GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αίγυπτος: Εκκενώθηκε κεντρικό τζαμί του Καΐρου - "Ανταλλαγή πυρών" στην πλατεία Ραμσί

Στην εκκένωση του τεμένους Αλ Φατχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου προχώρησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας. Η αστυνομία δια της βίας α...

Στην εκκένωση του τεμένους Αλ Φατχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου προχώρησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας. Η αστυνομία δια της βίας απομάκρυνε τους οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι παρέμεναν από χθες Παρασκευή, εντός του τζαμιού.
H επιχείρηση από την αστυνομία του Καΐρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω σφοδρών πυρών-ρίψης αθρόων δακρυγόνων, μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ειδησεογραφικών ξένων πρακτορείων. Οι οπαδοί του Μόρσι ανταπέδωσαν τα αστυνομικά πυρά, προσθέτουν.
Το τέμενος εκκενώθηκε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου με εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών.
Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν θέσει ακόμη υπό έλεγχο τον μιναρέ όπου φέρονται να βρίσκονται σκοπευτές.
"Κόλαση" στην πλατεία Ραμσί
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκε στην πλατεία Ραμσί στο Κάιρο, όπου την προηγούμενη ημέρα έχασαν τη ζωή τους δεκάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μεταδίδουν και δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters.
Εικόνες που μετάδωσε ο ιδιωτικός σταθμός CBC δείχνουν κάποιον να πυροβολεί από τον μιναρέ του τεμένους αλ Φατέχ στη πλατεία Ραμσί, όπου είχαν οχυρωθεί υποστηρικτές του Μόρσι.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν δεκάδες αμάχους στο τζαμί αλ-Φατέχ στην πλατεία Ραμσί στο κέντρο του Καΐρου, όπου κατέφυγαν διαδηλωτές- υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Παρασκευής στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 170 άτομα.
Αρχικά, έξω από το τζαμί 10 στρατιώτες συνιστούσαν περιοδικά στους έγκλειστους να απομακρυνθούν "και δεν θα κινδυνεύσετε". Πολλοί οπαδοί του Μόρσι είναι εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα ΑΚ-47, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Στο μεταξύ, δύο ελικόπτερα της ασφάλειας πετούν σε μικρό ύψος πάνω από αυτό το τζαμί εδώ και πολλή ώρα.
Οι διαδηλωτές απομακρύνονταν σταδιακά από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν για πολλές ώρες στον εξωτερικό χώρο.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, σήμερα, ότι σε όλη την Αίγυπτο από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα σώματα ασφάλειας σκοτώθηκαν, χθες Παρασκευή, 173 άνθρωποι.
Απίστευτες σκηνές αγριότητας αποτυπώνονται σε βίντεο που δημοσιεύονται συνεχώς στο διαδίκτυο
Σε ένα από αυτά καταγράφονται πλάνα με διαδηλωτές να πηδούν την Παρασκευή από γέφυρα για να σωθούν από τα πυρά των αστυνομικών δυνάμεων.
Σε ένα δεύτερο συγκλονιστικό βίντεο καταγράφεται η εκτέλεση άοπλου διαδηλωτή που έγινε την Παρασκευή στην Ισμαηλίγια στην βορειοανατολική Αίγυπτο. Είναι η στιγμή που άοπλοι διαδηλωτές πλησιάζουν ένα τανκ με σηκωμένα τα χέρια ψηλά.
"Μελετά η κυβέρνηση" την "πρόταση" του πρωθυπουργού, να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Την ίδια ώρα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλάουϊ "προτείνει" να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την πρότασή του δε αυτή "η κυβέρνηση την μελετά", ενημέρωσε σήμερα στο Κάιρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σερίφ Σάουκι.
Αυτή η πρωθυπουργική πρόταση υποβλήθηκε ήδη προς τον "καθ΄ύλην" αρμόδιο υπουργό των Κοινωνικών υποθέσεων, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύλληψη του αδελφού του ηγέτη της 'Αλ Κάιντα'
Δύο πηγές των σωμάτων ασφαλείας δήλωσαν σήμερα κατ' αποκλειστικότητα στο Γαλλικό πρακτορείο ότι έχει συλληφθεί στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου όπου και διέμενε ο αδελφός του αρχηγού της 'Αλ Κάιντα' Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου.
Οι πηγές (που θέλησαν να μείνουν ανώνυμες) δήλωσαν ότι τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι, "υποστηρίζει τον παυθέντα (από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου) ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι".
Ο πάπας ζητά να σταματήσει άμεσα η βία στην Αίγυπτο. Ακυρώσεις από ιταλικά πρακτορεία ταξιδίων.
Τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο ζητά ο πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Αγία 'Εδρα.
"Ο πάπας συνεχίζει να παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τις ειδήσεις - περί φονικών συγκρούσεων - που φθάνουν, από την Αίγυπτο, συνεχίζει να προσεύχεται, να προσδοκά να σταματήσει η βία, με την επιλογή εκ μέρους των εμπλεκόμενων μερών του διαλόγου και της επανασυμφιλίωσης", αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν του προκαθήμενου της Καθολικής εκκλησίας.
Στο μεταξύ, η ιταλική αεροπορική εταιρία 'Αλιτάλια' έκανε γνωστό ότι οι πτήσεις της από και προς την Αίγυπτο πραγματοποιούνται "κανονικά".
Αντιθέτως, ένα από τα γνωστότερα πρακτορεία ταξιδίων της Ιταλίας ακύρωσε ήδη τις μιάς εβδομάδας διακοπές σε αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα πραγματοποιούσαν από σήμερα επτακόσιοι (700) Ιταλοί τουρίστες.
Το ίδιο ταξιδιωτικό πρακτορείο θα επιστρέψει στους πελάτες του τα χρήματα που κατέβαλαν, ή θα τούς προτείνει 'εναλλακτικούς' προορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση