GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση του δανείου

Μετά τη συμφωνία στην Αθήνα, το περιεχόμενό της θα εξεταστεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις της ...


Μετά τη συμφωνία στην Αθήνα, το περιεχόμενό της θα εξεταστεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις της προς το Eurogroup
Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστούν η Κρ. Λαγκάρντ και ο Μ. Ντράγκι
Τη βεβαιότητα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου) δεν θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα εξέφραζαν χθες στις Βρυξέλλες πηγές της Ευρωζώνης.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν, από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία στην Αθήνα μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών επί του πακέτου των μέτρων, η Ευρωζώνη χρειάζεται 1-2 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμάσει κατάλληλα τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ειδικότερα ότι μετά τη συμφωνία στην Αθήνα, το περιεχόμενό της θα πρέπει να εξεταστεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης η οποία θα κληθεί να κάνει τις εισηγήσεις της προς το Eurogroup που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Οι πηγές της Ευρωζώνης σημείωναν ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα είναι πολύπλοκες και πολυεπίπεδες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» απαιτείται η έγκριση των μέτρων από την Ελλάδα, να δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα αλλά και «να υπάρξει απόλυτη ταύτιση απόψεων εντός της τρόικας».
Με την αναφορά «δεν υπάρχει σύγκρουση εντός της τρόικας» οι πηγές της Ευρωζώνης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των ελεγκτών για το πώς θα επιμεριστεί το κόστος από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η οριστικοποίηση του πακέτου των επώδυνων μέτρων, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελούν δυσεπίλυτο πακέτο.
«Εάν ζητήσεις τη γνώμη τριών οικονομολόγων θα λάβεις τέσσερις διαφορετικές απαντήσεις» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια ανώτατων κοινοτικών παραγόντων, αναφερόμενων στην πολυπλοκότητα της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.
Διεξοδική συζήτηση
Με αυτά τα δεδομένα, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, όπου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα και η Ισπανία θα είναι τα βασικά θέματα της συνόδου, θα πρέπει να αναμένεται διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.
Οι πηγές της Ευρωζώνης τόνιζαν ότι στη σχετική συζήτηση, όπου θα λάβουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι εκπρόσωποι της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των κοινοτικών αποφάσεων για την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν τις επηρεάζουν, χωρίς όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν «αν υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι πηγές της Ευρωζώνης σημείωναν ότι το θέμα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Eurogroup, χωρίς όμως και να αποκλείουν ότι διεξάγονται σχετικές συζητήσεις.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση