GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προειδοποιεί η βουλγαρική Βουλή

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας προειδοποίησε την Τετάρτη κατά της ανόδου του εξτρεμισμού στη χώρα, μετά τις διαδηλώσεις βουλγά...

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας προειδοποίησε την Τετάρτη κατά της ανόδου του εξτρεμισμού στη χώρα, μετά τις διαδηλώσεις βουλγάρων εθνικιστών οι οποίοι επιτέθηκαν πριν από πέντε ημέρες σ” ένα τέμενος στη νότια Βουλγαρία.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα ένα κείμενο, με τις ψήφους 113 βουλευτών από τους 116 που ήταν παρόντες, με το οποίο καταδικάζει "τις διαδηλώσεις εξτρεμισμού και βανδαλισμού, καθώς και την αναγνώριση ιστορικών προσωπικοτήτων που κήρυξαν τη φασιστική ιδεολογία".

Το κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης "τη βάναυση βεβήλωση ιερών κτισμάτων, που συνοδεύεται από ξενοφοβικά μηνύματα".

Σε μια σπάνια κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ και ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι είχαν επίσης καταδικάσει χθες, Τρίτη, "την υπόθαλψη του μίσους και της μισαλλοδοξίας" και "τις προκλήσεις κατά της ειρήνης μεταξύ των εθνοτήτων".

Εκατόν είκοσι εθνικιστές διαδηλωτές συνελήφθησαν στις 14 Φεβρουαρίου ενώ επιχειρούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, να "καταλάβουν εξ εφόδου" ένα τέμενος στο Πλόβντιβ (νότια Βουλγαρία) με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες.

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές παρήλασαν χωρίς επεισόδια την επομένη στη Σόφια για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του φασίστα στρατηγού Χρίστο Λούκοφ, ο οποίος πέθανε το Φεβρουάριο 1943.

Σήμερα, οι τελετές στη μνήμη του Βασίλ Λέφσκι, ο οποίος πέθανε το Φεβρουάριο του 1873 και είναι μια ιστορική προσωπικότητα που τιμάται ομόφωνα για τη συμβολή της στην απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική κυριαρχία (14ος-19ος αιώνας), αναμένεται ότι θα δώσουν την ευκαιρία για νέες εθνικιστικές διαδηλώσεις.

Πολλοί εθνικιστικοί σχηματισμοί, μεταξύ των οποίων το κόμμα Ατάκα –έχει 23 βουλευτές και υποστηρίζει σιωπηλά την κυβέρνηση μειοψηφίας του τεχνοκράτη Πλάμεν Ορεσάρσκι– έχουν πολλαπλασιάσει τις διαδηλώσεις ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Οι σχηματισμοί αυτοί στρέφονται εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας (13% του βουλγαρικού πληθυσμού), αλλά και της σημαντικής εισροής περίπου 10.000 μεταναστών και προσφύγων από την αρχή του 2013, οι οποίοι προέρχονται οι περισσότεροι από τη Συρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση