GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο τελεσίγραφο από τη Μαδρίτη στον ηγέτη της Καταλονίας

Διατυπώνοντας μία ακόμη πρόταση για διάλογο, ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγ...


Διατυπώνοντας μία ακόμη πρόταση για διάλογο, ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης, η οποία του ανανέωσε μέχρι την Πέμπτη την προθεσμία για να απαντήσει εάν προτίθεται, ναι ή όχι, να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Απαντώντας στην απαίτηση της ισπανικής κυβέρνησης να απαντήσει εάν κήρυξε, ναι ή όχι, την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έγραψε στην απαντητική του επιστολή που έστειλε με φαξ ότι προτεραιότητά του είναι «ο διάλογος για τους επόμενους δύο μήνες» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντομότερο δυνατόν».

Τόνισε ότι η «δημοκρατική εντολή» που ο καταλανικός λαός εμπιστεύθηκε στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, «να κηρύξει ανεξαρτησία», βρίσκεται σε «αναστολή», γεγονός που μαρτυρά την « ισχυρή του βούληση να αναζητήσει λύση και να αποφύγει την σύγκρουση».

Όμως, ο Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει μία σαφή απάντηση και είχε προειδοποιήσει ότι, εάν αυτή δεν είναι ικανοποιητική, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει, μετά την ψήφισή της από την ισπανική Γερουσία, την πλήρη ή μερική άρση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Τρεις ώρες μετά την λήψη του φαξ, η Μαδρίτη ανανέωσε την προθεσμία που είχε θέση στον Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι την Πέμπτη στις 10.00 τοπική ώρα για «να αποσαφηνίσει» τη θέση του και να επανέλθει στον «ορθό δρόμο».

«Ελπίζουμε ότι τις προσεχείς ώρες...θα απαντήσετε με την σαφήνεια που όλοι οι πολίτες απαιτούν», γράφει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Η συντήρηση της σύγχυσης είναι ακατανόητη», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής.

Στη σημερινή του επιστολή δείχνει ότι προσπαθεί και πάλι να κερδίσει χρόνο, προτείνοντας και πάλι διάλογο.

«Θέλουμε να συνομιλήσουμε»

«Για τους προσεχείς δύο μήνες, κύριος στόχος μας θα είναι να φθάσουμε σε διάλογο», έγραψε στον Μαριάνο Ραχόι.

Μέχρι σήμερα, η Μαδρίτη έχει κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε διάλογο, όσο οι αυτονομιστές δεν αίρουν την απειλή τους να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία, πράγμα που δεν έκανε σήμερα ο Πουτζντεμόν.

Αν και η καταλανική κοινωνία είναι διχασμένη ως προς την ανεξαρτησία, οι αυτονομιστές νομιμοποιούν το σχέδιο για την ανεξαρτησία μέσω του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, στον οποίο δηλώνουν ότι επικράτησαν με το 90% των ψήφων και το 43% συμμετοχής.

Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας αυτής προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977. Η μερική ή ολική ανάκληση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας , για την οποία απειλεί η Μαδρίτη, θα είναι επίσης μέτρο που θα εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο.

Πολλοί φοβούνται ότι η λήψη τέτοιου μέτρου θα οδηγήσει σε ταραχές την Καταλονία.

«Θέλουμε να μιλήσουμε, όπως κάνουν οι συντεταγμένες δημοκρατίες, για το πρόβλημα που τίθεται για την πλειοψηφία του καταλανικού λαού που θέλει να ξεκινήσει την πορεία του ως ανεξάρτητης χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου», γράφει ο Κάρλες Πουτζντεμόν επικαλούμενος πάντα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος υφίσταται τεράστια πίεση τις τελευταίες ημέρες που προέρχεται και από τα δύο στρατόπεδα: τους υπέρ και τους κατά της ανεξαρτησίας.

Η ισπανική κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι επιχειρηματικοί κύκλοι τον καλούν να υποχωρήσει, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Καταλονία.

Ο Ραχόι ούτε θέλει να ακούει για μεσολάβηση και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την αποκλείουν επίσης θέλοντας να αποφύγουν το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας στην υπόθεση των αποσχίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι σύμμαχοι του Πουτζντεμόν και οι πανίσχυρες καταλανικές ενώσεις υπέρ της απόσχισης, αντίθετα, τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει για να κηρύξει χωρίς περιφράσεις τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Η ομιχλώδης απάντηση του αυτονομιστή προέδρου απειλεί να προκαλέσει την οργή του μικρού ακροαριστερού κόμματος CUP, αναγκαίου εταίρου του Πουτζντεμόν στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Το CUP θα είχε κάνει μία πολύ διαφορετική επιστολή», δήλωσε σήμερα η βουλευτής του κόμματος Μιρέια Μπόγια.

Η προοπτική απόσχισης οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας. Η απειλή των δικαστικών διώξεων βαρύνει επίσης το στρατόπεδο των αυτονομιστών. Σήμερα, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Ζοζέπ Λουίς Τραπέρο και δύο επικεφαλής αυτονομιστικών οργανώσεων προσήχθησαν για δεύτερη φορά ενώπιον των ανακριτών κατηγορούμενοι για στάση στον ρόλο τους κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της ισπανικής αστυνομίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 1ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση