GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΕΤΕΙΟΣ! Η (δεύτερη) μάχη του Ελ Αλαμέϊν και η (καθοριστική) νίκη των Συμμάχων...

Vangelis Chorafas   ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ  Η 11η Νοεμβρίου 1942 είναι η ημέρα της λήξης της δεύτερης μάχης του Ελ Αλαμέϊν και της νίκης των δυνάμεων τ...


Vangelis Chorafas 
ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ 
Η 11η Νοεμβρίου 1942 είναι η ημέρα της λήξης της δεύτερης μάχης του Ελ Αλαμέϊν και της νίκης των δυνάμεων των Συμμάχων κατά του Άξονα.
Είχε προηγηθεί η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν, που διεξήχθη στην Αίγυπτο τον Ιούλιο 1942, χωρίς αποφασιστικό νικητή. Η δεύτερη μάχη δεν τερμάτισε τη βορειοαφρικανική εκστρατεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία οι δυνάμεις των Συμμάχων και του Άξονα ανταγωνίστηκαν για τον έλεγχο της περιοχής, αλλά κατέστησε αδύνατη τη γερμανική νίκη. Τα σχέδια για την κατάληψη του Σουέζ και τον έλεγχο της Μεσογείου, τελείωσαν εδώ.
Η ναυμαχία του Μίντγουεϊ (Ιούνιος 1942) και η εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ (Αύγουστος 1942-Φεβρουάριος 1943) διέλυσαν κάθε ελπίδα για μια νίκη της Ιαπωνίας στον πόλεμο του Ειρηνικού. Το Ελ Αλαμέιν έκλεισε την πόρτα στην προσπάθεια των Γερμανών να αποκόψουν τη Διώρυγα του Σουέζ. Και το Στάλινγκραντ (Ιούλιος 1942-Φεβρουάριος 1943) εξάλειψε την πιθανότητα μιας σοβιετικής ήττας. Ήταν οι αποφασιστικές μάχες του 1942-1943 που άλλαξαν την πορεία του πολέμου.
89 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ελ Αλαμέϊν και 228 τραυματίστηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση