GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Στουρνάρας ενημερώνει το Euro Working Group

To Euro Working Group ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με ...



To Euro Working Group ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως «το πακέτο έχει κλείσει» και πως «εξασφαλίσαμε την επιμήκυνση».
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, όσον αφορά στις πολιτικές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο». Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, «τα θέματα χρηματοδότησης θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων προκειμένου το τελικό πακέτο των μέτρων να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Η θέση της ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή για το πακέτο μέτρων, καθώς χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές απάντησε «προς το παρόν όχι», αδειάζοντας τον κ. Στουρνάρα.
Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.
Βρυξέλλες και Βερολίνο άφησαν χθες «ανοιχτή την πόρτα» για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσουν οτι έχει ήδη συμφωνηθεί η παράταση, όπως είχε πει νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.
Ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων του Euroworking Group (EWG), αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της ομάδας που προετοιμάζει το Eurogroup, θα συζητηθούν η έκθεση της τρόικας, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016, καθώς και το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα θέματα της ενίσχυσης της εποπτείας της εφαρμογής του Μνημονίου και των αλλαγών στους όρους λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και έχει δημιουργηθεί για να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος.
Η Γερμανία πιέζει για αλλαγές που επί της ουσίας θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο
Η Ελλάδα δεν δέχεται όλους αυτούς τους όρους και το ποιοι τελικά θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία θα φανεί έως την επόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, την Πέμπτη θα ξεκινήσει απλώς η συζήτηση μεταξύ των συμβούλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί όλα την Τρίτη και να επικυρωθεί η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο από τους ίδιους τους υπουργούς σε ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα (ενδεχομένως την Τετάρτη).
Ενδεικτικό της κρισιμότητας των EWG αυτών των ημερών, είναι ότι στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το θέμα της Ελλάδας.
Τις τελευταίες μέρες δε, αξιωματούχοι της ελληνικής πλευράς και της τρόικας εξετάζουν σειρά σεναρίων για να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το πρώτο (υπολογίζεται περίπου στα 25 δισ ευρώ έως το 2016), υπό εξέταση βρίσκεται πρόταση που προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με χρεόγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕFSF), ώστε στη συνέχεια το EFSF να έρθει σε συμφωνία με τηνΠηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση