GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θεοδωρικάκος: Στους ΟΤΑ ο ΕΝΦΙΑ - Καταργούμε την απλή αναλογική σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Την αναγκαιότητα μίας πιο ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης, που θα αντιμετωπίζει την δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο α...

Την αναγκαιότητα μίας πιο ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης, που θα αντιμετωπίζει την δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή, σημειώνοντας πως έτσι θα μπει τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η κυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και θα μεταφέρει τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

“Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού μας ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών”, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι προτεραιότητες του νέου υπουργείου Εσωτερικών

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση τις κατευθύνσεις που έχει ήδη δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι κινούνται σε δύο βασικούς τομείς.

“Πρώτον: Η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες της ανάπτυξης, της υποδοχής επενδύσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης και επομένως της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της εξυπηρέτησης των πολιτών, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Στηρίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, συνοχής, εξυπηρέτησης των πολιτών το οποίο και υλοποιούν. Θέλω απολύτως να ξεκαθαρίσω για το σύνολο της συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι για μας δεν υπάρχουν γαλάζιοι πράσινοι κόκκινοι ή οτιδήποτε άλλο χρώμα, δήμαρχοι. Είναι όλοι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από το λαό που πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας. Και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα”, όπως είπε.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση, είπε "μας αφήσατε δύο ωρολογιακές βόμβες: Η μία έχει σχέση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις. Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη”.

Η δεύτερη ωρολογιακή βόμβα αφορά τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, είπε ο υπουργός Εσωτερικών για να διευκρινίσει: “Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία”.

Όπως εξήγησε, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Περαιτέρω δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποτελούν, όπως σημείωσε: “Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους. Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα. Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα. Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και, Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου”. “Για όλα αυτά θα κριθούμε στην πράξη”, τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως “και από τη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει στρατηγική. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη ευθύνη για όσα προανέφερα, χθες δεν είχατε ούτε μια καλή κουβέντα να πείτε για τις ιστορικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, που εκφράζουν και αιτήματα ζωής των τοπικών κοινωνιών, όπως τα πρότυπα σχολεία στο Περιστέρι, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Κερατσίνι, την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού”.

Η στάση της ΝΔ για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη

Καταλόγισε, επίσης, στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να χτυπήσει το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όλα αυτά τα χρόνια “ήταν η αξιοπιστία του” και γι’ αυτό, όπως είπε, "πιάσατε τόσο πρόχειρα το θέμα των Σκοπίων”. “Η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος για να συμπληρώσει: “Είναι σαφές επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν ηττήθηκε και η στρατηγική του εθνικού λάθους της επώδυνης συμφωνίας των Πρεσπών”.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η διαχωριστική γραμμή σήμερα στη χώρα παραμένει ανάμεσα στο λαϊκισμό, την δημαγωγία από τη μια και την ευθύνη, το προοδευτικό και συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης και την ενότητα των Ελλήνων από την άλλη. “Το πραγματικά οπισθοδρομικό είναι ο λαϊκισμός, που εκπροσωπεί η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το πραγματικά προοδευτικό είναι η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια δημιουργική Ελλάδα, μια ισχυρή πατρίδα που δίνει ευκαιρίες προόδου σε όλους τους πολίτες της. Σε αυτήν την διαχωριστική γραμμή θα καλούνται όλοι να τοποθετούνται τα επόμενα χρόνια”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση