GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ! ΕΡΧΕΤΑΙ «παγκόσμια επιδημία καρκίνου» σε ηλικίες κάτω των 50 ετών...

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN, δημοσιεύοντας μάλιστα τα ευρήματα σχετικής έρευνας που υποστηρίζουν πως στο...


Σήμα κινδύνου εκπέμπει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN, δημοσιεύοντας μάλιστα τα ευρήματα σχετικής έρευνας που υποστηρίζουν πως στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν μία υπερβολική αύξηση κρουσμάτων της ανίατης ασθένειας σε νέους ανθρώπους, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν ακόμα όλες οι αιτίες που την προκαλούν.

Μια νέα έρευνα με στοιχεία μέσω των αρχείων μητρώου καρκίνου από 44 χώρες διαπίστωσε ότι η συχνότητα των καρκίνων πρώιμης έναρξης αυξάνεται ραγδαία για καρκίνους του παχέος εντέρου και 13 άλλων τύπων καρκίνου, πολλοί από τους οποίους επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, και αυτή η αύξηση συμβαίνει σε πολλά μεσαίου και υψηλού επιπέδου – εισοδηματικά έθνη, σημειώνει το CNN.

Οι συντάκτες της έρευνας λένε ότι η άνοδος στους νεότερους ενήλικες συμβαίνει εν μέρει λόγω των πιο ευαίσθητων χαρακτηριστικών για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Αλλά οι έρευνες δεν καλύπτουν πλήρως την τάση, λέει ο συγγραφέας της έκθεσης, Shuji Ogino, καθηγητής παθολογίας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Το εφιαλτικό αφιέρωμα του CNN
Ο Ogino λέει ότι η απότομη αύξηση οφείλεται σε ένα ανθυγιεινό συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που πιθανώς συνεργάζονται, κάποιοι που είναι γνωστοί και άλλοι που πρέπει να διερευνηθούν.

Σημειώνει ότι πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν δημιουργήσει συνδέσμους με τον καρκίνο, όπως η παχυσαρκία, η αδράνεια, ο διαβήτης, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι δυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και πρόσθετα σάκχαρα, για να μην αναφέρουμε την εργασία με βάρδιες και την έλλειψη ύπνου.

«Και υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες κινδύνου, όπως ένας ρύπος ή σαν πρόσθετα τροφίμων. Κανείς δεν ξέρει».

Ο Ogino πιστεύει ότι το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από αυτούς τους καρκίνους – 8 στους 14 που μελετήθηκαν – εμπλέκουν το πεπτικό σύστημα υποδεικνύει έναν μεγάλο ρόλο για τη διατροφή και τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, που ονομάζεται μικροβίωμα.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι πραγματικά ένα σημαντικό κομμάτι γιατί αυτό που υποδεικνύει είναι η αλλαγή των επιπολασμών έκθεσης σε νεαρές ηλικίες, που προκαλούν καρκίνους πρώιμης έναρξης», λέει η Δρ Ελίζαμπεθ Πλατς, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, η οποία επίσης επιμελείται το περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παχυσαρκία. Κάποτε, ήταν σπάνια. Όχι μόνο έχει γίνει πιο συνηθισμένο να έχουμε έναν επικίνδυνα υψηλό δείκτη μάζας σώματος, αλλά οι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι νωρίτερα στη ζωή τους, ακόμη και στην παιδική ηλικία, επομένως αυτοί οι κίνδυνοι καρκίνου αυξάνονται δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι για τις προηγούμενες γενιές.

Μια έκρηξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες
Η αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν ιδιαίτερα απότομη.

Η ανασκόπηση του Ogino διαπίστωσε ότι όλα τα χρόνια της μελέτης, η μέση ετήσια αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες ήταν περίπου 2% στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σχεδόν 3% ετησίως στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Στην Κορέα και τον Εκουαδόρ, είναι περίπου 5% ετησίως.

«Δεν φαίνεται μεγάλο, αλλά μπορείτε να σκεφτείτε τον πληθωρισμό: Αν είναι 2% κάθε χρόνο, θα είναι μια μεγάλη αλλαγή σε 10 ή 20 χρόνια» είπε ο Ογκίνο. «Δεν είναι ασήμαντο».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση