GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΙΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ επωφελείται! Αγοράζουμε ΚΑΙ κορβέτες από τους Ιταλούς...

Η κατάσταση με το θέμα που αφορά στους εξοπλισμούς έχει ξεφύγει προ πολλού και πέρα από κάθε λογική στη τριετή διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι μ...


Η κατάσταση με το θέμα που αφορά στους εξοπλισμούς έχει ξεφύγει προ πολλού και πέρα από κάθε λογική στη τριετή διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι μόνο ως προς το κόστος που βαράει κόκκινο εν μέσω νέας παγκόσμιας κρίσης, αλλά κυρίως ως προς την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και περιφρόνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, και όλα θυμίζουν την περίοδο Σημίτη: Όποιος έχει κάτι να πουλήσει, εμείς απλά αγοράζουμε! 

Η Ελλάδα που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της Shopping Star των εξοπλιστικών, φτάνοντας κοντά τα 15 δισ. ευρώ, βάζει μπροστά τη διαδικασία επιλογής κορβετών. Μετά την υποτιθέμενη «αξιολόγηση» των υποψήφιων πολεμικών πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό και την ενημέρωση του πρωθυπουργού, φέρεται ότι προηγούνται οι ιταλικές κορβέτες τύπου Doha, με τις γαλλικές στη δεύτερη θέση και τις ολλανδικές να ακολουθούν.

Παραλλήλως, έχει «ωριμάσει» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περίπου των 2/3 από τα 350 άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2Α4 που έχει στη δύναμή του ο Στρατός Ξηράς, πρόγραμμα που αναμένεται να αναλάβουν οι Γερμανοί κατασκευαστές.

Τα συμβόλαια τόσο για τις κορβέτες όσο και για τα άρματα μάχης θα οριστικοποιηθούν με διακρατική συμφωνία (Government to Government) μεταξύ Αθήνας και Ρώμης και μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, όπως φαίνεται να έχει συζητηθεί ήδη μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βόλφγκανγκ Σολτς. Το προϋπολογιζόμενο κόστος των τεσσάρων κορβετών είναι τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Π.Θ.
Και μόλις αρχίζει να γίνεται ακόμα καλύτερο…
Τι αναφέρει χωρίς ντροπή το Π.Θ.:

Για ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ, που θα προσφέρει τέσσερα πανίσχυρα πλοία που θα υπηρετήσουν το Πολεμικό Ναυτικό για μία περίοδο 40 ετών, είναι προφανές ότι εκτός από τα κρίσιμα επιχειρησιακά κριτήρια που πληρούνται τόσο από τις γαλλικές όσο από τις ιταλικές και τις ιταλικές κορβέτες, έχουν μεγάλη σημασία οι πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες, αλλά και το οικονομικό σκέλος της αγοράς που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τον Προϋπολογισμό για την επόμενη 10ετία. Ακόμη και πολιτικές αλλαγές, όπως η πιθανή αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, είναι πιθανό να επηρεάσουν την έκβαση του προγράμματος των κορβετών.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Ντράγκι, ο οποίος διατηρεί καλή διαπροσωπική σχέση με τον κ. Μητσοτάκη, έκανε συστηματικό λόμπινγκ υπέρ των κορβετών Doha υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των ιταλικών ναυπηγείων

Ο νικητής της κούρσας του προγράμματος ναυπήγησης , τρεις εκ των οποίων θα πρέπει να χτιστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, έχει χρονικό περιθώριο ολίγων εβδομάδων να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του οικονομικού σκέλους του και να καταθέσει μια πρόταση ανταγωνιστικότερη των δύο αντίπαλων υποψήφιων κορβετών για τον ελληνικό στόλο. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, με σκοπό η σύμβαση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2023 με την εκταμίευση των προκαταβολών.

Και πάμε στο ακόμα καλύτερο:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως απαράβατο όρο στους υποψήφιους πωλητές τη ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία των τριών από τις τέσσερις κορβέτες που θα παραγγελθούν. Με απλά λόγια, το ζήτημα της επιλογής της κορβέτας είναι ευθέως διασυνδεδεμένο με την τύχη των ναυπηγείων στην Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά.

Οι Ιταλοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να ισχυροποιήσουν την υποψηφιότητα των κορβετών Doha.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, που αποκτά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δηλώνει διαθεσιμότητα να συνεργαστεί με όποια ξένη κοινοπραξία κι αν αναλάβει τη ναυπήγηση των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Προφανώς, για να ολοκληρωθεί το έργο της ναυπήγησης των τριών κορβετών στην Ελλάδα, σε όποια γιάρδα και αν αποφασιστεί να γίνει το χτίσιμο γαλλικών, ιταλικών ή ολλανδικών κορβετών, θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το Π.Θ. αλλά δεν μας λέει γιατί αυτό πρέπει να γίνει από ιδιώτη που θα βγάλει κέρδη, κι όχι από το κράτος;

Και αναβάθμιση των φρεγατών MEKO
Στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας στο πρωθυπουργικό γραφείο, οι ανώτατοι στρατιωτικοί του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη και για τις συζητήσεις με τους υποψηφίους να αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου MEKO. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ανώτατη οροφή τα 500 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο για την ξένη εταιρεία που θα το αναλάβει. Η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών είναι κρίσιμης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού μετά την ένταξη των τριών καινούριων Belh@rra το 2028, σταδιακά προβλέπεται να παροπλιστούν οι ολλανδικές φρεγάτες τύπου S στις οποίες βασίζεται επί δεκαετίες η δύναμη πυρός του στόλου.

Προβάδισμα για να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών έχει η γερμανική κοινοπραξία της KMS και της ολλανδικής Thales Netherlands, που έχει καθαρό πλεονέκτημα ως η ομάδα που κατασκεύασε τα συγκεκριμένα πλοία. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των MEKO αναμένεται να ανατεθεί στους Γερμανούς, αλλά οι εργασίες δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεκινήσουν πριν παρέλθουν ακόμη 12 μήνες, αφού χρειάζεται λεπτομερής διάλογος για τον επακριβή προσδιορισμό του εκσυγχρονισμού και τη συμβασιοποίηση.

Ελικόπτερα και τορπίλες παίρνουν σειρά
Μετά την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό θα ισχυροποιηθεί σημαντικά με τις τρεις γαλλικές φρεγάτες FDI που προβλέπεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2026 με τη ναυπήγηση των τεσσάρων κορβετών και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO. Δεν είναι όμως τα μόνα μεγάλα προγράμματα, αφού τρέχει επίσης η αγορά επτά αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου Romeo που αναμένεται να παραδοθούν το 2023 (τα τρία πρώτα), το 2024 (τα επόμενα τρία) και το 2025 (το 7ο και τελευταίο).

Οι Γερμανοί έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν νέες τορπίλες βαρέως τύπου για τα τέσσερα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» που απέδειξαν την ανεκτίμητη αξία τους το καλοκαίρι του 2020. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια τύπου 214 είναι παγκόσμιο best seller, οδηγώντας ακόμη και την Τουρκία να αποκτήσει έξι όμοια με το «Παπανικολής», με τη διαφορά ότι τα ηλεκτρονικά τους θα είναι «made in Turkiye» (πιο μάγκες οι Τούρκοι). Το πρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B έχει ακόμη πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί. Το πρώτο από τα 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας προβλέπεται να παραδοθεί το 2024 -σχεδόν μια 10ετία από την υπογραφή της σύμβασης από τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο- και η προσδοκία είναι το τελευταίο να έχει παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό κάπου το 2027.

Και εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης

Σειρά παίρνει και ο Στρατός Ξηράς όπου αναμένονται αποφάσεις για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Η προπαρασκευή που γίνεται καιρό τώρα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι για τον εκσυγχρονισμό αριθμού των γερμανικών αρμάτων Leopard. Από τα περίπου 350 άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2Α4 που βρίσκονται στη δύναμη της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων, αναμένεται να εκσυγχρονιστεί ικανός αριθμός, περίπου τα 2/3 του συνόλου, με κόστος περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αναμένεται να είναι διακρατική, μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, και το κονδύλι για το πρόγραμμα θα φτάσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 170 και πιο καινούρια άρματα μάχης Leopard 2HEL που αποκτήθηκαν το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου είχαν κοστίσει στο Δημόσιο 1,7 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά τα ωραία και επεξηγηματικά αναφέρει το Π.Θ. προκειμένου να δικαιολογήσει την εξοπλιστική υστερία, το μόνο που δεν αναφέρει, είναι ποιος θα πληρώσει όλα αυτά και πως, σε μια χώρα που μετά από 10 χρόνια μνημόνια το χρέος της χώρας παραμένει το ίδιο, και χειρότερο θα γίνει μετά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μα το έχει πει ο Μητσοτάκης, θέμα πολέμου με την Τουρκία δεν τίθεται, εξοπλιζόμαστε όμως γιατί έτσι ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Με λίγα λόγια, αγοράζουμε από το ΝΑΤΟ τους δικούς του εξοπλισμούς, ενώ το ελληνοτουρκικό έτσι κι αλλιώς “ελέγχεται” διπλωματικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση