GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρύθμιση για αποζημίωση καταναλωτών και επιχειρηματιών από τα καρτέλ της αγοράς

Τον δρόμο για την αποζημίωση καταναλωτών κι επιχειρηματιών που ζημιώνονται από πρακτικές, τις οποίες ακολουθούν τα καρτέλ στην αγορά...


Τον δρόμο για την αποζημίωση καταναλωτών κι επιχειρηματιών που ζημιώνονται από πρακτικές, τις οποίες ακολουθούν τα καρτέλ στην αγορά, ανοίγει νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να εισαγάγει στην ελληνική νομοθεσία διατάξεις, που αξιοποιούν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνονται στη Λευκή Βίβλο, σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για για αγωγές αποζημίωσης σε βάρος επιχειρήσεων που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δικαστικών αρχών, σε βάρος των καταναλωτών ή των ανταγωνιστών τους.

Υπό σκέψη είναι η θέσπιση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων, που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή αμετάκλητες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποζημιώνουν εκείνους που έχουν θίξει με τις πρακτικές τους.

Ενδεικτικά οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε επιχειρήσεις που είτε έκαναν μεταξύ τους συμπράξεις και συμφώνησαν εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης, είτε προχώρησαν σε ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών κτλ .

Ο ζημιωθείς θα μπορεί να απαιτήσει και νόμιμους τόκους, από το χρονικό σημείο που υπέστη τη ζημιά. Ακόμη, το δικαστήριο για τον προσδιορισμό της έκτασης της ζημιάς θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη το οικονομικό όφελος που αποκόμισε ο παραβάτης.

Ακόμη θα δίνεται το δικαίωμα και στις ενώσεις καταναλωτών, στα επιμελητήρια και σε άλλους να κάνουν αγωγές σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ώστε να σταματήσουν τις παραβάσεις, καθώς και να απαγορευτεί η διενέργειά τους και στο μέλλον.

Στην προωθούμενη ρύθμιση αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκόρδας με έγγραφο του μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη για τις τιμές, που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και των χρόνιων στρεβλώσεων στην αγορά. tanea.gr

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση