GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δειλά πονταρίσματα στον… Δεκέμβριο

Mε σκαμπανεβάσματα και εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη κύλησε η προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πάντως ...


Mε σκαμπανεβάσματα και εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη κύλησε η προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πάντως κινήθηκε ανοδικά ξεπερνώντας και πάλι τις 800 μονάδες.
Μπορεί στο τελευταίο Eurogroup να μη λήφθηκε κάποια απόφαση σχετικά με την Ελλάδα και κυρίως την εκταμίευση της δόσης προκειμένου να δοθεί το «σήμα» της επανεκκίνησης για την οικονομία, ωστόσο η πλειονότητα των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια κεφαλαιαγορά «ποντάρει» σε θετικές εξελίξεις εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου.
Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος αναλύσεων της «Beta Securities» Μάνος Χατζηδάκης, «η ελληνική κεφαλαιαγορά συνεχίζει να προεξοφλεί τη θετική για την Ελλάδα έκβαση της συνεδρίασης του νέου Εurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο».
Λύσεις
Παράλληλα, παρότι έγινε κατανοητό σε όλους ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εντούτοις φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές λύσεις στο τραπέζι για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για παράδειγμα, οι αναλυτές της Merit Securities θεωρούν ότι η δραστική μείωση του επιτοκίου των δανείων από το EFSF, το μορατόριουμ στους τόκους, η επαναγορά μέρους του ιδιωτικού χρέους και άλλες ελαφρύνσεις που συζητούνται, θα δώσουν ανάσα στη χώρα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δεν θα καταστήσουν από μόνα τους το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Προσθέτουν πάντως ότι δεν έχει έρθει ακόμα το… «πλήρωμα του χρόνου» για μια σημαντική απόφαση που θα αφορά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Αναφορικά με το βραχυπρόθεσμο μέλλον του Χ.Α., η τάση δεν είναι ξεκάθαρη λόγω της ισχυρής μεταβλητότητας, ωστόσο η μεσοπρόθεσμη παραμένει ανοδική χάρη στη διατήρηση των σημαντικών στηρίξεων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έχει μπει σε φάση συσσώρευσης, με τη στήριξη των 790 μονάδων να έχει αποδειχθεί ισχυρή. Για να κινηθεί ωστόσο ο Γενικός Δείκτης προς υψηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να διασπαστεί πειστικά η αντίσταση των 845 μονάδων, για την οποία θα χρειαστεί κάποιο καλό δημοσιονομικό νέο, αφού δεν αναμένεται κάποια εξαιρετικά σημαντικά επιχειρηματική είδηση, πέραν από τα αποτελέσματα εννεαμήνου συγκεκριμένων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Υφεση
Μέχρι στιγμής, οι αρνητικές εκπλήξεις είναι σαφώς περισσότερες από τις θετικές, καθώς, εκτός από τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη υφεσιακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι εισηγμένες επιχειρήσεις (και αναφερόμαστε στις εξωστρεφείς) έχουν να αντιμετωπίσουν και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ξένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται.
Στους θετικούς πρωταγωνιστές περιλαμβάνονται κυρίως ο ΟΤΕ, η Jumbo, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΠΑΠ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Πλαστικά Θράκης, ο ΟΛΠ και η FG Europe, ενώ ανθεκτικότητα στην κρίση εμφανίζουν και τα συγκρίσιμα μεγέθη της Coca-Cola 3E.
Στον αντίποδα, απογοητευτική εξακολουθεί να είναι η εικόνα του Τιτάνα, ο κλάδος του real estate παραμένει ζημιογόνος, ενώ η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης επηρέασαν ομίλους όπως είναι αυτοί του Μυτιληναίου, της Frigoglass και της S&B.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
 Δειλά πονταρίσματα στον... Δεκέμβριο Δειλά πονταρίσματα στον... Δεκέμβριο
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση