GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Ισραήλ θα δώσει αποζημίωση στην Τουρκία για το Mavi Marmara

Αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλλει το Ισραήλ στην Τουρκία για την ισραηλινή έφοδο στο πλοίο Mavi Marmara το Μάιο τ...


Αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλλει το Ισραήλ στην Τουρκία για την ισραηλινή έφοδο στο πλοίο Mavi Marmara το Μάιο του 2010. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα αποσύρει όλες τις υπόλοιπες νομικές διεκδικήσεις που εκκρεμούν με το Ισραήλ. Η συμφωνία αυτή, που κατατέθηκε προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αποτελεί μια από τις τελευταίες πράξεις ενός διπλωματικού δράματος που έφερε στα όρια τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ.
Το ισραηλινό ρεσάλτο στο Mavi Marmara, τη ναυαρχίδα του στολίσκου που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια τον Μάιο του 2010, ώθησε τις δυο χώρες στα όρια της πολεμικής σύρραξης. Κατά την έφοδο σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς κομάντο 10 Τούρκοι.
Πριν από τρία χρόνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τις οικογένειες των Τούρκων που σκοτώθηκαν στην επιδρομή. Ωστόσο οι σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ αποκαταστάθηκαν μόλις φέτος.
Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πίσω από την επαναπροσέγγιση των δυο... συμμάχων βρίσκεται η προοπτική ιδιαίτερα κερδοφόρων συμφωνιών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση