GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Φαρμάκι" ο Μπιθικώτσης για Παντελίδη

Τέσσερις νέοι Έλληνες ερμηνευτές πραγματοποιούν μια αναδρομή στα σπουδαιότερα τραγούδια των πατέρων τους και στην ιστορία του ελληνικού λ...

Τέσσερις νέοι Έλληνες ερμηνευτές πραγματοποιούν μια αναδρομή στα σπουδαιότερα τραγούδια των πατέρων τους και στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
"Τα τραγούδια του πατέρα μου"είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που παρουσιάζουν από το προηγούμενο Σάββατο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τέσσερις νέοι έλληνες ερμηνευτές και απόγονοι τεσσάρων μεγάλων τραγουδιστών που σφράγισαν το ελληνικό τραγούδι.
Οι Χάρης Βαρθακούρης, Στέλιος Διονυσίου, Δημήτρης Κόκοτας και Γρηγόρης Μπιθικώτσης δημιούργησαν ένα νέο καλλιτεχνικό σχήμα με στόχο να αναδείξουν με τον δικό τους τρόπο τραγούδια που ερμήνευσαν τέσσερις μεγάλες φωνές: ο Γιάννης Πάριος, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Τραγούδια που ταυτίστηκαν με τη μουσική πραγματικότητα της νεότερης Ελλάδας, έγιναν κλασσικά και αγαπήθηκαν όπου υπάρχουν Έλληνες, όπως «Κάντε υπομονή», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Γιε μου» και «Πιο καλή η μοναξιά» και πολλά άλλα θα ακουστούν στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου για δύο βράδια, στις 9, και 16 Μαρτίου.
Η μουσική παράσταση "Τα τραγούδια του πατέρα μου" είναι μέρος μια παγκόσμιας περιοδείας με τίτλο “Α TRIBUTE TO THE LEGENDS” - WORLD TOUR.
Το metrogreece.gr μίλησε με έναν από τους τέσσερις καλλιτέχνες, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ώστε να μάθει λίγα περισσότερα πράγματα για την παράσταση αυτή.

Διαβάστε τη συνέντευξη

Ποιανού ήταν η ιδέα της παράστασης αυτής;
Αυτή η ιδέα ξεκίνησε σε έναν καφέ που ήπια με τον Χάρη Βαρθακούρη πέρυσι τον Ιούλιο. Είχαμε συναντηθεί για άλλο λόγο και συζητούσαμε περί ανέμων και υδάτων. Πάνω στην κουβέντα και στην αναζήτηση τρόπου να συνεργαστούμε γεννήθηκε η ιδέα ενός αφιερώματος του ρεπερτορίου των πατεράδων μας. Μας άρεσε πολύ η ιδέα. Την άλλη μέρα το πρωϊ επικοινωνήσαμε με τον Κόκκοτα και τον Διονυσίου και αρχίσαμε να οργανώναμε το πρόγραμμα. Στην αρχή το είχαμε πάρει πιο χαλαρά. Αλλά μετά συνειδητοποιήσαμε πόσο σοβαρό ήταν αυτό που πάμε να κάνουμε σχετικά με την ιστορία των πατεράδων μας. Γιαυτό είμαστε και οι τέσσερις πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για αυτό το εγχείρημα.

Τι περιέχει η παράσταση και πως έγινε η επιλογή των τραγουδιών.

Για να χωρέσουμε την ιστορία των τραγουδιών του Πάριου, του Στ.Διονυσίου, του Στ.Κόκκοτα και του Γρ.Μπιθικώτση θα έπρεπε να τραγουδάμε 5 μέρες για τον καθένα… Γιατί μιλάμε ίσως για το 70% της ελληνικής δισκογραφίας. Οπότε η επιλογή των τραγουδιών έγινε με πολύ μεγάλη δυσκολία. Προσπαθούμε από παράσταση σε παράσταση να κάνουμε
αλλαγές και προσθήκες.
Εκτός από το Γυάλινο Θέατρο να παίξετε και αλλού;
Μετά τις δύο παραστάσεις στο Γυάλινο θα φύγουμε από την Ελλάδα για το μεγάλο μας ταξίδι σε όλον τον κόσμο με πρώτο σταθμό στις 22 Μαρτίου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Και μετά θα πάμε Τορόντο (29 Μαρτίου), Αμερική (Ατλάντις city, 30 Μαρτίου), Μόντρεαλ (5 Απριλίου) Σικάγο (6 Απριλίου), Λος Άτζελες (12 Απριλίου). Ο σκοπός μας από την αρχή ήταν αυτό το αφιέρωμα των πατεράδων μας να το ταξιδέψουμε σε όλο τον ελληνισμό. Στη συνέχεια το πλάνο έχει καλοκαιρινές παραστάσεις ανά την Ελλάδα από την Ξάνθη έως της Κρήτη. Και το Σεπτέμβριο θα επισκεφθούμε τους Έλληνες της Αυστραλίας. Κάνουμε με μεγάλη χαρά αυτά τα ταξίδια γιατί μας περιμένει με λαχτάρα ο κόσμος. Ήδη πήγαμε στην Γερμανία τα Χριστούγεννα με αυτήν την παράσταση. Και του χρόνου θα θέλαμε να πάμε στην Ευρώπη.
Τι συμβουλή σας είχε δώσει ο πατέρας σας όταν ξεκινήσατε;
Μου είχε πει να έχω υπομονή και να είμαι δίκαιος με τους ανθρώπους. Και ακολουθώ πάντα αυτές τις δύο συμβουλές του.
Θυμάστε τον εαυτό σας να θέλατε να κάνετε κάτι άλλο εκτός από το τραγούδι;
Όχι, γιατί από μικρό παιδί αγάπησα το τραγούδι. Από 5 χρόνων έπαιζα πιάνο και μεγαλώνοντας ,ο σκοπός μου ήταν ασχοληθώ με την σύνθεση. Έκανα μουσικές σπουδές, αλλά δεν ήξερα καν ότι μπορώ και να τραγουδήσω. Το ανακάλυψα τυχαία. Μπροστά στον πατέρα μου ντρεπόμουν να τραγουδήσω. Με ρώταγε και του έλεγα «όχι». Τραγουδούσα κρυφά σε κάποια πάρτυ. Μετά εκνευρίστηκε που δεν του τραγουδούσα και μου είπε «έλα εδώ, αν δε σε ακούσω εγώ ποιος θα ακούσει να τραγουδάς;». Και τότε του είπα το «ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα». Και με καμάρωσε. Ήταν ο πιο θερμός υποστηρικτής μου.
Το τραγούδι σήμερα φαίνεται να περνάει κρίση. Πολλά σχήματα ξεκίνησαν και σταμάτησαν πάνω στο μήνα. Εσείς τι εκπτώσεις θα κάνατε, αν δεν πήγαινε καλά η δουλειά σας;
Στις εποχές που βιώνουμε, το βασικό είναι παρέχεις στην οικογένειά σου τα βασικά. Από εκεί και πέρα οι καλλιτέχνες πρέπει να ρίχνουν νερό στο κρασί τους, να είναι λογικοί και να τους αγαπάει ο κόσμος, ώστε να έχουν δουλειά. Αλλά στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος όταν βγαίνει να διασκεδάσει είναι πολύ αυστηρός και κάνει λίγες επιλογές…
Μήπως είχαν και οι καλλιτέχνες παρατραβήξει τα κασέ τους…;
Εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία. Κάποιες φορές είχα ακούσει πολύ τραβηγμένα πράγματα, ναι σίγουρα είχε παρατραβήξει το σχοινί… Αλλά αναγκαστικά αυτή τη στιγμή, θα επικρατήσει το αληθινό και το απλό.
Εσείς έχετε προσαρμόσει στην κρίση τις τιμές στην παράσταση αυτή;
Ναι, βέβαια όσο μπορούσαμε. Αυτή η ιδέα δεν γεννήθηκε με σκοπό τα χρήματα. Περιμένουμε τον κόσμο να διασκεδάσει επί 4 ώρες με τα αγαπημένα του τραγούδια.

Τους νέους καλλιτέχνες πως τους βλέπετε; Τον Παντελίδη για παράδειγμα

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το σχολιάσω αυτό. Όσο για τον Παντελίδη, έχω να ευχηθώ μακάρι η επιλογή του να τον δικαιώσει και να υπάρχει και μετά από 15 χρόνια, ώστε να γεμίζει και τότε τα μαγαζί. Αν αυτοί οι καλλιτέχνες που βγαίνουν εν μια νυκτί το καταφέρουν αυτό, τότε κανένα πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι να βγεις σε οποιοδήποτε χώρο, το θέμα είναι να παραμείνεις εκεί. Εγώ δεν κάνω αυτή τη δουλειά για τα λεφτά, αλλά για την ψυχή μου. Το να πάρεις λεφτά για ένα – δύο χρόνια και μετά να εξαφανιστείς, αυτό για μένα δεν λέει κάτι…
Πηγή:metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση