GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Ισπανικές" μίζες και φακελάκια

"Ισπανικές" μίζες και φακελάκια Στη δίνη οικονομικού σκανδάλου η Ισπανία, μετά το δημοσίευμα της El Pais, σύμφωνα με το οποίο...

"Ισπανικές" μίζες και φακελάκια

Στη δίνη οικονομικού σκανδάλου η Ισπανία, μετά το δημοσίευμα της El Pais, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, και άλλα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δέχονταν μυστικές πληρωμές από εταιρείες, επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Το Λαϊκό Κόμμα διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, ενώ η γενική γραμματέας Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ ανέφερε πως το κόμμα της θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. 
Η δεύτερη τη τάξει στο κυβερνών κόμμα της Ισπανίας ανέφερε ότι τα οικονομικά του είναι ξεκάθαρα, ακριβή και διαφανή και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε». Μάλιστα, υπογράμμισε πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλονται στο ελεγκτικό συμβούλιο της χώρας.

Το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais περιλαμβάνει φωτογραφίες χειρόγραφων λογαριασμών που φέρονται να τηρούνταν από τους ταμίες του Λαϊκού Κόμματος. Η El Pais ανέφερε πως απέκτησε για πρώτη φορά πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, τα οποία καταγράφουν μυστικές πληρωμές σε ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος από το 1990 έως το 2009, στα οποία μάλιστα περιλαμβάνεται και ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της χώρας. 
Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, τα οποία έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα, ο Ραχόι λάμβανε σε ετήσια βάση και επί έντεκα χρόνια 25.200 ευρώ, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, ενώ τρεις προηγούμενοι ηγέτες λάμβαναν παρόμοια ποσά. Στο δημοσίευμα αναφέρονται ονόματα διευθυντών, προέδρων και αντιπροέδρων κατασκευαστικών εταιρειών.
Τα έγγραφα επίσης αναφέρουν πως η Ντολόρες Ντε Κοσπέδαλ λάμβανε και η ίδια χρήματα, όπως και οι δύο προηγούμενοι γραμματείς του κόμματος, Άλβαρο Λαπουέρτα και Λουίς Μπάρσενας. Ο τελευταίος, ο οποίος διαχειριζόταν τα οικονομικά του συντηρητικού ισπανικού κόμματος για έναν χρόνο, από το 2008 έως το 2009, φέρεται να διέθετε το 2007 το ποσό των 22 εκατ. ευρώ κατατεθειμένο σε ελβετικό λογαριασμό.
Σε βάρος του Μπάρσενας διεξάγεται εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της υπόθεσης για το δίκτυο Γκερτέλ, ένα σκάνδαλο στο οποίο κατηγορούνται πως εμπλέκονται δεκάδες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και επιχειρηματίες. Σύμφωνα πάντοτε με την El Pais, οι πληρωμές προς τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος γίνονταν από επιχειρηματίες, περιλαμβανομένων τριών, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο Γκερτέλ, ενώ τα έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση η εφημερίδα δείχνουν επίσης πως ορισμένα από τα ποσά διατέθηκαν για την χρηματοδότηση κομματικών δραστηριοτήτων.
Ο Μπάρσενας διέψευσε ότι υπήρξαν μυστικοί λογαριασμοί, διπλά λογιστικά βιβλία και πληρωμές προς ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ο Λαπουέρτα από την πλευρά του, ανέφερε πως το δημοσίευμα είναι απολύτως αναληθές. 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η Σοράγια Ροδρίγκεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ σοβαρά, ενώ ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Κάγιο Λάρα, έκανε λόγο για «βόμβα» εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Η συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και την ισχύ της κυβέρνησης Ραχόι, την στιγμή που η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.

Πηγή: real.gr
Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση