GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμει σήμερα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη. Ακολουθεί αύριο το Νόμπελ Ειρήνης και η απονομή κλε...

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμει σήμερα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη. Ακολουθεί αύριο το Νόμπελ Ειρήνης και η απονομή κλείνει τη Δευτέρα με το Νόμπελ Οικονομίας.
Από το 1901 έχει απονεμηθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας 104 φορές. Επτά χρονιές, το βραβείο δεν απονεμήθηκε: ήταν το 1914, το 1918, το 1935, το 1940, το 1941, το 1942 και το 1943.
Ο νεότερος Νομεπλίστας Λογοτεχνίας ήταν ο Rudyard Kipling που ήταν 42 χρονών όταν βραβεύτηκε, το 1907. Η γηραιότερη ήταν η Doris Lessing που κέρδισε το βραβείο το 2007 σε ηλικία 88 ετών.
Το βραβείο αρνήθηκαν δύο υποψήφιοι: Το 1958 ο Μπόρις Πάστερνακ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο, αν και αρχικά το δέχτηκε, στη συνέχεια πιέστηκε από τις αρχές της χώρας του (Σοβιετική Ένωση) να το αρνηθεί. Το 1964 το βραβείο αρνήθηκε ο Jean Paul Sartre, μένοντας πιστός στην αρχή του να αρνείται κάθε διάκριση και βραβείο.
Το Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε χθες στους Αμερικανούς Robert J. Lefkowitz και Brian K. Kobilka για τις έρευνές στους στον τομέα των υποδοχέων G-πρωτεϊνών.
Το Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν ο Γάλλος Σερζ Αρός και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ουάινλαντ για τη δουλειά τους στον τομέα της κβαντικής οπτικής, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
Το Νόμπελ Ιατρικής μοιράστηκαν ένας Βρετανός κι ένας Ιάπωνας επιστήμονας. Οι Σίνγια Γιαμανάκα και Τζον Γκέρντον διακρίθηκαν για την έρευνά τους στον τομέα του πυρηνικού αναπρογραμματισμού, μίας τεχνικής που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση