GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Να βρούμε την κοινή δράση και συμπόρευση με την αριστερά. Δεν δικαιούμεθα να χάσουμε άλλες ευκαιρίες"

Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιάννη Μιχελογιαννάκη  στο 1 ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Συντρόφισσες και σύντροφοι,  ...

Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιάννη Μιχελογιαννάκη στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 
Είναι μεγάλη μου τιμή και νοιώθω τρομερή συγκίνηση που θα παρουσιάσω τις θέσεις του Ενωτικού Μετώπου για το καταστατικό σε ένα ακροατήριο, με ιστορία, με παράδοση και προπάντων μη ενοχικό.
Καταστατικό σημαίνει, «σύνταγμα», με αυτή την έννοια, όπως συμβαίνει και με τα κράτη, ωριμάζουν οι αλλαγές προτού αποκρυσταλλωθούν σε καταστατική μορφή.

Αλλαγές οι οποίες μαρτυρούν,
  1. Το είδος.
  2. Τον τρόπο
  3. Την μορφή που οραματίζεται κάθε κόμμα.

Η αριστερά εδώ είναι προνομιούχα, μιας και έχει παράδοση σχεδόν έναν αιώνα.
Το ΜαρξιστικόΛενιστικό κόμμα, συσπειρώνει άτομα σε α) κοινές ιδέες, για την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, β) συνδέει μάζες, γ) κάνει κριτική και αυτοκριτική, δ) δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και ε) προβλέπει.

Αξίζει εδώ να πούμε μια φράση του Φιντέλ, «ουσιαστική προϋπόθεση του επαναστάτη είναι να βρίσκεται σε θέση να ερμηνεύει την πραγματικότητα».
Ακολουθεί ο Λένιν, στο βιβλίο του «Τι να κάνουμε», ο οποίος ορίζει καταστατικά την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, με μοχλό τις σχέσεις μάζας και επανάστασης.

Έπειτα έρχεται ο Τρότσκι και προβλέπει καταστατικά, πως η αστική διανόηση έρχεται σε ρήξη με την τάξη της και μπαίνει από τα έξω στο εργατικό κίνημα Ουσιαστικά ο Τρότσκι πίστευε στην αυθόρμητη δράση της εργατικής τάξης.

Έρχεται η Ρόζα Λούξεμπουργκ και κάνει κριτική στο βιβλίο «Ένα βήμα μπρος δύο πίσω», για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό του Λένιν, κριτικάρει την πειθαρχία και λέει το σοφό, «τα σφάλματα που διαπράχτηκαν από ένα κόμμα είναι απείρως καλύτερα, από το αλάθητο της καλύτερης κεντρικής επιτροπής».

Σήμερα συναντιούνται εδώ, 20 χρόνια τάσεων και 10 χρόνια συνιστωσών.

Σήμερα συναντιόμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε :
  1. Το δικαίωμα επιλογής ιδεών και προσώπων.
  2. Το σεβασμό στην αρχή της πλειοψηφίας.
  3. Το  πολυτασικό, το πλουραλιστικό, και το ανοιχτό στην ύπαρξη ιδεολογικών, ιστορικών, αξιακών ευαισθησιών και ρευμάτων σκέψης.
  4. Το ανοιχτό ανεξάρτητα από πολιτική καταγωγή.
  5. Το ανοιχτό στην κριτική και στην αυτοκριτική.
  6. Ότι δεν θα είναι θέσφατο και δογματικό.
  7. Ότι δεν υπάρχει μόνο για να εκφράζει μέλη και στελέχη αλλά αποτελεί και εργαλείο προώθησης των αναγκών του λαού και του τόπου.
  8. Το δημοκρατικό και όχι το μονολιθικό.
  9. Το κόμμα των μελών και όχι το κατ’ επίφαση μελών.
  10. Το κόμμα με κινηματική δράση.
  11. Το κόμμα με ριζοσπαστισμό.
  12. Το κόμμα που οργανώνει αυτούς που αντιστέκονται.

Ένα τέτοιο κόμμα σίγουρα δεν μπορεί παρά να έχει πυραμιδικό σχήμα.

Θεωρούμε λοιπόν σωστή την πρόταση το κόμμα να συγκροτήστε, α) από τα σώματα, β) από τα από τα πολιτικά όργανα, γ) από τα επιχειρησιακά εκτελεστικά όργανα.

Συμφωνούμε επίσης, ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρέπει να λειτουργεί στη βάση 4 επιπέδων:
1. Οργάνωση Μελών που εκλέγει Συντονιστική Επιτροπή.
2. Συνδιάσκεψη Αντιπροσώπων που συγκροτούν το Νομό.
3. Συνδιάσκεψη Αντιπροσώπων που συγκροτούν την κάθε Περιφέρεια.
4. Τακτικό Συνέδριο που εκλέγει την ΚΕ.

Οργάνωση Μελών
Θεμέλιο του κόμματος είναι η Οργάνωση Μελών (ΟΜ). Οι ΟΜ συγκροτούνται σε συνελεύσεις με βάση το φυσικό χώρο, ο οποίος χωρίζεται σε χώρο εργασίας και χώρο κατοικίας. Επίσης με βάση τον ομοιοεπαγγελματικό και τον θεματικό χώρο.

Οι ΟΜ επιλαμβάνονται της ένταξης των μελών στα συνδικάτα, στα κοινωνικά κινήματα, στις τοπικές κινήσεις πολιτών, στους συλλόγους και σε κάθε συλλογικότητα στο χώρο αναφοράς τους.

Νομαρχιακή επιτροπή
Το Ενωτικό Μέτωπο επέλεξε την νομαρχιακή επιτροπή και όχι την περιφερειακή επιτροπή λόγω του ότι ο νομός έχει ισχυρή καταγραφή στη συνείδηση του λαού.
Το περιφερειακό επίπεδο παρακολουθεί, συντονίζει το αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και περιφερειακό σχεδιασμό.

Περιφερειακή συντονιστική επιτροπή
Μέχρι την ολοκλήρωση της περιφερειακής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οποτεδήποτε κρίνει η Κεντρική Επιτροπή, αλλά με πλειοψηφία 3/5 συγκροτεί σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας περιφερειακή συντονιστική επιτροπή.

Το όργανο αυτό παρακολουθεί την περιφερειακή πολιτική, συντονίζει τις επιτροπές για την περιφέρεια, καταρτίζει αναπτυξιακό περιφερειακό πρόγραμμα το οποίο καταθέτει στις επιμέρους νομαρχιακές για αποδοχή και υποστηρίζει την περιφερειακή παράταξη και τους αιρετούς της περιφέρειας της περιοχής.

Περιφερειακή Συνδιάσκεψη
Συμμετέχουν τα μέλη της περιφερειακής συντονιστικής επιτροπής, τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών, γραμματείς ΟΜ, μη μέλη του κόμματος που έχουν όμως ειδικές γνώσεις σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού.
Συμφωνούμε επίσης και με την πρόταση για το περιφερειακό συμβούλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους δώδεκα Δήμους της χώρας που είναι και Νομοί. Επίσης, για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου.


Κεντρική Επιτροπή
Η ΚΕ αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο μεταξύ 2 συνεδρίων.
Εφαρμόζει τις αποφάσεις του συνεδρίου και έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος.
Κάθε φύλο εκπροσωπείται σε ποσοστό, του αντίστοιχου ποσοστού εκλογής στην ΚΕ.

Τα Μέλη της ΚΕ από συνέδριο σε συνέδριο ανανεώνονται τουλάχιστον κατά 25%. Μπορούν να εκλέγονται μέχρι δύο θητείες, μετά δεν εκλέγονται για μία θητεία και έπειτα έχουν τη δυνατότητα επανεκλογής.

Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της ΚΕ από το 50%+1 των μελών της προς τον Πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η ΚΕ με απόφασή της μπορεί να προσδιορίζει το πλαίσιο για τη συγκρότηση παρατάξεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του ελληνικού λαού. Οι παρατάξεις αποτελούν μετωπικά σχήματα και σ’ αυτές μπορούν να συμμετέχουν μέλη και φίλοι του πολιτικού μας σχηματισμού.

Με απόφαση της ΚΕ συγκροτούνται στο κεντρικό επίπεδο Τμήματα και Επιτροπές. Τα Τμήματα και οι Επιτροπές ασχολούνται με συγκεκριμένο θέμα παραγωγής πολιτικής ή συντονιστικής παρέμβασης προς τις οργανώσεις, αποτελούν ομάδες δουλειάς της ΚΕ και λειτουργούν με ευθύνη της.

Διεύθυνση κόμματος
Η Διεύθυνση κόμματος είναι όργανο κεντρικό, επιχειρησιακό, αυστηρά συνυφασμένο στις αποφάσεις της ΚΕ, τον έλεγχο της οποίας υφίσταται σε τακτική 3μηνιαία συνεδρίασή της.

Εκτελεστικό γραφείο
Το Εκτελεστικό γραφείο είναι όργανο καθημερινής λειτουργίας με αντικείμενο την αδιάκοπη παρέμβαση του κόμματος στην καθημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Συγκαλείται από τον Πρόεδρο.

Διαρκές Συνέδριο
Το Διαρκές Συνέδριο συγκαλείται για τη λήψη απόφασης για συμμετοχή σε Κυβέρνηση, για σύναψη συμμαχιών, για εκλογή ΠτΔ και για καθορισμό εκλογικής τακτικής. Σύγκληση: από το ¼ των ΟΜ ή το 15% των μελών.
Συγκαλείται από το 15% των μελών και το ¼ των ΟΜ.

Ανοιχτές συνελεύσεις - Εσωτερικό Δημοψήφισμα
Πρέπει να Θεσμοθετήσουμε, τις ανοιχτές συνελεύσεις με απολογισμό, προγραμματισμό και κάλεσμα σε συμμετοχή.
Πρέπει επίσης να θεσμοθετήσουμε το Εσωτερικό Δημοψήφισμα, το οποίο θα πραγματοποιείται στη βάση εναλλακτικών προτάσεων ώστε να αντιμετωπισθούν σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Νεολαία
Λειτουργεί με δικό της καταστατικό και διατηρεί πλήρη οργανωτική αυτονομία από το κόμμα. Μετά την ίδρυση της νεολαίας και την ανάδειξη του κεντρικού οργάνου της, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κινούμενη στο πλαίσιο των συνεδριακών αποφάσεων της νεολαίας τροποποιεί την καταστατική διάταξη για την σχέση νεολαίας κόμματος.
Η νεολαία του κόμματος συγκροτείται σε τρείς διαφορετικούς κλάδους.
1. Σπουδάζουσα,
2. Συνοικιακή,
3. Εργαζόμενη.

Αυτοδιοικητικά
Η στήριξη και δραστηριοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αυτοδιοικητικά σχήματα της περιοχής τους αποφασίζεται: για τις δημοτικές κινήσεις από την ολομέλεια των πολιτικών κινήσεων του οικείου δήμου στην οποία επιπλέον μετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που ανήκουν σε κλαδικές ή θεματικές οργανώσεις και κατοικούν στον οικείο Δήμο καθώς και τα μέλη της νεολαίας του οικείου δήμου, ενώ για τους μεγάλους δήμους οι αποφάσεις για την εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επικυρώνεται από την ΚΕ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, τα νοσοκομεία, οι οργανισμοί και οι εταιρείες που έχει πλειοψηφία το δημόσιο δεν αποτελούν χώρο τακτοποίησης στελεχών. Καθιερώνεται ανώτατο ποσοστό συμμετοχής στελεχών μέχρι 30% των «πολιτικών θέσεων» του κρατικού μηχανισμού.
Σε περίπτωση Κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο αριθμός των μελών της ΚΕ που κατέχει κυβερνητικές θέσεις δεν ξεπερνά το 25%.


Πρόεδρος
Το Ενωτικό Μέτωπο προτείνει την εκλογή Προέδρου από το συνέδριο λόγω:
α) Ο Πρόεδρος και εν δυνάμει Πρωθυπουργός οφείλει να έχει την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση.
β) Αν εκλεγόταν στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα ξεχώριζε από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.
γ) Δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος συσχετισμών της Κεντρικής Επιτροπής.
δ) Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της ΚΕ από το 50%+1 των μελών της προς τον Πρόεδρο συγκαλείται Έκτακτο Συνέδριο.


Σκοπός μας σήμερα είναι όχι μόνο να διατυπώσουμε μια θεωρία για το κόμμα και το καταστατικό αλλά να βρούμε την κοινή δράση και συμπόρευση με την αριστερά. Δεν δικαιούμεθα να χάσουμε άλλες ευκαιρίες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση