GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η δημιουργική επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία»

Στην ανάγκη νέων επιχειρήσεων που θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΕ& ΕΒΕΑ κ....


Στην ανάγκη νέων επιχειρήσεων που θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΕ& ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στον χαιρετισμό του στην Γ.Σ της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυων Επιχειρήσεων.
«Πιστεύω και έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η καινοτόμος και δημιουργική επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος, για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε μια πραγματικά καλύτερη επόμενη ημέρα.
Χρειαζόμαστε νέες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων. Θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, θα συμβάλουν στη δημιουργία εθνικού πλούτου.
Όμως, παρά το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, παρά τις εξαιρετικές γνώσεις και τις ικανότητες των νέων ανθρώπων, για να ανθίσει μια καινούρια ιδέα – για να εξελιχθεί και να προχωρήσει, χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες. Χρειάζεται ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον. Χρειάζεται κυρίως μια κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλίας.
Στην Ελλάδα, χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά και στους δύο αυτούς τομείς.
Χρειάζεται δουλειά για να αντιμετωπίσουμε δομικά εμπόδια, όπως η δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης, ειδικά στο κρίσιμο στάδιο της εξέλιξης μιας επιχειρηματικής ιδέας. Χρειάζεται δουλειά ενάντια σε άκαμπτα και παρωχημένα νομοθετικά πλαίσια και διαδικασίες που δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές ταχύτητες της εποχής μας. Χρειάζεται αναθεώρηση ενός θεσμικού καθεστώτος που στιγματίζει την επιχειρηματική αποτυχία.
Χρειάζεται όμως και προσπάθεια από όλους μας, από την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία και την πολιτεία, για την απομάκρυνση των πολιτισμικών εμποδίων στη νέα, στην καινοτομική επιχειρηματικότητα.
Η νοοτροπία που θέλει τους νέους να συμβιβάζονται με δραστηριότητες χαμηλών προσδοκιών, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης «αποκατάστασης». Η επιφυλακτικότητα, ακόμα και της ίδιας της αγοράς πολλές φορές, απέναντι σε πρωτοποριακές προτάσεις και σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Η αποθάρρυνση του ρίσκου, η απαξίωση της πρωτοβουλίας. Όλα αυτά είναι στοιχεία που κυριάρχησαν στη συλλογική μας κουλτούρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Και πρέπει να αλλάξουν.
Θα αλλάξουν με το δικό σας παράδειγμα. Θα αλλάξουν με τη δική μας βοήθεια, δυναμική εκπροσώπηση και ουσιαστική στήριξη.
Η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι βασική μας προτεραιότητα στο ΕΒΕΑ. Μια προτεραιότητα που δεν μένει στα λόγια, αλλά μεταφράζεται σε συγκεκριμένες δράσεις.
Έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα. Μια δομή η οποία φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα μια σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων: γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, δράσεις επιμόρφωσης, αλλά και ενέργειες δικτύωσης και διευκόλυνσης της πρόσβασης των νέων επιχειρήσεων σε κεφάλαια χρηματοδότησης.
Έχουμε δημιουργήσει επίσης το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, αξιοποιώντας ένα θεσμό που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Με τη δράση αυτή επιδιώκουμε τη διασύνδεση μεταξύ έμπειρων και πετυχημένων επιχειρηματιών του Ελλαδικού χώρου, με καινοτόμες υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι πρώτοι, επενδύοντας στην επιχειρηματική ιδέα και επωμιζόμενοι το αντίστοιχο ρίσκο, παρέχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, καλύπτοντας την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς. Οι δεύτεροι έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, αλλά και να βρουν χρηματοδοτικούς πόρους οι οποίοι θα τους βοηθήσουν τόσο στη σύσταση της επιχείρησής τους, όσο και στην βιωσιμότητά της, υποστηρίζοντας την μετέπειτα λειτουργία της συμβουλευτικά.
Στόχος μας, δεν είναι μόνο να διευκολύνουμε την αρχική χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών, αλλά στην υπέρβαση ενός ευρύτερου πλέγματος εμποδίων και προβλημάτων που οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν. Και που εξαιτίας τους, έχουμε δει ως τώρα πολλές εξαιρετικές ιδέες να μην προχωρούν.
Το μήνυμά μας προς όλους τους νέους επιχειρηματίες, είναι σαφές: δεν είστε μόνοι σας. Το λέμε και το εννοούμε στην πράξη. Είμαστε εδώ και ζητάμε μάλιστα και τη δική σας συμμετοχή, τη δική σας εμπειρία, ώστε η στήριξη και οι υπηρεσίες που παρέχουμε να γίνουν ακόμα πιο χρήσιμες και ουσιαστικές», τόνισε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση