόσθεσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε το Ιράν να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πυρηνικές δραστηριότητες στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη.
Το Ιράν οφείλει «να συμμορφωθεί πλήρως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί σε βάθος με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» (IAEA), δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν, προειδοποιώντας να μην ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος βίας γύρω από το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατήγγειλε, επίσης, την άρνηση του Ολοκαυτώματος από το Ιράν. «Απορρίπτω σταθερά οποιαδήποτε απειλή ενός κράτους μέλους (του ΟΗΕ) να καταστρέψει ένα άλλο ή τα εξοργιστικά σχόλια που αρνούνται ιστορικά γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν, αναφερόμενος στις συχνές σχετικές δηλώσεις Ιρανών ηγετών.
Η σύνοδος της Τεχεράνης παρουσιάζεται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ως απόδειξη της αποτυχίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν το Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη αψηφά σειρά καταδικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι περισσότερες από τις 120 χώρες-μέλη του κινήματος των Αδεσμεύτων εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο. Οι σημαντικότερες χώρες που εκπροσωπούνται στη σύνοδο της Τεχεράνης σε ανώτατο επίπεδο είναι η Ινδία με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, η Αίγυπτος με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το Πακιστάν με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το Ιράκ με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και η Συρία με το πρωθυπουργό Ουαέλ αλ-Χαλάκι.
Μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου μόνο το Κατάρ εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο από τον εμίρη Αχμαντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι.
Μόρσι: Καταπιεστικό το καθεστώς της ΣυρίαςΣτην ομιλία του στη σύνοδο των Αδεσμεύτων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τόνισε πως είναι «ηθικό καθήκον» η υποστήριξη του συριακού λαού κατά του «καταπιεστικού καθεστώτος» της Δαμασκού.
Ο Μόρσι απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στη Συρία και κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί.
Στη διάρκεια της ομιλίας του Μόρσι η συριακή αντιπροσωπεία στη σύνοδο αποχώρησε από την αίθουσα, μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.
Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόσθεσε πως οι Σύροι αξιωματούχοι αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν ο Μόρσι μίλησε για καταπιεστικό καθεστώς.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε πως η αιματοχυσία στη Συρία δεν θα σταματήσει χωρίς «αποτελεσματική παρέμβαση».
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση