GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέος επικεφαλής σε έναν Οργανισμό που καταρρέει...

Για πρώτη φορά Αφρικανός αναλαμβάνει τα ηνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πριν από λίγες ημέρες εξελέγη ύστερα από τρεις ψηφοφορίες ο...


Για πρώτη φορά Αφρικανός αναλαμβάνει τα ηνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πριν από λίγες ημέρες εξελέγη ύστερα από τρεις ψηφοφορίες ο Tedros Adhanom Ghebreyesu, υπουργός Υγείας στην Αιθιοπία από το 2005 ως το 2012 και υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2016.

Η προεκλογική καμπάνια ήταν μεγάλη και δύσκολη. 6 ενδιαφερόμενοι έθεσαν υποψηφιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι υποψήφιοι ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να συγκεντρώσουν ψήφους από τα κράτη μέλη. Κατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου ο νέος επικεφαλής ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου 2017 δήλωσε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ένα παγκόσμιο σύστημα περίθαλψης υγείας.
«Αυτό που ο κόσμος υποσχέθηκε όταν ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1948, υγεία για όλους, είναι μια αλήθεια, αλλά ο μισός από τον πληθυσμό δεν έχει ακόμα πρόσβαση στο σύστημα υγείας.» προσέθεσε.

Τα δύσκολα, όμως, τώρα αρχίζουν.  Ο νέος γενικός διευθυντής ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να αποκρύψει μια επιδημία χολέρας στην Αιθιοπία, ενόσω ήταν υπουργός Υγείας, δεν έχει μόνο να διαμορφώσει την ατζέντα αλλά και να λύσει το οικονομικό ζήτημα.

Τα 194 κράτη μέλη ενέκριναν τον προϋπολογισμό του οργανισμού για τα επόμενα δύο χρόνια και συμφώνησαν πως πρέπει να αυξηθεί η συνεισφορά των χωρών κατά 3%.

Η απελθούσα γενική διευθύντρια Margaret Chan είχε σχεδιάσει να ζητήσει αύξηση 10%, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος τόσων χαμένων χρόνων, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής και κινδυνεύει να μειωθεί συγκεκριμένα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την άλλη, ο πρώτος βασικός χρηματοδότης του οργανισμού η Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε τον αντίπαλο υποψήφιο David Nabarro ο οποίος είχε καριέρα στον ΟΗΕ και υποσχέθηκε την αναδιάρθρωση του οργανισμού.
«Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να περπατάς σε έναν οργανισμό που καταρρέει. Αυτό είναι το πρόβλημα» σύμφωνα με τον Tom Frieden πρώην διευθυντή του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών και υποστηρικτή του νεοεκλεγέντα επικεφαλής.

Κάποιοι κάνουν λόγο για κατάργηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και για την δημιουργία ενός άλλου πιο αποτελεσματικού.  Το μεγάλο πρόβλημα του οργανισμού είναι τα έξοδα. Εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε έδειξε ότι μόνο τα 2 από τα 7 τμήματα κινούνται στα όρια του προϋπολογισμού.

Για τα ταξίδια των στελεχών, σύμφωνα με έρευνα του Associated Press, δαπανώνται ετησίως περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που ξοδεύεται για την καταπολέμηση των επιδημιών όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία.

Ειδικότερα, 53 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την καταπολέμηση της ελονοσίας την περασμένη χρονιά, περισσότερα από 52 εκατομμύρια για την πρόληψη της ελονοσίας και περίπου 63 εκατομμύρια για την καταπολέμηση του AIDS και της ηπατίτιδας.
Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατο ταξίδι στην Γουινέα η απελθούσα γενική διευθύντρια Margaret Chan επέλεξε να καταλύσει στην μεγαλύτερη προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Palm Camayenne το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 900 ευρώ την βραδιά.

Ο οργανισμός αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος πλήρωσε τα έξοδα και σημείωσε ότι τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι καλύπτονται μερικές φορές από την χώρα υποδοχής.  Ακόμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ισχυρίζεται ότι τα έξοδα του είναι τα ίδια με τους άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ.
Αλεξία Καψαμπέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση