GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενημερωτική εκδήλωση για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της λύσσας

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό της λύσσας, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην κόκκινη αλεπού τα τελ...


Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό της λύσσας, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην κόκκινη αλεπού τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσιάσθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο...

Δήμο Αμαρουσίου, η Διεύθυνση Υγείας των ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης εξέφρασε στους εμπλεκόμενους φορείς τη συμπαράσταση και τη στήριξή του στην προσπάθεια τους για την πρόληψη της νόσου και τον περιορισμό της εξάπλωσής της στα κατοικίδια ζώα και στον άνθρωπο.

Η λύσσα είναι μία πολύ επικίνδυνη νόσος, ωστόσο –πρόσθεσε- η μόλυνση και ο θάνατος μπορούν να προληφθούν με τη χορήγηση προληπτικής αντιλυσσικής αγωγής. Μάλιστα ο κος Πατούλης δεσμεύτηκε ότι ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα μεταφέρει το σοβαρό αυτό ζήτημα για την υγεία στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της δημοσίας υγείας.

Εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κτηνίατρος κα Τζανή αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ενημέρωση των πολιτών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης κατά της νόσου και ευχαρίστησε το Δήμαρχο κο Γιώργο Πατούλη για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του στο σημαντικό αυτό ζήτημα για τη δημόσια υγεία.

Ειδική αναφορά υπήρξε επίσης στο πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων, που θεωρούνται φορέας της νόσου. Όπως εξήγησε η κα Τζανή τα εμβόλια δολώματα χρώματος καφέ θα διανέμονται με ρίψεις από αεροσκάφη. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μία πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή.

Παράλληλα, οι κυνηγετικές οργανώσεις θα συλλέγουν δείγματα, στο πλαίσιο των μέτρων παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου.

Για το θέμα μίλησαν επίσης ο Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Παν/μίου Αθηνών κος Μπιλλίδης και ο Δασολόγος, Βιοοικολόγος, συνεργάτης κυνηγετικών οργανώσεων κος Χατζηνίκος, ενώ παραβρέθηκε στην εκδήλωση και ο Αντιδήμαρχος κος Βασίλης Κόκκαλης Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν εκπρόσωποι κτηνιατρικών υπηρεσιών και θηροφύλακες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα βασικά σημεία προφύλαξης είναι:

-Εμβολιάστε τα κατοικίδια σας
-Αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με εμβόλια δολώματα
-Σε περίπτωση επαφής με αυτά, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας
-Ειδοποιείστε τις τοπικές κτηνιατρικές ή δασικές αρχές αν βρείτε κάποιο ζώο νεκρό.

-Σε περίπτωση δαγκώματος ή γρατζουνιάς πρέπει αμέσως να πλυθείτε με άφθονο νερό και σαπούνι και να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

-Η πρόληψη της λύσσας επιτυγχάνεται με την έγκαιρη αντιλυσσική θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση