GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για απόκρυψη σχεδίου για τον έλεγχο αγοράς όπλων

Το 2011 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε στο συρτάρι σχετικό αρχείο Φωτογραφία αρχείου από τις 7 Μαρτίου 2012, όταν υπέρ...

Το 2011 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε στο συρτάρι σχετικό αρχείο
Φωτογραφία αρχείου από τις 7 Μαρτίου 2012, όταν υπέρμαχοι της οπλοφορίας διαδήλωσαν στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόι (AP Photo/Seth Perlman)
 
Μετά τον πυροβολισμό της βουλευτίνας Γκαμπριέλ Γκίφορντς και άλλων σε σούπερ μάρκετ στην Τουσόν της Αριζόνας στις αρχές του 2011, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάρτισε έναν λεπτομερή κατάλογο με τα βήματα που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο να βρίσκονται τα όπλα στα χέρια πνευματικά άρρωστων ανθρώπων και εγκληματιών. Οι περισσότερες προτάσεις όμως μπήκαν στο συρτάρι του υπουργείου έναν χρόνο αργότερα. Δεν είναι σαφές αν κάποια από τις προτάσεις αυτές έφθασε στον Λευκό Οίκο, γράφουν οι «New York Times».
Ούτε είναι σαφές αν κάποια από τις προτάσεις – που επικεντρώνονταν στην ενίσχυση των ελέγχων όσων προμηθεύονται όπλο και δεν περιλάμβαναν την απαγόρευση της οπλοφορίας – θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θέλει να λάβει «ουσιαστική δράση για να αποτρέψει τραγωδίες όπως αυτή» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ομως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Λευκός Οίκος θα θελήσει να τα βάλει με το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοφορίας.
Ορισμένες πτέρυγες του Δημοκρατικού Κόμματος πιέζουν τον Λευκό Οίκο να λάβει μέτρα. Αλλά οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι – αν και η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον έλεγχο των όπλων έχει μειωθεί από το 2008 και μετά.
Η μελέτη του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ασχολήθηκε με τον περιορισμό στα είδη των όπλων που μπορούν να αγοράζουν οι Αμερικανοί με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να περάσει από το Κογκρέσο. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στους τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί το FBI για να ελέγχει τους επίδοξους αγοραστές όπλων. Για παράδειγμα, πρότεινε να ειδοποιείται το FBI από τις υπηρεσίες που χορηγούν επιδόματα σε όσους θεωρούνται πνευματικά ανίκανοι να χειρίζονται τα οικονομικά τους ή αν κάποιος ομοσπονδιακός υπάλληλος δεν περνάει το τεστ χρήσης ναρκωτικών.   
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση