GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ της επόμενης ημέρας! Ο κυρίαρχος Μητσοτάκης και ο ...Survivor Τσίπρας

Καθαρή νίκη της ΝΔ και προσωπική δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έκα...

Καθαρή νίκη της ΝΔ και προσωπική δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την έκπληξη και, ενώ είχε προεξοφληθεί -ακόμη και από τα πρώτα exit polls- μια νέα μεγάλη ήττα του, εκτινάχθηκε στο 31,5%. Αυτό δείχνει ότι, παρά την αλλαγή σελίδας, το παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι ιδιαίτερα δυναμικό και ανοικτό σε πολλές διακυμάνσεις από εδώ και πέρα. 

Κατακτώντας την αυτοδυναμία με ποσοστό που προσεγγίζει σχεδόν το 40%, ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον τα χέρια λυμένα για την εφαρμογή της πολιτικής του χωρίς να εξαρτάται από της παραλυτικές ισορροπίες μιας συγκυβέρνησης η οποία, με βάση το χάρτη των αποτελεσμάτων, θα μπορούσε να γίνει μόνο με το Κίνημα Αλλαγής. Ο ελληνικός λαός έδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ την «ισχυρή εντολή» που ζητούσε για να υλοποιήσει με γρήγορους ρυθμούς και απερίσπαστος το πρόγραμμά του. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει και την πλήρη ευθύνη, δίχως να υπάρχουν άλλοθι, για τα πεπραγμένα της από αύριο που ουσιαστικά αναλαμβάνει καθήκοντα. Η κοινωνία, ύστερα από μια μακρά περίοδο κόπωσης από τα πειράματα συνεργασιών που είτε ήταν ετερόκλητες είτε οδήγησαν σε πολιτικές τερατογενέσεις, μαζί με το υψηλό ποσοστό προς τη ΝΔ έθεσε ψηλά και τον πήχη των προσδοκιών.

Το αποτέλεσμα, που είναι και το μεγαλύτερο που επιτυγχάνει η ΝΔ ύστερα από μια και πλέον δεκαετία, αποτελεί και επιβεβαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Πέτυχε να επιβάλει τη δική του ατζέντα στην προεκλογική αναμέτρηση, ιεραρχώντας σωστά τις προτεραιότητες της κοινωνίας, δεν ακολούθησε στην παγίδα της πόλωσης τον ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλεύτηκε τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και λειτούργησε ενωτικά και συσπειρωτικά στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ, όπου υπήρξε ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες καθολική συστράτευση. Όπως φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία η ΝΔ κέρδισε χάρη στο μετριοπαθές προφίλ του κ. Μητσοτάκη και ψηφοφόρους εκτός των «τειχών» ενώ ακόμη και το γεγονός ότι μένει εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην τακτική που ακολούθησε. Μένει πάντως να φανεί πώς θα επιδράσει στο νέο τοπίο η παρουσία της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου στην Βουλή που διεκδικεί πλέον το ρόλο της (μοναδικής) εκ «δεξιών» αντιπολίτευσης.

Tα στοιχήματα 
Από σήμερα που ορκίζεται πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης τα στοιχήματα και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές. Το κυβερνητικό σχήμα είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και απομένει η ανακοίνωσή του. Όπως έχει δηλώσει θα κυβερνήσει «με ανθρώπους της γενιάς του» αλλά πέρα από αυτό το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αποφασίσει να έχει ο ίδιος σφικτό έλεγχο στο έργο των υπουργών.
 Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ορίσει μάλιστα Διευθυντή στο Μέγαρο Μαξίμου τον διαχρονικότερο συνεργάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη, άνθρωπο χαμηλών τόνων αλλά αυξημένης αποτελεσματικότητας, που θα είναι το «μάτι» του στην κυβέρνηση και στο κράτος.
 Επίσης είναι έτοιμες και άλλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου ώστε ο επιτελικός ρόλος να περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου που θα είναι ισχυρό κέντρο συντονισμού και να μην υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές. Όπως λέγεται αναβαθμισμένες θα είναι και οι ευθύνες των υφυπουργών στους οποίους τις αρμοδιότητες θα δώσει ο πρωθυπουργός αλλά ενδεχομένως και των γενικών γραμματέων ανά υπουργείο ενώ ήδη έχει γίνει γνωστό ότι είναι έτοιμα τα βασικά νομοσχέδια που θα παραλάβουν από αύριο οι νέοι υπουργοί και θα πρέπει να προωθήσουν τάχιστα στην Βουλή. Πρόκειται για νομοσχέδια που μεταξύ άλλων έχουν σχέση με τις αλλαγές στη φορολογία, την κατάργηση του ασύλου, τις επενδύσεις και την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει υπάρξει μια αποφασιστική ώθηση στο κυβερνητικό έργο μέσα στο πρώτο εξάμηνο που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την αξιοποίηση της δυναμικής του εκλογικού αποτελέσματος.

Kέρδισε  χάνοντας...
Μαζί με την είσοδο στην «εποχή Μητσοτάκη» το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα επαναφέρει ενισχυμένο τον δικομματισμό αφού οι δύο πυλώνες του πέρασαν αθροιστικά το 70%. Η μόνη ουσιώδης διαφορά σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο είναι ότι τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ως δεύτερου πόλου, φαίνεται ότι καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κέρδισε (πολιτικά) χάνοντας (εκλογικά). Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ...survivor αφού κατάφερε να επιβιώσει μέσα σε ακραίες συνθήκες και να γυρίσει, σε σημαντικό βαθμό, το παιχνίδι ύστερα από τη συντριβή των ευρωεκλογών. Ενώ μάλιστα όλα έδειχναν ότι η αρχική διαφορά των 9,3 μονάδων θα διευρυνόταν, το κλείσιμό της γύρω στις οκτώ αποτελεί μια δεύτερη επιτυχία. Πέραν του ότι αναδεικνύεται σε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, το σημαντικότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έθεσε τις βάσεις για να εκτοπίσει -αν δεν καταφέρει να απορροφήσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα του- το ΚΙΝΑΛ από τη μάχη για τον έλεγχο της κεντροαριστεράς. Βεβαίως η είσοδος του ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη στην Βουλή θα μπορούσε να αποτελέσει μια εστία αιμορραγίας για τον ΣΥΡΙΖΑ από τα «αριστερά» -καθώς μάλιστα πλην του παραδοσιακού ΚΚΕ όλοι οι άλλοι απέτυχαν να εκπροσωπηθούν ή και καταποντίστηκαν- αλλά ο κ. Τσίπρας έδειξε με τις πρώτες χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ότι το βλέμμα του βρίσκεται περισσότερο προς το «κέντρο». Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο ίδιος, σε «μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου» -και όχι η επιστροφή στη λογική του μικρού κόμματος διαμαρτυρίας- θεωρείται ήδη προϋπόθεση για να μπορέσει να διεκδικήσει, στον επόμενο εκλογικό κύκλο, την επάνοδο στην εξουσία...

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση