GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ada Colau... αυτή είναι η νέα Δήμαρχος της Βαρκελώνης

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας www.nikosklitsikas.gr/ Η Ada Colau, ακτιβίστρια και ιδρυτής του Κινήματος των πολιτών-θυμάτων υποθηκευμέν...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
www.nikosklitsikas.gr/

Η Ada Colau, ακτιβίστρια και ιδρυτής του Κινήματος των πολιτών-θυμάτων υποθηκευμένων ακινήτων (Plataforma de Afectados por la Hipoteca – PAH), με τον...
συνασπισμό Barcelona en comú, κατόρθωσε να συνενώσει διάσπαρτα κινήματα πολιτών, κοινωνικών οργανώσεων και να κερδίσει τη δημαρχία της Βαρκελώνης. 
Η  Ada Colau, με μια κινηματική εμπειρία μπόρεσε να βάλει στο ίδιο “τραπέζι” την ιστορική Aυτονομιστική αριστερά της Καταλανίας, τους Ποντέμος- Podemos (κίνημα αγανακτισμένων χωρίς ιδεολογική συγκρότηση, κυρίων οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος), την Ενωμένη Αριστερά- Izquierda Unida (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), Την Πρωτοβουλία για τους Πράσινους της Καταλονίας-Iniciativa por Cataluña Verdes (προερχόμενοι κυρίως από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της  Καταλανίας) και πολλά μικρά κινήματα πολιτών που δέχθηκαν τη μνημονιακή επίθεση.
Η Ada Colau, είχε συνεργαστεί με τις παραπάνω οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών, όταν τεκμηρίωσε και παρουσίασε πρόταση νόμου-Λαϊκής Πρωτοβουλίας (με συγκέντρωση υπογραφών επιτρέπει το ισπανικό Σύνταγμα την κατάθεση προτάσεων νόμου από μη βουλευτές) στην ισπανική βουλή. Μια πρόταση νόμου σχετική με τα υποθηκευμένα ακίνητα. Για την συγκέντρωση των υπογραφών είχε δραστηριοποιηθεί σε όλους τους κινηματικούς χώρους κι αξίζει να σημειωθεί ότι η πρότασή της συγκέντρωσε 1.402.845 υπογραφές πολιτών σε συμβολαιογράφους και Δημοτικές Αρχές.
Η βάση συνένωσης όλων των παραπάνω πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων έγινε στις εξής αρχές: «Πραγματική δημοκρατία – Τέλος στη διαφθορά – Επανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων – Εγκαθίδρυση μιας δίκαιης οικονομίας».
Για την σύνταξη του προγράμματος διακυβέρνησης της Βαρκελώνης εργάστηκαν με ενεργή συμμετοχή περισσότεροι από  5.000 πολίτες και συλλέχθηκαν 2.000 προτάσεις από τα Συνοικιακά Συμβούλια.
Βέβαια, αυτή την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες και οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα, εκείνο που δεν επιζητεί η Ada Colau, είναι να μην υπάρξουν κόμματα ή κινήματα του συνασπισμού που δημιούργησε, που θα προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν τη μεγάλη λαϊκή νίκη των πολιτών της Βαρκελώνης.
Η νίκη της δεν πιστώνεται στο δικό της κίνημα (PAH), ούτε στη μεγάλη κι ιστορική αυτονομιστική αριστερά της Καταλανίας, ούτε στους Ποντέμος, ή την Ενωμένη Αριστερά, τους Οικολόγους... Η νίκη της είναι νίκη των πολιτών που είπαν ΟΧΙ στη μνημονιακή πολιτική των Ισπανών σοσιαλιστών και δεξιών, ΟΧΙ στην γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΧΙ στην πολιτική της εξαθλίωσης των τριών θεσμών (τρόικα): Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ΔΝΤ.

  Η Ada Colau με τον σύντροφό της Adrià Alemany, στα γραφεία του Κινήματός τους (Plataforma de Afectados por la Hipoteca – PAH)


* Η Ada Colau, έχει ένα γιο που γεννήθηκε το 2011, με τον σύντροφό της Adrià Alemany, οικονομολόγο και συνιδρυτή μαζί της του Κινήματος των πολιτών-θυμάτων υποθηκευμένων ακινήτων (Plataforma de Afectados por la Hipoteca – PAH)

2 σχόλια

 1. Οι εκλογές στην Ισπανία και την Πολωνία δείχνουν πως η Ευρώπη πάει για φούντο

  “Ο άνεμος στην Ελλάδα, ο άνεμος στην Ισπανία, ο άνεμος στην Πολωνία, δεν πνέουν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι μάς λένε πως η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει”, δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

  Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία και την Πολωνία δείχνουν πως η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. “Αυτό που μας λένε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία και των δημοτικών στην Ισπανία, αν και με εντελώς διαφορετικό τρόπο είναι πως είναι ανάγκη να αλλάξουμε το ευρωπαϊκό όνειρό μας, αν θέλουμε να το σώσουμε”, δήλωσε η Μογκερίνι, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού της απονεμήθηκε στη Ρώμη το βραβείο του Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής (ISPI).

  Οι Ισπανοί απηύθυναν χθες το βράδυ αυστηρή προειδοποίηση στο πολιτικό κατεστημένο, ανοίγοντας στους “αγανακτισμένους” τις θύρες της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις οποίες το κόμμα Podemos επιβεβαίωσε συνολικά την τρίτη θέση του.

  Στην Πολωνία αντίθετα, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν επικεφαλής του κράτους τον συντηρητικό ευρωσκεπτικιστή Αντρέι Ντούντα, μια νίκη που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του μέντορά του, του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αρχηγού του λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. “Ο άνεμος στην Ελλάδα, ο άνεμος στην Ισπανία, ο άνεμος στην Πολωνία, δεν πνέουν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι μάς λένε πως η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει”, δήλωσε επίσης ο αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Rtv38 της Τοσκάνης.

  Πληηροφοριεσ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ξένη Δημοσκόπηση....

  Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.bridgingeurope.net και δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, και συνεχώς διευρύνει το χάσμα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

  Στην ίδια δημοσκόπηση, η πτώση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το όριο του 3% έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα διέρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορία του και χρειάζεται να λάβει αποφάσεις Εν τω μεταξύ, η Χρυσή Αυγή χάνει δυνάμεις αν και διατηρεί μια σημαντική θεση, ενώ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ χάνει δυνάμεις, καθώς αγωνίζεται να καθορίσει την ιδεολογική- πολιτική του ταυτότητα.

  Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κεφαλαιοποιούν σημαντικά την συμβίωση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό τους. Συγκεκριμένα στην έρευνα τα κόμματα λαμβάνουν:

  ΣΥΡΙΖΑ: 44,6%

  ΝΔ:12,2%

  ΑΝΕΛ:8,8%

  ΧΑ:5,5%

  ΠΟΤΑΜΙ:4,7%

  ΠΑΣΟΚ:2,2%

  ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ:6,3%

  ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ: 15,5%

  Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη ότι περισσότεροι από 2 στους 3 των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει καλά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 είναι επικριτικοί προς το μέτωπο της αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση θεωρώντας ότι είναι προκατειλημμένοι αρνητικά και δεν έχουν λογική πολιτική θεση. Μαζί με την εκτόξευση της εκλογικής ςτου ΣΥΡΙΖΑ, δύο είναι τα κύρια αποτελέσματα που κεντρίζουν την προσοχή: το ένα είναι η απουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (CP) από τη δημοσκόπηση και το δεύτερο είναι το πολιτικό κενό που δημιουργεί αίτημα για δημιουργία ενός νέου κόμματος στην πολιτική ζωή.

  Η απουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορους λόγους:

  α. το ποσοστό που έχει απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ή χάνεται μέσα στους αναποφάσιστους

  β. Το ΚΚΕ είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο στην εσωτερική πολιτική (βάση παρουσίας και αναφορών καθώς και σε social media)

  γ. Το ΚΚΕ δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση ή έχει απογοητεύσει αυτά τα τμήματα του εκλογικού σώματος που το στήριξαν στο παρελθόν.

  Σε ότι άφορα εκείνους που προτιμούν να ψηφίσουν για ένα νέο κόμμα που θα φέρνει μια φρέσκια διάσταση στην ελληνική πολιτική ζωή.

  Από την οπτική τουwww.bridgingeurope.net, αυτό το 6.3%, συγκεντρώνει κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς που ασφυκτιούν ανάμεσα στο παλιό δικομματισμό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (ειδικότερα δεν αισθάνονται άνετα με την ηγεσία των δύο κομμάτων), αλλά σίγουρα δεν υποστηρίζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις ιδεολογικές αναφορές του, και τις πολιτικές του θέσεις. Η δημοσκόπηση έγινε για το www.bridgingeurope.net τον προηγούμενο μήνα και δεν έτυχε δημοσιότητας στην Ελλάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση