GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χατζηδάκης: Αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ

Πακέτο μέτρων για την παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής ...



Πακέτο μέτρων για την παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Προώθηση επενδυτικών συνεργασιών και ευκαιριών ανάπτυξης της εξωστρέφειας», που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η EBRD.
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε, επίσης, την πίστη του ότι, σήμερα, θα ανακοινωθεί συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας ότι με την ψήφιση των τελευταίων μέτρων και του προϋπολογισμού η χώρα ολοκλήρωσε τη διαδρομή και έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος της συνεργασίας με την EBRD, είπε ο υπουργός, «είναι η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στις χώρες όπου αυτή δραστηριοποιείται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που οφείλονται στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ίδιες αγορές και έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και να αξιοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Αναλυτικά, στο πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD περιλαμβάνονται οι εξής πρωτοβουλίες:
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, ύψους 4 δισ. ευρώ, από τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να απορροφήσουν έως 1,5 δισ. ευρώ.
- Χρηματοδότηση διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες, στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, τη διαχείριση αποβλήτων, κλπ.
- Επανέναρξη της συνεργασίας της EBRD με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
- Συνεργασία της EBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία διαθέτει διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με δίκτυα θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες, κύκλο εργασιών από 500 εκατ. έως 5 δισ. ευρώ και αθροιστική συμβολή στις ελληνικές εξαγωγές, περίπου 40%.
Μύδροι Δασκαλόπουλου κατά της διαπλοκής
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι, έστω και με καθυστέρηση, οι εταίροι και δανειστές μας φαίνεται να αναγνωρίζουν τα λάθη που έγιναν και να επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα και ότι, έστω και με καθυστέρηση, μέρος του πολιτικού κόσμου δείχνει διατεθειμένο να καταβάλει την προσπάθεια αλλαγής.
Αίσθηση προκάλεσε η κριτική του προέδρου του ΣΕΒ για τη διαπλοκή. «Γεμάτες είναι οι τσέπες αυτών που νεμήθηκαν δημόσιο χρήμα με διαπλεκόμενες επιχειρήσεις, που θησαύριζαν αμαυρώνοντας την έννοια της πραγματικής επιχειρηματικότητας», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Για τέτοιους «επιχειρηματίες», χώρος δεν υπάρχει πια στη σημερινή πραγματικότητα. Η ελληνική επιχειρηματικότητα καλείται να δουλέψει και να αναπτυχθεί με κανόνες ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς και όρους ισονομίας και διαφάνειας. Όσο το διαπλεκόμενο καθεστώς μιας μικρής κάστας οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων, με τη στήριξη κάποιων προθύμων του πολιτικού προσωπικού, βάζει εμπόδια στο δρόμο της, τόσο το όραμα της ανάπτυξης θα απομακρύνεται».
Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ακόμη ότι, αν οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές, «η Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα θυμίζει μια οικονομία που βγαίνει από πόλεμο και ότι χρειάζεται ένας ισχυρός φορέας οικονομικής ανασυγκρότησης που θα εφαρμόσει ένα εθνικό μνημόνιο ανάπτυξης».
Ο κ. Α. Μπαρτζώκας, στέλεχος της EBRD, επισήμανε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν, λόγω της κρίσης να πουλήσουν τις συμμετοχές και τις επενδύσεις τους στα Βαλκάνια, οι οποίες φθάνουν στα 15- 17 δισ. ευρώ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος χρήματος που αντιμετωπίζουν.
Πηγή: epikaira.gr

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *