GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Restart στα κινητά

Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2011, οπότε κηρύχθηκε ο πόλεμος με την πρώτη αγωγή της Apple κατά της Samsung, οι δύο κολοσσοί δεν έχου...


Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2011, οπότε κηρύχθηκε ο πόλεμος με την πρώτη αγωγή της Apple κατά της Samsung, οι δύο κολοσσοί δεν έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πυρά. Το επόμενο δικαστικό ραντεβού των δύο εταιρειών, οι οποίες ελέγχουν πάνω από τον 50% της αγοράς «έξυπνων τηλεφώνων, έχει οριστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.
12 δισ. δολάρια μειώθηκε σε μια ημέρα η κεφαλαιοποίηση της Samsung μετά την καταδίκη της για αντιγραφή των συσκευών iPhone και iPad).
Aμερικανική η μία, ασιατική η άλλη, κολοσσοί και οι δύο της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων τεχνολογίας, η Apple και η Samsung βρίσκονται επί του παρόντος αντιμέτωπες σε μια δικαστική διαμάχη κολοσσιαίων διαστάσεων (κάποιοι ήδη μιλούν για «τη μάχη του αιώνα»), από την έκβαση της οποίας πρόκειται να κριθεί το ίδιο το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων (επί της ουσίας τα πάντα: από την τιμή και τη μορφή των φορητών συσκευών έως τις δυνατότητές τους και την ποικιλία των προϊόντων στα ράφια).
Η «βόμβα» έσκασε πριν από περίπου δέκα ημέρες, όταν δικαστήριο της Καλιφόρνια επιδίκασε στην Apple αποζημίωση ύψους 1,05 δισ. δολ. (τη μεγαλύτερη στα χρονικά για τέτοιου τύπου υποθέσεις), την οποία τώρα καλείται να καταβάλει η Samsung.
Το σώμα των εννέα ενόρκων έκρινε το νοτιοκορεατικό κολοσσό ένοχο για «σκόπιμη» αντιγραφή «κατοχυρωμένων» σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της Apple (συγκεκριμένα των συσκευών iPhone και iPad).
Εφεση
Το λειτουργικό Android, της Google, «τρέχει» την πλειονότητα των «έξυπνων» κινητών της Samsung, καθώς και των περισσοτέρων άλλων ανταγωνιστών της Apple.
Από την πλευρά του, ο ασιατικός γίγαντας, ο οποίος επίσης κατηγορεί τους Αμερικανούς για παραβίαση δικών του διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών), αντέδρασε ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης και… ο «πόλεμος» συνεχίζεται με το επόμενο δικαστικό ραντεβού να έχει οριστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου. Προκειμένου μάλιστα να αντιληφθεί κανείς την «παγκοσμιότητα» της εν λόγω σύρραξης, αρκεί να αναλογιστεί πως μεταξύ των δύο εταιρειών εκδικάζονται επί του παρόντος όχι μία αλλά περί τις 50 αγωγές σε πάνω από δέκα διαφορετικές χώρες, ενώ συνολικά οι αποζημιώσεις που διεκδικούνται εκατέρωθεν ανέρχονται σε εκατοντάδες δισ. δολ. Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2011, οπότε κηρύχθηκε ο πόλεμος με την πρώτη αγωγή της Apple κατά της Samsung, οι δύο κολοσσοί δεν έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πυρά.
Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια αποτελεί μια πρώτη μεγάλη και εμφατική (μάλλον απροσδόκητα εμφατική) νίκη για τον αμερικανικό κολοσσό, με πολλαπλές επιπτώσεις για το μέλλον της «έξυπνης» κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.
Ζαλισμένοι οι Κορεάτες
Σήμα ανατιμήσεων μετά το κάζο…
Στο άκουσμα της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου, το πλήγμα για τη Samsung ήταν τριπλό: οικονομικό (το ίδιο το πρόστιμο των 1,05 δισ. δολ.), εμπορικό (καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση πώλησης έως και 17 τηλεφώνων της Samsung στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και του Galaxy S, αλλά όχι του πιο πρόσφατου S3), και κυρίως συμβολικό.
Μπορεί το 1 δισ. δολ. να μην είναι κανένα «φοβερό» ποσό για μια εταιρεία η οποία μόνο από τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έβαλε στα ταμεία της 18 δισ. δολ. (βλέποντας τα έσοδά της να σημειώνουν μια αύξηση της τάξης του 75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011), ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το βαρύτατο πλήγμα κύρους που δέχθηκε η Samsung (δεν είναι και λίγο η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών στον κόσμο να κατηγορείται πως… αντιγράφει τους ανταγωνιστές της).
Ως εκ τούτου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στο άκουσμα της απόφασης η αξία της μετοχής της Samsung καταβαραθρώθηκε (πτώση 8% στη Σεούλ τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη των τελευταίων περίπου τεσσάρων ετών, και εξανέμιση περίπου 12 δισ. δολ. από την αξία κεφαλαιοποίησης της εταιρείας), σε αντίθεση με αυτήν της Apple που ξεκίνησε κούρσα ανόδου.
Ωστόσο, δεδομένου ότι μαζί οι συγκεκριμένες εταιρείες ελέγχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας αγοράς «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), η όποια κατάληξη της μεταξύ τους διαμάχης αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο γενικότερο τοπίο.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Samsung, σύμφωνα με την οποία «η απόφαση (σ.σ.: του αμερικανικού δικαστηρίου) δεν θα πρέπει να θεωρηθεί νίκη για την Apple, αλλά ήττα για τον Αμερικανό καταναλωτή, καθώς… θα οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές, λιγότερη καινοτομία και δυνητικά υψηλότερες τιμές».
Πράγματι, από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο, οι ανταγωνιστές της Apple (Samsung, HTC, Sony, Lenovo, LG κ.ά.) ίσως χρειαστεί είτε να αποσύρουν κάποιες συσκευές τους είτε να τις ανασχεδιάσουν (Apple και HTC βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια), με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τις γενικότερες ισορροπίες δυνάμεων στην αγορά, αλλά ακόμη και για τις λειτουργίες των εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών που ήδη έχουν πουληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πανηγυρίζουν Μicrosoft και Νokia
Τα σκάγια πήραν και την Google
Από την έκβαση της μάχης μεταξύ Apple και Samsung αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά και ένας άλλος διόλου ευκαταφρόνητος κολοσσός. Ο λόγος για την πανταχού παρούσα Google, η οποία επί του παρόντος ευθύνεται για το λειτουργικό σύστημα Android, με το οποίο «τρέχει» η πλειονότητα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (της Samsung, καθώς και των περισσοτέρων άλλων ανταγωνιστών της Apple). Ενδεικτικά, περισσότερα από τα 2/3 των κινητών τηλεφώνων που πουλήθηκαν παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έφεραν ενσωματωμένο το εν λόγω λογισμικό, γεγονός το οποίο καθιστά την Google κυρίαρχη (και) στον συγκεκριμένο τομέα και ενισχύει σημαντικά το διακύβευμα για την εταιρεία των Σέρτζι Μπριν και Λάρι Πέιτζ.
«Η βιομηχανία των φορητών τηλεφώνων κινείται με ταχείς ρυθμούς και όλοι οι παίκτες -συμπεριλαμβανομένων των νεοαφιχθέντων- στηρίζονται πάνω σε ιδέες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Εργαζόμαστε στενά με τους συνεργάτες μας για να προσφέρουμε στους καταναλωτές καινοτόμα και οικονομικά προϊόντα και δεν θέλουμε τίποτα να το περιορίσει αυτό», σχολίασε, μάλλον «διπλωματικά», από την πλευρά της, αναφερόμενη στην απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου, η οποία υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικούς μήνες εξαγόρασε τη Motorola Mobility (έναντι 12,5 δισ. δολ.) ακριβώς για να εξασφαλίσει τον έλεγχο περίπου 25.000 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και να θωρακιστεί απέναντι σε πιθανές αγωγές.
Ωστόσο, πλέον, έπειτα από τη δικαστική νίκη της Apple στις ΗΠΑ, η Google έχει λόγους να φοβάται μήπως το δικό της σύστημα Android «εκθρονιστεί» από το λειτουργικό Windows Phone της Microsoft. Χαρακτηριστικά, στο στρατόπεδο της Microsoft ήδη τρίβουν τα χέρια τους (ο Μπιλ Κοξ, διευθυντής marketing της εταιρείας, το παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς μέσω twitter), ενώ χαμόγελα προσδοκίας σχηματίζονται και στις τάξεις της φινλανδικής Nokia, η οποία επιχειρεί να διεμβολίσει την αγορά των smartphones με ένα σχετικά νέο τηλέφωνο (το μοντέλο Lumia), το οποίο «τρέχει» Windows και έχει γίνει δεκτό από τους δικηγόρους της Apple ως «υπόδειγμα διαφορετικότητας».
Αλλωστε, από τη μεριά της, η Apple ουδέποτε έκρυψε την απέχθειά της για το Android, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο ιδρυτής της εταιρείας, Στιβ Τζομπς, φέρεται, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, να είχε δηλώσει πως θέλει πάση θυσία «να καταστρέψει το Android γιατί αυτό αποτελεί προϊόν κλοπής». Εν τω μεταξύ, ο Τζομπς μπορεί να απεβίωσε (χτυπημένος από καρκίνο τον περασμένο Οκτώβριο), αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, η τελευταία επιθυμία του κερδίζει έδαφος.
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση