GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

POLITICO: Αν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα μπορεί να λυθεί το Κυπριακό

Αν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του, αυξάνονται οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος α...


Αν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του, αυξάνονται οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα POLITICO, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταμετρηθεί το ενδεχόμενο η σταθεροποίηση της θέσης του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας να τον καταστήσει πιο δεκτικό απέναντι σε μια συμφωνία. 

«Παραδόξως, αν κερδίσει το δημοψήφισμα -το οποίο είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία στην Τουρκία- αυτό θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, αφού μια ενδεχόμενη νίκη του θα του έδινε λίγη μεγαλύτερη ευχέρεια ως προς την υποστήριξη μιας συμβιβαστικής λύσης», υποστηρίζει ο Mάικλ Κάρπεντερ, σύμβουλος για την Ευρώπη και την Ευρασία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και ο πρέσβης της Κύπρου στην ΕΕ, Νικόλαος Αιμιλίου, ο οποίος θεωρεί ότι σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, η Τουρκία θα εισέλθει σε κρίση, δεδομένου ότι θα υποστεί τεράστιο πλήγμα η υπόληψη και η υπερηφάνεια του, με συνέπεια να μην είναι η Κύπρος η πρώτη του προτεραιότητα.

Από την άλλη μεριά, υπογραμμίζει η ιστοσελίδα, καθώς έχουν διακοπεί οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και έχει, κατά συνέπεια, περιοριστεί ο κατάλογος με τα κίνητρα για τη στήριξη μιας συμφωνίας, ο Ερντογάν, σε περίπτωση που δεν επιτύχει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να επιτεθεί και να κατηγορήσει την Ευρώπη, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις, ενώ, παράλληλα, μία ήττα, ή ακόμα και μία οριακή νίκη, θα τον υποχρέωνε να διατηρήσει τη συνεργασία με δύο κόμματα που τείνουν να είναι πιο εθνικιστικά και λιγότερο ευέλικτα στο Κυπριακό. «Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για επίλυση του Κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ευνοϊκή γι' αυτόν και δεν τον υπονομεύει», τονίζει στην ιστοσελίδα ο Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής του PRIO Cyprus Centre, ενός ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου. 

Ο Κάρπεντερ επισημαίνει τέλος τη σημασία της αμερικανικής επιρροής, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Κύπρου δεν θα μπλοκαριστεί από εξωτερικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την επανένωση του νησιού και προσπάθησε να προλειάνει το έδαφος, μιλώντας στον Ερντογάν για τα ευρύτερα οφέλη. Η διοίκηση Tράμπ φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, όμως, σύμφωνα με τον Κάρπεντερ, το ερώτημα είναι πόσο προνοητική και δραστήρια θα είναι η νέα αμερικανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι ευκαιρίες επίλυσης τέτοιου είδους παρατεταμένων συγκρούσεων προκύπτουν μία φορά στο τόσο, γι΄ αυτό και, όταν εμφανίζονται, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μία διευθέτηση.

1 σχόλιο

  1. Τί;; Εάν κέρδιζε θα είχαμε λύση στην ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ (γιατί δεν λέται ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ;;;;;;);;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και εάν η γιαγιά μου είχε κάκαλα θα την Λέγαν.... Παππού μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση