GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σακελλαρίδης: Δεν αλλάζουμε στρατηγική για το χρέος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την πορεία των διαπρα...

Σακελλαρίδης: Δεν αλλάζουμε στρατηγική για το χρέος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τον Γ. Βαρουφάκη, καθώς και τη στρατηγική για το δημόσιο χρέος.

«Η αίσθηση που υπάρχει στη μεριά της κυβέρνησης είναι θετική. Ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση είναι ένας αγώνας αντοχής. Ξέρουμε ότι θα υπάρχουν διάφορα στάδια, συζητήσεις, διαβουλεύσεις, αντιφατικές δηλώσεις. Η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει. Είμαστε αισιόδοξοι. Τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό συντείνουν στην αισιοδοξία. Το χρονοδιάγραμμα θα φανεί στην πράξη. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κόμβοι, όπως η συνάντηση με τον κύριο Γιούνκερ, η σύνοδος κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου. Νομίζω ότι υπάρχει ο χρόνος για να φτάσουμε σε μία συμφωνία», τόνισε αρχικά ο κ. Σακελλαρίδης σχετικά με την διαπραγμάτευση και συνέχισε:

«Δεν ήταν δηλώσεις στους Financial Times, ήταν ομιλία του κ. Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη στρατηγική την οποία είχε παρουσιάσει και προεκλογικά σε σχέση με το χρέος. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η διαγραφή του χρέους ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Αυτό το οποίο δόθηκε στους Financial Times είναι μια τεχνική αποτίμηση του πως μπορεί να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο».

«Είναι διαφορετικό πράγμα η επιμήκυνση και διαφορετικό τα ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ. Για την κυβέρνηση δεν έχει σημασία το πώς θα ονομαστεί. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι εμείς έχουμε μια διαπραγματευτική στρατηγική η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενώ η κυβέρνηση περίμενε παθητικά και στωικά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Εμείς έχουνε αλλάξει τελείως τους όρους της διαπραγμάτευσης. Έχουμε βγει μπροστά, συνεχίζουμε τις επαφές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι δεν ακολουθούμε την πεπατημένη που ακολούθησαν και οι άλλες κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στη στρατηγική της για το Δημόσιο χρέος. Ο τεχνικός τρόπος με τον οποίο θα γίνει αφορά τα οικονομικά επιτελεία. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θα κινηθεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης», σημείωσε ακόμα ο κ. Σακελλαρίδης και συμπλήρωσε:

«Όταν η διάρκεια των ομολόγων πάει στην αιωνιότητα και όταν πάει στα 30 ή στα 20 χρόνια, είναι πολύ διαφορετικά και τα επιτόκια που πληρώνεις ετησίως. Το ζήτημα της Εθνικής κυριαρχίας δεν ορίζεται με τεχνικούς τρόπους. Ορίζεται πρώτα από όλα με πολιτική βούληση. Αυτή η κυβέρνηση τα θέματα Εθνικής κυριαρχίας θα τα υποστηρίξει με τρόπο που δεν τα είχε υποστηρίξει η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν θα ήταν αναμενόμενο να αλλάξει ξαφνικά η στάση της Γερμανίας από την 1η στιγμή. Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουν γίνει αρκετές δηλώσεις που λένε ότι η τρόικα, έχει τελειώσει. Είναι διαφορετικό όταν έχεις κάποιους υπαλλήλους τεχνοκράτες που έρχονται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες πολιτικές εντολές από τους προϊσταμένους τους και είναι πολύ διαφορετικό να μιλάς απευθείας σε επίπεδο θεσμών στους οποίους η Ελλάδα συμμετέχει και να γίνεται μια συζήτηση και για το πρόγραμμα που εκτελείται και για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται. Η διαπραγμάτευση αυτή λαμβάνει πολιτικά χαρακτηριστικά που είναι αυτό που δεν έκανε ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση. Το άγχος του κ. Χαρδούβελη ήταν το πότε θα έρθει η τρόικα και το πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα μέτρα», σημείωσε.

«Μερικές φορές έχουμε και λίγο κοντή μνήμη. Αν είχε επικρατήσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά σήμερα θα συζητούσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα περνούσε από τη βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ακόμα:

«Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των διαβουλεύσεων. Τώρα βγήκαμε κυβέρνηση και νομίζω πολύ γρήγορα έχουμε ξεκινήσει αυτές τις επαφές. Ακόμα και η επιμήκυνση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους. Είναι ένα συνολικό πλαίσιο που μπορεί να συνδυάσει την απομείωση του χρέους και ταυτόχρονα να μετριάσει και την πολιτική λιτότητας».

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση