GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΛΟΓΩ ΗΜΕΡΑΣ! Τι γνωρίζουμε για το "Νησί του Πάσχα"...

Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ   Λόγω ημερών, ας μιλήσουμε για το νησί του Πάσχα με τα περίφημα πέτρινα αγάλματα - αρχικά γιατί λέγεται &quo...


Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ 
Λόγω ημερών, ας μιλήσουμε για το νησί του Πάσχα με τα περίφημα πέτρινα αγάλματα - αρχικά γιατί λέγεται "Νησί του Πάσχα";
Η αλήθεια είναι πως δεν έχει καμία σχέση με το Πάσχα. Απλά ονομάστηκε έτσι απο τον ευρωπαίο εξερευνητή Jacob Roggeveen που το ανακάλυψε τυχαία σαν σήμερα (κυριακή του Πάσχα) πριν 299 χρόνια (το 1722!!)
Βέβαια το νησί δεν το ανακάλυψαν πρώτοι οι Ευρωπαίοι. Κανονικά λέγεται Rapa Nui κι είχε ήδη αιώνες ιστορίας πριν την άφιξη των Ευρωπαίων. Άσχετο, αλλά Ραπανούι δεν λένε το "ραπανάκι" στην Κύπρο;
Το Ραπανούι λοιπόν, είναι ένα ηφαιστειογενές νησί λίγο μεγαλύτερο απο την Αμοργό που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού (για τους πολύ φίλους "Γαλήνιος")
Έχει συνολικά 887 απο αυτά τα πέτρινα αγάλματα, που λέγονται "moai".
Υπολογίζεται πως φτιάχτηκαν κάπου μεταξύ 13ο-16ο αιώνα απο τους ντόπιους Πολυνήσιους κατοίκους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί κάπου μεταξύ 500-800 μ.Χ.
Το νησί ανήκει στην Χιλή απο το 1888 και σήμερα ζουν εκεί περίπου 7-8 χιλιάδες άνθρωποι, μισοί απο την Χιλή και οι άλλοι μισοί ντόπιοι Πολυνήσιοι.
Ζουν αποκλειστικά απο τον τουρισμό και ό,τι ανάγκη έχουν (τρόφιμα, φάρμακα, κλπ) καλύπτεται απο την μαμά Χιλή.
Το κοντινότερο κατοικημένο μέρος είναι τα νησιά Πίτκερν του Ηνωμένου Βασιλείου ( ακραία ιστορία των πίτκερν, αν σας ενδιαφέρει πείτε μου) και γενικά το Ράπα Νούι θωρείται απο τα πιο απομωνομένα κατοικημένα μέρη του κόσμου.
Επι χρόνια υπήρχε το μυστήριο του ποιός έφτιαξε αυτά τα αγάλματα, πως τα μετακίνησε, που πήγε αυτός ο πολιτισμός που τα έφτιαξε κλπ κλπ.
Η αλήθεια είναι πως ο πολιτισμός αυτός ΔΕΝ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς - εκεί ήταν το 1722 όταν πήγαν οι Ευρωπαίοι. Βρήκαν περίπου 3000 ντόπια Ραπανουόπουλα όταν έφτασαν.
Απλά η επαφή με τους Ευρωπαίους σηματοδότησε την αρχή του τέλους τους - εμπόριο σκλάβων, καινούριες αρρώστιες, σκοτωμοί...
Για να καταλάβετε, το 1888 που πήρε το νησί η Χιλή, είχαν απομείνει μόνο 111 ντόπιοι!!
Υπήρχε για χρόνια η θεωρία πως ο πολιτισμός του Ράπα Νούι εξαφανίστηκε λόγω περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά απ'ό,τι καταλαβαίνετε αυτή η θεωρία τελικά δεν ισχύει.
Υπήρχε επίσης η θεωρία πως εξωγήινοι έφτιαξαν τα αγάλματα διότι "πως είναι δυνατόν με την τότε τεχνολογία να μπορουσαν να μετακινήσουν τέτοιες μεγάλες πέτρες;;;"
Σόρι αν σας το χαλάω, αλλά έχουμε βρει πλέον την απάντηση σε αυτό και δεν είναι δουλειά εξωγήινων! 


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση