GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί η Εθνική μπορεί να γυρίσει σε κερδοφορία μέχρι το 2014

Η πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση θα άνοιγε το δρόμο για αποκατάσταση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας πολύ σύντομα, σύμφωνα με τα ...


Η πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση θα άνοιγε το δρόμο για αποκατάσταση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας πολύ σύντομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Blackrock.
Και τούτο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας που καλείται να καλύψει σήμερα η τράπεζα μέσω της αύξησης είναι οι απώλειες από το PSI και όχι απ’ τη λειτουργική δραστηριότητα της. Εξάλλου η Εθνική είναι η μόνη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που αντλεί κεφάλαια (9,8 δισ.) λιγότερα από την κεφαλαιακή ζημιά που υπέστη απ’ το PSI (11,7 δισ.).
 Η διαφορά αυτή των δύο δισ. ευρώ σημαίνει πρακτικά για την ΕΤΕ πως εάν δεν είχε συμβεί το PSI τότε θα ήταν η μόνη τράπεζα με κεφαλαιακό πλεόνασμα το οποίο θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Επίσης σημαίνει ότι έχει καταφέρει να απορροφήσει ζημιές που προκύπτουν από επισφαλή δάνεια και μείωση των εσόδων. Έτσι αφήνοντας πίσω της το PSI η ΕΤΕ θα έχει συγκριτικά καλύτερη πορεία σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες τόσο αναφορικά με το equity όσο και με την κεφαλαιακή επάρκεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της άσκησης της ΤτΕ που ενσωμάτωσε τον διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock, η ΕΤΕ κατά την τριετία 2012 – 2014 αναμένεται να έχει κερδοφορία προ προβλέψεων 4,7 δισ ευρώ, ενώ οι αναμενόμενες ζημίες από επισφάλειες θα είναι περιορισμένες, αφού βάσει Blackrock αυτές θα είναι μόλις 18,5% του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου για τη διετία 2012 – 2014 έναντι 33% του μ.ο. των υπολοίπων τραπεζών. Μάλιστα η τάση δημιουργίας χαμηλότερων επισφαλειών σε σύγκριση με το 2012 φάνηκε στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2012 και α’ τριμήνου 2013.
Επίσης παρατηρείται χαμηλότερη μόχλευση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις κυμαίνεται στο 95% όταν στις άλλες τράπεζες κινείται από 113% ως 125%. Μέσα σ’ όλα αυτά προστίθεται και η ευχέρεια επιπλέον περιστολής του εγχώριου λειτουργικού κόστους κατά 20% σαν αποτέλεσμα μειώσεων σε μισθούς αλλά και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σημειώνεται πως ήδη το λειτουργικό κόστος της τράπεζας περικόπηκε κατά 25% την τριετία 2010 – 2012. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση