GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστραλία: To 2013 ήταν η πιο ζεστή χρονιά από το 1910

Η χρονιά που πέρασε, το 2013, ήταν η θερμότερη στην ιστορία της Αυστραλίας από το 1910, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρε...

Η χρονιά που πέρασε, το 2013, ήταν η θερμότερη στην ιστορία της Αυστραλίας από το 1910, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Υπηρεσία δείχνουν ότι σε κάθε περιοχή της Αυστραλίας καταγράφηκαν το 2013 θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου. Από το 2001 μόνο μία χρονιά, το 2011, υπήρξε πιο δροσερή σε σχέση με το μέσο όρο.

«Η χρονιά που πέρασε χαρακτηριζόταν από συνεχείς και εκτεταμένες υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε η Υπηρεσία στην ετήσια έκθεσή της με θέμα το κλίμα. «Αμφότερες οι μέγιστες και οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, κατά μέσο όρο η θερμοκρασία αυξήθηκε 1.2 βαθμούς έξτρα τον περασμένο χρόνο και η μέση θερμοκρασία ήταν 21.8 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2005.

«Τα στοιχεία», λέει η Αυστραλή μετεωρολόγος ΝΙλ Πλάμερ, «μιλούν από μόνα τους. Ο πλανήτης θερμαίνεται χρόνο με το χρόνο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα- καύσωνες και κυκλώνες πολλαπλασιάζονται». Και συνέχισε: Η ανακοίνωση των στοιχείων συνέπεσε και με το κύμα καύσωνα που εξακολουθεί να πλήττει αυτές τις μέρες περιοχές της Αυστραλίας με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές , να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πύρινο όλεθρο και να ισχύουν πολλές απαγορεύσεις.

Η Μετεωρολογική προβλέπει πάντως πως το κύμα καύσωνα σε περιοχές της Νότιας Αυστραλίας, της Δυτικής Αυστραλίας, της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουϊνσλαντ θα υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο.

Στο Κουίνσλαντ χθες η υψηλότερη ήταν 48.6 βαθμοί, στην περιοχή Μπερντβσιλ.

Στη Νότια Αυστραλία ο υδράργυρος έφτασε τους 49.3 βαθμούς στην περιοχή Μούμπα. Στο Τέναντι Κρικ της Νόρδερν Τέριτορι το θερμόμετρο έφτασε τους 45 βαθμούς ενώ στο Μπερκ της Νέας Νότιας Ουαλίας έφτασε τους 45.6 βαθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Νότια Αυστραλία κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών τηγάνισαν αυγά σε ένα φτυάρι, σε υπαίθριο χώρο, θέλοντας να αποδείξουν πόσο ανυπόφορη ήταν η ζέστη.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική αύριο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει δέκα με δεκαπέντε βαθμούς και θα φέρει ανακούφιση στους κατοίκους των περιοχών που εδώ και μέρες ψήνονται.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση