GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ούτε ψωμί στο κέντρο προσφύγων Λαυρίου

Δραματικές συνθήκες


Δραματικές συνθήκες στο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο, όπου εδώ και 15 ημέρες δεν υπάρχει ούτε ψωμί, ούτε γάλα για τα 75 παιδιά που ζουν εκεί, ενώ πρόσφατα κόπηκαν και τα φάρμακα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Οι προμηθευτές έχουν διακόψει την συνεργασία λόγω οφειλών και ο μόνος που έχει μείνει να δίνει ακόμη τρόφιμα – παρότι απλήρωτος και εκείνος – είναι έναςοπωροπώλης. Με τα φρούτα και τα λαχανικά του ζουν οι 230 αφγανοί και κούρδοι πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το κέντρο προσφύγων του Λαυρίου βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Ερυθρού Σταυρού και δεν αποτελεί μονάδα πρώτης υποδοχής, αλλά κέντρο που φιλοξενούνται οι αιτούντες ασύλου, μέχρι να κριθεί η υπόθεσή τους, διαδικασία που στην Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση του Κέντρου ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, ωστόσο η κατάσταση έχει οδηγηθεί πλέον σε αδιέξοδο, αφού οι εργαζόμενοι μετρούν 10 μήνες απλήρωτοι.

Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που εκκρεμούσε από το περασμένο φθινόπωρο, υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά το ποσό δεν μπορούσε να εκταμιευθεί γιατί δεν είχε οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο στον Ερυθρό Σταυρό.

Σημειώνεται πως η διοίκηση του ΕΕΣ υποχρεώθηκε τον Σεπτέμβριο σε παραίτηση κατόπιν πολύμηνων πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση (υπήρχαν οφειλές του ΕΕΣ στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, θέματα καταστατικού κ.ά.). Την περασμένη Παρασκευή, σε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία (ήταν παρόντα μόλις 10 αντί των 22 μελών που όρισε το δικαστήριο), συγκροτήθηκε τελικά προσωρινή διοίκηση, με πρόεδρο τον μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο.


Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «μη αξιόπιστο» το προσωρινό Δ.Σ., παρατείνοντας κι άλλο την αγωνία των εργαζομένων.

Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού (476 άτομα) παραμένει απλήρωτο εδώ και ένα χρόνο. Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και οι υπόλοιποι εργάζονται εθελοντικά. Λόγω αυτών των προβλημάτων φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος έρανος του ΕΕΣ. «Ήμασταν παρόντες σε όλες τις εθνικές συμφορές, εκτός από την οικονομική κρίση» λένε χαρακτηριστικά εργαζόμενοι.

Όσον αφορά το κέντρο προσφύγων, η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι για κρέας: κοτόπουλο και μοσχάρι.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν, η διεύθυνση είναι Δανουκάρα 1, ΤΚ 19500, Λαύριο (22920-22414).

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση