GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάτρα: 8 Ιανουαρίου-Ημέρα μνήμης - 24 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα [video]

8 Ιανουαρίου 1991: Σαν απόψε η Πάτρα πριν 24 χρόνια, ζούσε δραματικές εικόνες κατά την διάρκεια των μαθητικών πολυήμερων καταλή...



8 Ιανουαρίου 1991: Σαν απόψε η Πάτρα πριν 24 χρόνια, ζούσε δραματικές εικόνες κατά την διάρκεια των μαθητικών πολυήμερων καταλήψεων.

Στην Πάτρα η κατάσταση ήταν έκρυθμη και πολιτικά οξυμένη, καθώς αγανακτισμένοι γονείς και κάποια δυναμικά στελέχη της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν τον τερματισμό των καταλήψεων, έστω και δια της βίας.

Γύρω στις 10:30 μ.μ. της 8ης Ιανουαρίου 1991, μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Τεμπονέρας, που είχε προστρέξει να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του.
Στο άκουσμα της είδησης ότι ένας καθηγητής τραυματίζεται σοβαρά στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας ΒΟΥΔ, το κλίμα επιδεινώνεται και εκατοντάδες πολιτών να συρρέουν στο σχολείο, όπου επικρατεί πανικός και όλοι προσπαθούν να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβη.

Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο.

Ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό, εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση. Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ανάμεσά στα σχολεία που βρίσκονταν υπό κατάληψη ήταν καιι το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, με πρωτοστάτη τον 16χρονο μαθητή Αλέξη Τσίπρα και σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ).

Σαν σήμερα λοιπόν, έπεσε νεκρός πέφτει ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας, σε ηλικία 38 ετών.

Ήταν καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Για την δολοφονία του καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου, 9 Μαρτίου 1993, ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Καλαμπόκας.

Στην Πάτρα η εκδήλωση μνήμης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στο 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.

1 σχόλιο


  1. "ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΑΜΑΡΑ"

    "ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΝΔ"

    Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ δίνουν όλες οι ξένες δημοσκοπήσεις

    "156 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός βουλής το κόμμα Βενιζέλου"

    Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου προβλέπει η Oxford Economics.

    Κατά την Oxford Economics, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε τροχιά διασφάλισης αυτοδυναμίας με 156 έδρες. Όπως προσθέτει στην ανάλυσή της η Oxford Economics, ένα ποσοστό της τάξης του 36% θεωρείται εύλογο και εφικτό για μια κυβέρνηση που μάχεται τη λιτότητα.

    Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα δεν απέχουν πάρα πολύ από το εν λόγω ποσοστό.

    Συγκεκριμένα στις ξένες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35%, η ΝΔ 25%, η Χρυσή Αυγή 9%, το ΚΚΕ 5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 5%, το Ποτάμι 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3% και το ΠΑΣΟΚ μένει εκτός βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση