GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πρώτη συνάντηση Βαρθολομαίου–Φραγκίσκου

Στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στην σημερινή πανηγυρική θεία λειτουργία ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος Α΄ θα εγκατασταθεί επ...

Στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στην σημερινή πανηγυρική θεία λειτουργία ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος Α΄ θα εγκατασταθεί επίσημα στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της παπωσύνης του.
Σύμφωνα με την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ η τελετή της ενθρόνισης θα είναι λιτή και συμβολική. Ο ποντίφικας θέλησε να καταστήσει σαφές, διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς». Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».
Στις 09:45 ώρα Ελλάδας ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄θα χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ. Στην συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου.
Η θεία λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:30 το πρωί ώρα Ρώμης (10:30 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.
Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου. Την λειτουργία, μεταξύ των άλλων ,πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.
Τη θεία λειτουργία θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί που βρίσκονται ήδη στη Ρώμη και αναμένεται να κατακλύσουν την πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.  Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι οι πιστοί και οι τουρίστες που θα βρεθούν στην αιώνια πόλη για την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ ενδέχεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.
Η πρώτη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ θα παραστούν αντιπροσωπείες από περισσότερες από 20 χριστιανικές Εκκλησίες. Ξεχωριστή, όμως, και συνάμα ιστορικής σημασίας είναι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, είτε πριν το Σχίσμα του 1054, είτε μετά από αυτό που Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στην εγκατάσταση Ρωμαίου Ποντίφικα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός.


«Ακόμη και πριν το Σχίσμα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν είχε παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά. Με την χειρονομία μου αυτή θέλω να δείξω τη σημασία που δίνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες. Οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, προσωρινό κατάλυμα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησαν σε δείπνο.
Στις πρώτες φωτογραφίες από την συνομιλία που είχαν οι δύο Προκαθήμενοι λίγο πριν το δείπνο, ο Πάπας διακρίνεται ασκεπής. Πρόσωπα που παρέστησαν στη συνάντηση επισήμαναν την απλότητα του νέου Πάπα και έκαναν λόγο για θερμή συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλική και αδελφική ατμόσφαιρα.
Πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων 
Στη σημερινή λειτουργία θα συμπροσευχηθούν όλοι οι Καρδινάλιοι που πήραν μέρος στο Κονκλάβιο, καθώς και όλοι οι Αρχιεπίσκοποι και οι τοπικοί επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλλησίας. Επίσης θα παραστεί αντιπροσωπεία της Αγγλικανικής εκκλησίας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης Dr. John Sentamu, εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας.
Σημαντικές όμως θα είναι και οι παρουσίες της κοσμικής ηγεσίας στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου. Μεταξύ των πολιτικών ηγετών που θα παραστούν είναι σημαίνοντες ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, περιοχή καταγωγής του νέου Πάπα. Στη λειτουργία θα προσευχηθούν η πρόεδρος της Αργεντινής Χριστίνα Κίρχνερ, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Νιέτο. 
Επίσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον. 
Από την ευρωπαϊκή ήπειρο θα παραστούν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Αριό και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

1 σχόλιο

  1. Got Pope, Need no Bart. The Holy Father gone to Turkey to redeem and consecrate the Greeks, so don't need no more soviet temples. Don't need no gyro blimpie Bart when got a regular Pope without the diner attitude. My pop kept hitting momma with a skillet on the head. Friends ended up in the hospital after their pop beat them. Pops got drunk and ruined my first car. Killed two cats and a dog, thrown out the window. Neighbor drowned the canaries in ouzo, lit, ate them. Ma overdid whip so she could give less pie. All our stuff came pilfered, with logos. Greeks overcook all meat so no one knows is bad. Another banned tenants flushing toilet paper. Waiters inpune sanitation because "dirty is natural and healthy." Priests just answered "behave, respect, tradition!" Now priest comes "no intercommunion!" Where was he when we needed him to protect us from our crazy parents? Don't sell me "educated Greeks" because we know all them Trojan Horse cheated on the exams. Besides it's just TV repair school. Remember all those jailed old disco Greeks, tax cheats to "protest" Jerome Ford stopping the Trojan Horse in Chyprious? We can't get good jobs because no one trusts Greeks, because of Trojan Horse. They always faked reading Greek. That's why we borrowed regular Catholic books instead of read Greek. Sure, we sacrifice to Greek myths three times a year to please yiayia, and she's nun the wiser when we go to regular Catholic Mass on Sundays when she bummed from bouzaki dances. Ain't need no more Bart, just the regular Pope. That's why we all married regular Catholic when we grew up. So they can trust us.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση