GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα Δημοκρατία. Τολμήστε από την αρχή...

Του Λευτέρη Κουσούλη.  Δ​​ιαμορφώθηκε λοιπόν, τουλάχιστον εξωτερικά, το πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζο...

Του Λευτέρη Κουσούλη. 

Δ​​ιαμορφώθηκε λοιπόν, τουλάχιστον εξωτερικά, το πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζουμε τα πρόσωπα που διεκδικούν την αρχηγία και τώρα ξέρουμε και την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Το σκηνικό αναπτύσσεται έως τώρα με τρόπο επιμελημένο. Με την ίδια συμβατική επιμέλεια –φοβάμαι– θα κλείσει τον σύντομο κύκλο του.

Οι υποψήφιοι και διαφέρουν και μοιάζουν. Οι διαφορές εμπλουτίζουν κάθε σύγκρουση και οι ομοιότητες μπορεί να στερεώνουν μια πολιτική σχέση. Το ζήτημα όμως εδώ είναι ο προβληματικός κοινός τόπος τους.

Με αποχρώσεις στην πολιτική φιλοσοφία, στην αντίληψη και την προσωπική σφραγίδα του ο καθένας, οι τέσσερις υποψήφιοι υπόσχονται την αναζωογόνηση της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα. Μπορεί να γίνει αυτό;

Τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνεται από πολλούς μια παγιδευτική κοινοτοπία. Ζούμε –λένε– μια φάση μετάβασης. Το έχω και εγώ ισχυριστεί κατά το παρελθόν. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Αυτό που ονομάζαμε μετάβαση έχει τελειώσει. Η κίνηση της μεταβολής έχει ανακοπεί. Οι επαναλαμβανόμενες αριθμητικές - εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν με τη συνυπογραφή του λαού έναν νέο πολιτικό κύκλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην αναγκαία συνειδητοποίηση, αναχαιτίζοντας την ορμητικότητα που θα μπορούσε να προσλάβει ένα κύμα συνειδητοποίησης. Ο κύκλος της εξουσίας που έχει ανοίξει θα είναι μακρύς.

Και η νέα πολιτική ισορροπία που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μόνο με τη δημιουργία νέων πολιτικών προϋποθέσεων μπορεί να αλλάξει.

Στο μέτωπο αυτό ή προσέρχεται κανείς με καινοτόμο και ανατρεπτικό τρόπο ή ακολουθεί τους παλαιούς συμβατικούς τρόπους δράσης, όπως αυτοί «διδάχθηκαν» από εκφραστές της φεουδαρχικού τύπου εξουσίας.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα είναι επαναστατικές. Μπορεί ελάχιστα εξωτερικά στοιχεία να συνηγορούν υπέρ αυτού. Μπορεί η βύθιση, η αδιαφορία, η πολιτική καταπόνηση του κοινωνικού σώματος να μας απομακρύνει από μια τέτοια διαπίστωση. Και όμως, το αίτημα της βαθιάς ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής μεταβολής είναι εδώ. Αυτό καρπώθηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την πολιτική μυθοπλασία και το πολιτικό ψεύδος. Αυτή η πολιτική μυθοπλασία διατηρεί ακόμη την πολιτική αποτελεσματικότητά της, αφού φαίνεται ότι στο επίπεδο της συνείδησης και της παράστασης της συνείδησης μεγάλη μερίδα του λαού προσχώρησε στην απλουστευτική και εξουσιαστική ερμηνεία των εκφραστών του ΣΥΡΙΖΑ. Το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και τα κόμματα που το συγκροτούσαν ηττήθηκαν κατά κράτος σε αυτήν την πολιτική μάχη. Το μέτωπο αυτό δεν μπορεί να στηθεί ξανά όπως το γνωρίσαμε.

Αυτά είναι τα βαθύτερα στοιχεία του πολιτικού περιβάλλοντος εντός του οποίου η Νέα Δημοκρατία αναζητεί αρχηγό και οι υποψήφιοι διεκδικούν την αρχηγία της. Καμιά ελπίδα δεν έχουν. Ούτε οι αρχηγοί ούτε η Νέα Δημοκρατία. Καμιά ελπίδα δεν έχει η προσδοκία ότι μια πολιτική συμβατική σύγκρουση, που θα δινόταν με καλύτερους εκφραστές και αποτελεσματικότερους τεχνικούς όρους, θα οδηγούσε τη Νέα Δημοκρατία και πάλι σε ρόλο καθοριστικής, καθοδηγητικής δύναμης των πραγμάτων στη χώρα.

Η ήττα των κομμάτων εξουσίας που έχει ήδη συντελεστεί είναι πια –κατά τη γνώμη μου– χαραγμένη στη συνείδηση, πέρα από κάθε τι στιγμιαίο και συγκυριακό. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποστεί μια ήττα μέσα στην κρίση. Η Νέα Δημοκρατία –για το ΠΑΣΟΚ είναι πασιφανές– έχει υποστεί μια ήττα μέσα στην κρίση και μετά την κρίση.

Υπάρχει μαγική πολιτική συνταγή που μπορεί να αναστήσει ένα διαγραμμένο στη συνείδηση πολιτικό κόμμα; Υπάρχει μαγική συνταγή που μπορεί να πετύχει τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής –ό,τι έχει απομείνει μηχανικά από αυτήν– και να καταστήσει μια πολιτική δύναμη κυρίαρχη στο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο; Πάντως, για τη Νέα Δημοκρατία, αυτό το κόμμα φεουδαρχικού τύπου που γνωρίζουμε, δεν υπάρχει μαγική συνταγή.

Ενας δρόμος απομένει για τη Νέα Δημοκρατία. Η γενναία, διακηρυγμένη και συνειδητή επαναθεμελίωση του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι καταστατικά πρέπει να προχωρήσει στην ιδρυτική της κατάλυση. Πρόκειται για την αναγκαία ιδρυτική θυσιαστική πράξη που, με συμβολικό τρόπο, θα θέσει τις προϋποθέσεις του νέου δικού της πολιτικού κύκλου. Νέα διακήρυξη, νέα εσωκομματική λειτουργία, εγγυημένες λειτουργίες εσωτερικής κινητικότητας, ιδεολογική αποσαφήνιση, νέες πρακτικές εξουσίας. Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει νέα αρχή και κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί το νόημά της αν δεν τολμήσει την «ασέβεια» της αμφισβήτησης των παλαιών θεμελιωτικών δεδομένων. Απέναντι σε πολιτικά στερεότυπα και πολιτικές δοξογραφίες. Απέναντι σε πρόσωπα, κληρονομημένες σχέσεις και αυτονόητες ιεραρχίες.

Σε φάσεις όπως η σημερινή και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει την αιχμαλωσία της κοινωνίας διά του κράτους, ο πολιτικός χώρος που αντιπροσωπεύει η Νέα Δημοκρατία στην ευρύτητά της είναι ασφαλώς αναγκαίος και χρήσιμος για τη λειτουργία του λεγόμενου πολιτικού μας συστήματος. Αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί στη συμβατικότητα που βλέπουμε και ακούμε, θα εξελιχθεί σε ένα ενδιαφέρον παραπλήρωμα του συστήματος. Και αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση και ό,τι αντιπροσωπεύει, μέσα από τον πολλαπλασιασμό των ερειπίων, θα ενισχύει τη σκοτεινή πολιτική της κυριαρχία.

Ως πολίτης και ως παρατηρητής, που ιδεολογικά είμαι απέναντι σε κάθε συντηρητική προσέγγιση, ένα θα ήθελα να πω: Τολμήστε από την αρχή.

1 σχόλιο

 1. ΤΙ ΝΑ ΤΟΛΜΉΣΟΥΝ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ???ΤΟ 4 ΜΝΥΜΟΝΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ..ΚΑΙ με 180.000.000 εκατομμύρια ευρώ χρέος?????????????άντε γαμηθείτε ΡΕ ΣΑΠΆΚΙΑ....

  Αιματοβαμμένα στην κυριολεξία είναι τα ενημερωτικά που στέλνει η αμερικανική πρεσβεία στα κεντρικά του State Department για τις εξελίξεις στην Αθήνα. Για την ακρίβεια είναι σοκαριστικά μια και περιγράφουν έναν κολασμένο χειμώνα με σκηνικό πολέμου στο κέντρο των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας.

  Η ελληνική κυβέρνηση-για την ακρίβεια το υπ. Δημόσιας Τάξης-έχει προετοιμασθεί ήδη για μια σιδερόφρακτη Αθήνα, ενώ για την προστασία της Βουλής η ελληνική κυβέρνηση έχει παραγγείλει σιδερένιο τείχος ύψους 15 μέτρων!

  Σύμφωνα με τα ενημερωτικά των Αμερικανών τουλάχιστο δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν ύποπτα πόθεν έσχες κάτι που θα επιταχύνει τις εξελίξεις και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ενας από τους δύο υπουργούς είχε ξεχάσει για τρία χρόνια να δηλώσει ένα εκατ. ευρώ, κάτι που έκανε με συμπληρωματική δήλωση φέτος, ενώ ο άλλος εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του μετοχές σε εταιρεία, ενάντια στους περιορισμούς για τη συμμετοχή στο κυβερνητικό συμβούλιο.

  Παράλληλα, φέρεται να έχουν εντοπιστεί και δύο βουλευτές που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίοι και αναμένεται να κληθούν για εξηγήσεις στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες.

  Οι Αμερικανοί εκτιμούν πως ο Δεκέμβρης του 2008 θα είναι εισαγωγή στα κολασμένα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2015.

  Mάλιστα προβλέπουν εκλογές την Ανοιξη του 2016 μέσα σε μια Ελλάδα-κόλαση.

  (ΈΧΟΥΝ ΧΕΣΤΕΊ...Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΝΆ ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΆ).. Μες στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, χώρεσε και η τακτοποίηση της σύμβασης με την εταιρεία security.

  Δείτε άρθρο 2 παρ. 8
  Η σύμβαση φύλαξης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.Δ.Ο.Ε., των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας 10 και επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας 8 και των Κεντρικών Υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της οδού Πανεπιστημίου 37 και επί της οδού Κάνιγγος 29, οι οποίες έληξαν ή λήγουν την 28.9.2015, την 31.10.2015, την 31.10.2015, την 17.6.2015 και την 17.6.2015 αντίστοιχα, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο εδάφιο 2 της παραγράφου 1 του άρθρο 133 του Ν. 4270/14 (Α’ 143), παρατείνονται για το χρονικό διάστημα από την ψήφιση του παρόντος έως την 31.12.2015.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής οι Αμερικανοί έχουν καλέσει στις ΗΠΑ πρώην πρωθυπουργό ώστε να περάσει από interview για το κατά πόσο μπορεί να αποσοβήσει ένα αιματοκύλισμα στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες....Η Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών...(Πρόκειται για τη μυστική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις παρακολουθήσεις στο εξωτερικό) Το θεωρούν δεδομένο πια .....

  ΡΕ παπάρες πολιτικάντηδες τα ΜΠΑΜ ΜΠΟΥΜ δεν τα ΑΚΟΎΤΕ δίπλα στην ΤΟΥΡΚΙΆ!!!!

  Φαντάζεστε ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΕΊ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΥΣ--ΑΝΕΡΓΟΣ--ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ ΝΑ σ κάνει στην πλατεία Α-συντάγματος ΕΝΑ ΜΠΑΜ ΜΠΟΥΜ άλλα τούρκα με 150-200 ΝΕΡΚΟΥΣ ΑΠΌ ΤΟΝ (ΣΩΡΌ) ΤΟ ΤΙ ΈΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ !!!!!!

  ΈΤΣΙ ΜΌΝΟ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΈΤΣΙ ΘΑ ΠΆΡΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΊΔΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΎΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ...

  ΡΕ ΠΟΥΣΤΑΡΙΆ ΤΟΥ ΤΣΥΡΙΖΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΘΑΊΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΠΟΥΤΑΝΟΠΑΙΔΑ ((ΚΆΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΊΔΑ Λ-ΕΠΊΔΑ).....ΚΑΙ ΜΑΖΊ ΜΕ ΕΣΑΣ ΚΏΛΟ ΤΣΥΡΙΖΕΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΊΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥ---ΠΑΣΟΚ--ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ--ΑΝΕΛ---ΠΟΤΑΜΙ.... ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΆ ΚΑΝΕΙΣ ..

  ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΚΏΛΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΊ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ--ΤΟΥ ΚΌΨΙΜΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΆΞΕΩΝ--ΤΗΝ ΑΥΞΉΣΕΙ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΊΟΥ ΣΕ ΛΑΪΚΆ ΜΈΣΑ----ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΉ ΜΝΗΜΟΝΊΩΝ ΡΕ ΓΑΜΗΜΈΝΟΙ .ΤΙΜΉ ΚΑΙ ΔΌΞΑ ΣΕ ΛΑΦΑΖΑΝΗ--ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΆΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΈΚΟΝΤΑΙ ΌΡΘΙΟΙ ----

  ΡΕ ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ;;;;;ΓΙΑΤΊ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΎΣ ΑΛΛΑ ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΥΣ ΠΆΤΗΣΕ ΤΟ ΤΡΈΝΟ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση