GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Γάμοι» με κουμπάρους τραπεζίτες

Στόχος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας και να προκύψουν οικονομίες κλίμακος Καθώς οι τράπεζες από το 2009 και μετά είδαν...

Στόχος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας και να προκύψουν οικονομίες κλίμακος
Καθώς οι τράπεζες από το 2009 και μετά είδαν πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προχώρησαν σε ανάλυση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων με στόχο να ξεχωρίσουν αυτές που έχουν προοπτικές και ενδεχομένως αξίζει να τις βοηθήσουν
Οσο η κρίση βαθαίνει τόσο η σχέση τραπεζών και επιχειρήσεων γίνεται σχέση αλληλεξάρτησης. Κάτι που κανένα από τα δύο μέρη δεν επιδιώκει αλλά οι συνθήκες της οικονομίας επιβάλλουν. Πλέον οι τράπεζες έχουν γίνει ισότιμοι εταίροι των επιχειρήσεων τις οποίες έχουν δανειοδοτήσει και κάθε εταιρικός μετασχηματισμός (εξαγορά, πώληση θυγατρικής, συγχώνευση, νέα επένδυση) που αποφασίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας απαιτεί και τις «ευλογίες» του πιστωτή.
Οι τράπεζες από το 2009 και μετά είδαν πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αιτία ήταν οι κακοί ισολογισμοί των επιχειρήσεων που εξαφάνισαν τα περιθώρια κέρδους. Οι επιχειρηματίες προχώρησαν σε κινήσεις μείωσης του κόστους αλλά η ένταση της ύφεσης δεν τους επέτρεψε να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Το τελευταίο εξάμηνο οι διευθύνσεις επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών προχώρησαν σε ενδελεχή ανάλυση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους με στόχο να ξεχωρίσουν τις εταιρείες που έχουν προοπτικές και ενδεχομένως αξίζει να τις βοηθήσουν και ταυτόχρονα να εντοπίσουν περιπτώσεις «βαρελιού χωρίς πάτο» και να καταγγείλουν τα δάνειά τους.
Η τάση που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα είναι η συγκέντρωση των κλάδων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Είτε γιατί έχουν ωριμάσει οι συνθήκες - οι επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί ότι η κρίση επιβάλλει να λάβουν πρωτοβουλίες - είτε γιατί οι ίδιοι οι τραπεζίτες θα ενθαρρύνουν τέτοιους μετασχηματισμούς.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία με την κρίσιμη μάζα που θα αποκτήσουν θα έχουν άλλη διαπραγματευτική ικανότητα στις συναλλαγές με τους προμηθευτές τους και τα δίκτυα διανομής και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος.
Οι τραπεζίτες επικαλούνται το δικό τους παράδειγμα, όταν μέσα σε μία νύχτα άλλαξε όλος ο τραπεζικός κλάδος: Εθνική – Eurobank, Alpha – Εμπορική και η τριπλή συνένωση  Πειραιώς – Αγροτική – Γενική.
Ενας κλάδος στον οποίο οι συγχωνεύσεις ίσως αποτελούν μονόδρομο είναι αυτός των ιχθυοκαλλιεργειών. Ο έντονος ανταγωνισμός έχει οδηγήσει πάλι σε υπερπροσφορά του προϊόντος, με αποτέλεσμα να πωλούνται τα ψάρια με τιμές κάτω του κόστους. Μια τράπεζα που έχει δανειοδοτήσει, π.χ., Νηρέα, Σελόντα, Δία και Ανδρομέδα «καταφέρνει» αυτόματα να έχει κακή ποιότητα δανείων από όλους.
Ενας άλλος κλάδος όπου ενδεχομένως η συγκέντρωση να λύσει προβλήματα είναι τα αλλαντικά. Πρόκειται για υπερδανεισμένες επιχειρήσεις με υψηλό κόστος αγοράς πρώτης ύλης, οι οποίες ταυτόχρονα πιέζονται από τα σουπερμάρκετ να παρέχουν γενναίες εκπτώσεις.
Επίσης οι συγχωνεύσεις στην ακτοπλοΐα αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έδιναν λύση στα προβλήματα ρευστότητας και μειωμένων εργασιών που αντιμετωπίζουν.
Επιχειρηματίες που μίλησαν στο «Βήμα της Κυριακής» έδωσαν τη δική τους ερμηνεία για το πώς μπορεί το consolidation σε έναν κλάδο να είναι αποτελεσματικό. Οπως αναφέρουν: «Αν οι τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να έχουν φροντίσει το νέο σχήμα να έχει εξυγιανθεί από την ποσότητα των δανείων που το βαραίνει». Δηλαδή να υπάρξει ένα πραγματικό κούρεμα του χρέους και όχι διευκολύνσεις όπως πληρωμή τόκων για ένα διάστημα κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *