GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ψήφος εμπιστοσύνης: Τι ορίζει το Σύνταγμα

Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, όπως έ...

Ψήφος εμπιστοσύνης: Τι ορίζει το Σύνταγμα
Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από 222 βουλευτές.
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

1 σχόλιο

  1. O Λαφαζάνης στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης θα ψηφίσει «παρών» ;;

    Γράφει η Ερατώ Μπέλλου
    Ακολουθούν διαπιστώσεις και εκτιμήσεις με τις οποίες προσωπικά συμφωνώ. O Λαφαζάνης στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα ψηφίσει «παρών» ;; Νομίζω πως ναι,για να δείξει ότι δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου,αλλά να ανακόψει τη μνημονιακή της πορεία.Πρόκειται για άριστη σημειολογία και ευφυέστατη κίνηση.Από το Μαξίμου ειπώθηκε ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπστοσύνης,μετά τις 20 Αυγ.2015.Μετά που θα λάβει αυτή την ψήφο βλέπω ότι έως τις 26 Αυγ.2015 θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτ.2015 (όχι στις 27 Σεπτ. 2015,διότι τότε θα 'ναι οι συντάξεις αναδρομικά περικομμένες) για να «πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και από το λαό».Θα διαγράψει το Λαφαζάνη κ.ά. από τις εκλογικές λίστες ;; Πάντως αν τους διαγράψει,θα κατέβουν χωριστά, και θα πάρουν περίπου 16% και ο Τσίπρας θα πάρει περίπου 26%.Θα κάνουν τα εκλογικά σχήματα Τσίπρα και Λαφαζάνη κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακής ανακοπής της μνημονιακής πολιτικής,ή ο Τσίπρας θα συγκυβερνήσει με ΝΔ,Ποτάμι,ΠΑΣΟΚ ;; Αυτό το 26% ισχύει για εκλογές στις 20 Σεπτ.2015,αλλά όλο και θα πέφτει όσο θα καθυστερούν οι εκλογές.Μιλάμε για κατάσταση ελέύθερης πτώσης (δηλαδή το μέτρο της πτώσης είναι όχι απλώς ανάλογο του χρόνου,αλλά του τετραγώνου του---ξέρει ο Τσίπρας είναι διπλωματούχος
    του ΕΜΠ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση