GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν προς το έθνος της Ρωσίας...

Αξιότιμοι βουλευτές του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γερουσιαστές, βουλευτές της...





Αξιότιμοι βουλευτές του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γερουσιαστές, βουλευτές της... Κρατικής Δούμας, αξιότιμοι πολίτες της Ρωσίας.

Με το σημερινό μου διάγγελμα τοποθετούμαι σε μια δύσκολη (αυτό όλοι το ξέρουμε καλά), οριακή για την χώρα μας στιγμή, σε μια περίοδο ραγδαίων, τελεσίδικων αλλαγών σε ολόκληρο τον κόσμο και εξαιρετικά σημαντικών ιστορικών γεγονότων, τα οποία ορίζουν το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας, καθώς στον καθένα από εμάς εναπόκειται μια τεράστια ευθύνη. Ένα χρόνο πριν, χάριν της προστασίας των ανθρώπων των ιστορικών μας εδαφών, για την εξασφάλιση της προστασίας της χώρας μας, για τον αφανισμό του κινδύνου που εκπορευόταν από το ναζιστικό καθεστώς, το οποίο διαμορφώθηκε στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014, ελήφθη η απόφαση για την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (ΕΣΕ). Βήμα προς βήμα, με προσοχή και συνέπεια θα επιλύουμε κάθε πρόβλημα που στέκεται μπροστά μας.

Για την Eιδική Στρατιωτική Επιχείρηση

Ξεκινώντας από το 2014, ο λαός του Ντονμπάς μάχεται, υπερασπίζεται το δικαίωμά του να ζει στην πατρίδα του, να μιλά στη μητρική του γλώσσα, πολεμάει και δεν παραδόθηκε υπό συνθήκες πολιορκίας και συνεχών βομβαρδισμών, ανοικτού μίσους από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου. Πίστευε και περίμενε, ότι η Ρωσία θα έρθει προς βοήθεια. Εν τω μεταξύ (και αυτό το γνωρίζετε καλά) κάναμε ό,τι είναι δυνατό, πραγματικά ό,τι είναι δυνατό, για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα με ειρηνικά μέσα, με υπομονή διεξήγαμε διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση αυτής της επίπονης σύγκρουσης, αλλά πίσω από την πλάτη μας γραφόταν ένα τελείως διαφορετικό σενάριο. Η υπόσχεση των δυτικών ηγετών, οι διαβεβαιώσεις τους για μια προσπάθεια ειρήνευσης στο Ντονμπάς εξελίχθηκαν, όπως τώρα βλέπουμε, σε ένα πρόσχημα, σε ένα απύθμενο ψέμα. Απλώς κέρδιζαν χρόνο, μηχανοραφούσαν, έκλειναν τα μάτια μπροστά σε πολιτικές δολοφονίας, στην καταπίεση του καθεστώτος του Κιέβου, στην κακοποίηση πιστών. Όλο και πιο έντονα ενθάρρυναν τους Ουκρανούς νεοναζί σε τρομοκρατικές πράξεις στο Ντονμπάς. Στις δυτικές πολεμικές ακαδημίες και τα κέντρα εκπαίδευσης μετέφεραν το διοικητικό προσωπικό των νεοναζιστικών ταγμάτων, τους παρέδωσαν οπλισμό.

Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω, πως ήδη πριν την έναρξη της ΕΣΕ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Δύσης για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, για μαχητικά αεροπλάνα και λοιπό βαρύ εξοπλισμό. Θυμόμαστε και τις δόλιες προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, καθώς μιλούσαν δημόσια για αυτό. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τάχιστα άπλωσαν κατά μήκος των συνόρων της χώρας μας τις πολεμικές τους βάσεις, τα μυστικά τους βιοεργαστήρια. Μέσω ελιγμών απέκτησαν πρόσβαση στο θέατρο των μελλοντικών πολεμικών επιχειρήσεων, ετοίμασαν το υπάκουο σε αυτούς καθεστώς του Κιέβου και την υποταγμένη σε αυτούς Ουκρανία για έναν μεγάλο πόλεμο. Και σήμερα το παραδέχονται. Και μάλιστα το παραδέχονται δημόσια, ανοικτά, χωρίς αισχύνη. Σαν να υπερηφανεύονται, επιχαίρουν με την εξαπάτηση, ονομάζοντας και τις συμφωνίες του Μινσκ και το «Σχήμα της Νορμανδίας» διπλωματική παράσταση, μπλόφα.

Γίνεται εμφανές, πως όλο αυτόν τον καιρό, που το Ντονμπάς βρισκόταν στις φλόγες, που χυνόταν αίμα, που η Ρωσία ειλικρινά (θέλω να το υπογραμμίσω, εντελώς ειλικρινά) προσπαθούσε για την ειρηνική επίλυση, αυτοί έπαιζαν με τις ζωές των ανθρώπων, έπαιζαν στην ουσία, όπως λένε σε ορισμένους κύκλους, με σημαδεμένες τράπουλες. Αυτή η αποκρουστική μέθοδος εξαπάτησης ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δικαιολογηθεί. Τόσο ασυνείδητα, τόσο διπρόσωπα φέρθηκαν, καταστρέφοντας τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία. Από αυτή τη ντροπή δε θα ξεπλυθούν ποτέ. Η έννοια της συνείδησης, της εμπιστοσύνης, της τάξης τους είναι ξένη. Συνήθισαν στους μακρούς αιώνες της αποικιοκρατίας, των προτεκτοράτων και της ηγεμονίας τους, που τους ήταν όλα επιτρεπτά, συνήθισαν να φτύνουν στο πρόσωπο του υπόλοιπου κόσμου. Φάνηκε πως το ίδιο υποτιμητικά, το ίδιο κυριαρχικά φέρονται και με τους λαούς των ίδιων τους των χωρών, καθώς και αυτούς το ίδιο κυνικά κορόιδευαν με παραμύθια για δήθεν προσπάθειες ειρήνευσης, για την υιοθέτηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ντονμπάς.

Οπωσδήποτε, οι δυτικές ελίτ εξελίχθηκαν σε σύμβολο απόλυτου, ανήθικου ψεύδους. Προστατεύουμε επίμονα όχι μόνο τα συμφέροντά μας αλλά και την θέση μας, ότι στον σύγχρονο κόσμο δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των λεγόμενων πολιτισμένων χωρών και των υπόλοιπων, πως χρειάζεται έντιμη συνεργασία, που να μην βασίζεται σε αποκλεισμούς, πολύ περισσότερο στην επιθετικότητα. Ήμασταν ανοιχτοί, ειλικρινά έτοιμοι για εποικοδομητικό διάλογο με τη Δύση, υποστηρίζαμε και επιμέναμε πως η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος χρειάζονται ένα ενιαίο, δίκαιο για όλα τα κράτη σύστημα ασφαλείας και για πολλά χρόνια προτείναμε στους εταίρους μας να συζητήσουμε από κοινού αυτή την ιδέα, να δουλέψουμε για την υλοποίησή της. Αλλά ως απάντηση λάβαμε ακατανόητες είτε υποκριτικές αντιδράσεις.

Αυτό αφορά τα λόγια, αλλά υπήρξαν και συγκεκριμένες πράξεις: Η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας, η δημιουργία νέων ζωνών αντιπυραυλικής προστασίας στην Ευρώπη και την Ασία. Με μια ομπρέλα αποφάσισαν να κρυφτούν από εμάς. Αυτό αποτελεί εξάπλωση πολεμικών συστάδων και όχι μόνο στα σύνορα της Ρωσίας. Θέλω να τονίσω πως, ναι, μιλώντας συγκεκριμένα, όλοι γνωρίζουν ότι καμία χώρα του κόσμου δεν διαθέτει τον αριθμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκτός συνόρων που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Είναι εκατοντάδες, θέλω να το υπογραμμίσω, εκατοντάδες σε ολόκληρο τον κόσμο, όλος ο πλανήτης είναι καλυμμένος, αρκεί να κοιτάξει κανείς στον χάρτη. Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της απόφασής τους να εγκαταλείψουν θεμελιώδεις συμφωνίες για τους εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για τους πυραύλους μέσης και μικρής απόστασης, μονομερώς ακύρωσαν βασικές συμφωνίες, που υποστήριζαν την ειρήνη στον κόσμο. Όμως για κάποιο λόγο το έκαναν. Τίποτα, όπως γνωρίζουμε, δεν κάνουν τυχαία.

Και, τελικά, τον Δεκέμβριο του 2021 επισήμως στείλαμε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ένα σχέδιο συνομιλιών για την εξασφάλιση εγγυήσεων. Αλλά σε όλα τα κύρια, ζωτικά για εμάς σημεία λάβαμε στην ουσία ευθεία άρνηση. Τότε έγινε ολοκληρωτικά σαφές, πως δόθηκε το σήμα για την εκπλήρωση επιθετικών πλάνων. Και ακόμη και τώρα δεν επιχειρούν να σταματήσουν.

Η απειλή μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Οι πληροφορίες που λαμβάναμε δεν άφηναν περιθώριο αμφιβολίας πως τον Φεβρουάριο του 2022 όλα ήταν έτοιμα για μία ακόμη αιματηρή πράξη εκδίκησης προς το Ντονμπάς, εναντίον του οποίου, υπενθυμίζω, το 2014 το καθεστώς του Κιέβου κινητοποίησε πυροβολικό, τανκς, αεροπλάνα. Θυμόμαστε πολύ καλά τις εικόνες, όταν από αέρος χτυπούσαν το Ντονιέτσκ. Έγιναν αεροβομβαρδισμοί όχι μόνο στο Ντονμπάς, αλλά και εναντίον άλλων πόλεων. Το 2015 ξανά επιχείρησαν μια ευθεία επίθεση στο Ντονμπάς. Και μάλιστα, συνεχίζοντας την πολιορκία, τους βομβαρδισμούς, την τρομοκρατία των αμάχων πολιτών. Όλες αυτές οι πράξεις, υπενθυμίζω, έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πλήρως! Όλοι υποκρίνονταν, πως τίποτα δεν συμβαίνει. Θέλω να το επαναλάβω: Αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο. Και εμείς χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε τη δύναμη της ισχύος για να τον σταματήσουμε.

Αυτοί που σχεδίαζαν νέα επίθεση στο Ντονέτσκ, στο Ντονμπάς, στο Λουγκάνσκ, καταλάβαιναν πλήρως, πως ο επόμενος στόχος θα ήταν η Κριμαία και η Σεβαστούπολη. Και αυτό το γνωρίζαμε και το καταλαβαίναμε. Αλλά και τώρα στο Κίεβο εκφράζονται τέτοια μακρόπνοα σχέδια. Αποκαλύφθηκαν — αποκάλυψαν αυτό που και εμείς τόσο καλά γνωρίζαμε.

Προστατεύουμε τη ζωή των ανθρώπων, το πατρικό μας σπίτι. Αλλά ο στόχος της Δύσης είναι η απεριόριστη εξουσία. Ήδη ξόδεψαν 150 δισ. δολάρια στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό του καθεστώτος του Κιέβου. Για σύγκριση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για την βοήθεια των πιο φτωχών κρατών του κόσμου οι «Επτά» ξόδεψαν το 2020-2021 60 δισ. δολάρια. Κατανοητό; Για τον πόλεμο 150, αλλά για τις φτωχές χώρες, για τις οποίες δήθεν συνεχώς ενδιαφέρονται, 60. Και βεβαίως με τους γνωστούς όρους υποταγής από την πλευρά χωρών – δεκτών της οικονομικής βοήθειας. Και πού είναι όλες αυτές οι συζητήσεις για τον πόλεμο κατά της φτώχειας, για την αειφόρο ανάπτυξη, για την οικολογία; Πού εξαφανίστηκαν όλα αυτά; Μάλιστα, τα χρήματα για τον πόλεμο δεν μειώνονται. Επίσης δεν φείδονται μέσων και για την ενθάρρυνση αναταραχών και πραξικοπημάτων σε άλλες χώρες, για ακόμη μια φορά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου, ακούστηκαν ατελείωτες κατηγορίες κατά της Ρωσίας. Έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτό έγινε μόνο και μόνο για να ξεχάσουν όλοι τι έχει κάνει η λεγόμενη Δύση την τελευταία δεκαετία. Και άφησαν το τζίνι να βγει από το μπουκάλι. Ολόκληρες περιοχές έχουν βυθιστεί στο χάος. Σύμφωνα με τους ίδιους τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, ως αποτέλεσμα των πολέμων (θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό, δεν έχουμε επινοήσει εμείς αυτά τα στοιχεία, τα δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί) ως αποτέλεσμα των πολέμων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ από το 2001, σχεδόν 900 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, πάνω από 38 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες. Απλά θέλουν να τα σβήσουν όλα αυτά από τη μνήμη της ανθρωπότητας. Προσποιούνται ότι τίποτα δεν συνέβη. Αλλά κανείς στον κόσμο δεν έχει ξεχάσει. Και δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Κανείς τους δεν λαμβάνει υπόψιν τις ανθρώπινες απώλειες και τραγωδίες. Διότι, φυσικά, διακυβεύονται τρισεκατομμύρια δολάρια. Μπορούν να συνεχίσουν να κλέβουν τους πάντες με το πρόσχημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, να επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες, ολοκληρωτικές αξίες, να κολλούν ταμπέλες σε ολόκληρες χώρες και λαούς, να προσβάλλουν δημόσια τους ηγέτες τους. Να καταστέλλουν τη διαφωνία στις ίδιες τους τις χώρες, δημιουργώντας την εικόνα του εχθρού, να αποσπούν την προσοχή των ανθρώπων από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Αν και αυτό δεν βγαίνει από τις οθόνες, όλοι το βλέπουμε, από τα αυξανόμενα εσωτερικά οικονομικά, κοινωνικά, εθνοτικά προβλήματα και αντιθέσεις.

Υπενθυμίζω ότι τη δεκαετία του 1930, επί της ουσίας η Δύση άνοιξε το δρόμο στους Ναζί για να πάρουν την εξουσία στη Γερμανία. Και σήμερα έχουν αρχίσει να μετατρέπουν την Ουκρανία σε «Αντι-Ρωσία». Το σχέδιο δεν είναι πραγματικά καινούργιο. Οι άνθρωποι, που γνωρίζουν έστω και λίγο την ιστορία, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό το σχέδιο ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Καλλιεργήθηκε στην Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία, καθώς και στην Πολωνία και σε άλλες χώρες, με έναν στόχο – να αποσπάσει αυτά τα ιστορικά εδάφη, που σήμερα ονομάζονται Ουκρανία, από τη χώρα μας. Αυτός είναι ο σκοπός. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Δεν υπάρχει καμία καινοτομία. Όλα επαναλαμβάνονται.

Η Δύση επέβαλε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου σήμερα, υποστηρίζοντας το πραξικόπημα του 2014. Παρά το γεγονός ότι το πραξικόπημα ήταν αιματηρό, αντισυνταγματικό, έκαναν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Σαν να έπρεπε να συμβεί. Ανέφεραν μάλιστα πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για αυτό. Έθεσαν τη ρωσοφοβία και τον εξαιρετικά επιθετικό εθνικισμό ως ιδεολογική βάση. Πρόσφατα, σε μια από τις ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (ντροπή και να το αναφέρουμε) δόθηκε το όνομα “Edelweiss”, όπως της μεραρχίας του Χίτλερ που συμμετείχε σε εκτοπίσεις Εβραίων, σε εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου, σε τιμωρητικές επιχειρήσεις εναντίον παρτιζάνων της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Ελλάδας. Στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά χρησιμοποιούνται ευρέως τα διακριτικά των «Νεκροκεφαλών», της «Γαλικίας» και άλλων μονάδων των SS, οι οποίες επίσης έχουν αίμα μέχρι τον αγκώνα στα χέρια τους. Τα ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα φέρουν τα διακριτικά της Βέρμαχτ της ναζιστικής Γερμανίας. Οι νεοναζί δεν κρύβουν ποιοι είναι εκείνοι, των οποίων θεωρούν τους εαυτούς τους κληρονόμους.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κανείς από τους κυβερνώντες στη Δύση δεν το παρατηρεί αυτό. Γιατί; Επειδή δεν δίνουν δεκάρα, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Δεν τους νοιάζει σε ποιον ποντάρουν στη μάχη εναντίον μας. Στη μάχη εναντίον της Ρωσίας.

Το κύριο πράγμα είναι να πολεμήσουν εναντίον μας, εναντίον της χώρας μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καθένας (και το έχουμε δει να συμβαίνει) τρομοκράτες, νεοναζί, ακόμη και ένας φαλακρός διάβολος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ο Θεός να με συγχωρέσει, αρκεί να κάνουν τις εντολές τους και να φανούν χρήσιμοι ως όπλο εναντίον της Ρωσίας. Το σχέδιο “Αντι-Ρωσία”, στην πραγματικότητα, είναι μέρος της ρεβανσιστικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, για τη δημιουργία εστιών αστάθειας και συγκρούσεων ακριβώς κοντά στα σύνορά μας. Τόσο τότε, στη δεκαετία του 1930, όσο και τώρα, η πρόθεση είναι η ίδια: να κατευθύνουμε την επιθετικότητα προς τα ανατολικά, να πυροδοτήσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, να εξοντώσουμε τους αντιπάλους μας με τα χέρια άλλων. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον λαό της Ουκρανίας, το έχω πει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν. Ο ίδιος ο λαός της Ουκρανίας έγινε όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντικών του, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά καταλάβει αυτή τη χώρα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Επί δεκαετίες κατέστρεψαν την ουκρανική βιομηχανία και λεηλάτησαν τους φυσικούς της πόρους. Το λογικό αποτέλεσμα ήταν η κοινωνική παρακμή, η τεράστια αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας. Και σε τέτοιες συνθήκες, φυσικά, είναι εύκολο να αντλήσει κανείς υλικό για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κανείς δεν σκέφτηκε τον λαό – ήταν ετοιμασμένος για σφαγή. Και στο τέλος μετατράπηκε σε αναλώσιμο υλικό. Είναι λυπηρό. Λοιπόν, είναι απλά τρομακτικό να μιλάμε γι’ αυτό. Αλλά είναι γεγονός. Η ευθύνη για την υποκίνηση της ουκρανικής σύγκρουσης, για την κλιμάκωσή της και για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων ανήκει εξ ολοκλήρου στις δυτικές ελίτ και, φυσικά, στο σημερινό καθεστώς στο Κίεβο, για το οποίο ο ουκρανικός λαός είναι ουσιαστικά ξένος. Το σημερινό καθεστώς της Ουκρανίας δεν εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα τρίτων χωρών. Η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία τόσο ως πολιορκητικό κριό κατά της Ρωσίας, όσο και ως πεδίο εκπαίδευσης. Δεν θα σταθώ τώρα στις προσπάθειες της Δύσης να αντιστρέψει την πορεία των εχθροπραξιών σχετικά με τα σχέδιά της να αυξήσει τις στρατιωτικές προμήθειες, όλοι το γνωρίζουν καλά αυτό, αλλά ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Όσο περισσότερα δυτικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς φτάνουν στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαστούμε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας. Αυτό είναι αυτονόητο.

Οι δυτικές ελίτ δεν κρύβουν τον στόχο τους να επιφέρουν, όπως λένε ευθέως, μια “στρατηγική ήττα της Ρωσίας”. Τι σημαίνει αυτό; Για εμάς, τι σημαίνει; Σημαίνει να μας τελειώσουν μια για πάντα. Δηλαδή σκοπεύουν να μετατρέψουν μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια αντιπαράθεση. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας και θα αντιδράσουμε ανάλογα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μιλάμε ήδη για την ύπαρξη της χώρας μας. Αλλά δεν μπορούν επίσης να μην αναγνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Ως εκ τούτου, διεξάγουν όλο και πιο επιθετικές επιθέσεις πληροφοριών εναντίον μας. Στοχεύουν, πρώτα απ’ όλα, φυσικά, τους νέους ανθρώπους, τις νέες γενιές. Και εδώ πάλι, λένε συνεχώς ψέματα, διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα και δεν σταματούν να επιτίθενται στον πολιτισμό μας, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άλλες παραδοσιακές θρησκευτικές οργανώσεις της χώρας μας. Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους λαούς. Η διάλυση της οικογένειας, της πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας, η διαστροφή, η κακοποίηση των παιδιών μέχρι και η παιδοφιλία, δικαιολογούνται ως κανόνας, ως κανόνας της ζωής τους! Και οι κληρικοί, οι ιερείς αναγκάζονται να ευλογούν γάμους ομοφυλοφίλων. Ναι, ο Θεός μαζί τους, αφήστε τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Τι θέλουμε σε αυτό το σημείο να πούμε; Οι ενήλικες έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούν – έτσι το αντιμετωπίσαμε στη Ρωσία και έτσι θα το αντιμετωπίζουμε πάντα. Κανείς δεν εισβάλλει στην ιδιωτική τους ζωή και δεν έχουμε καμία διάθεση να το κάνουμε. Αλλά θα ήθελα να τους πω – κοιτάξτε, με συγχωρείτε, οι Άγιες Γραφές, τα κύρια βιβλία όλων των άλλων παγκόσμιων θρησκειών – εκεί όλα είναι γραμμένα. Συμπεριλαμβανομένου ότι η οικογένεια είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αλλά ακόμη και αυτά τα ιερά κείμενα τίθενται υπό αμφισβήτηση τώρα. Όπως έγινε γνωστό, η Αγγλικανική Εκκλησία, για παράδειγμα, σχεδιάζει, αν και μόνο σχέδια είναι ακόμη, να εξετάσει την ιδέα ενός ουδέτερου ως προς το φύλο Θεού. Τι μπορεί κανείς να πει για αυτό; Ου γαρ οίδασι…

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση συνειδητοποιούν ότι οδηγούνται σε μια πραγματική πνευματική καταστροφή. Οι ελίτ, πρέπει να ειπωθεί ευθέως, απλώς τρελαίνονται και δεν φαίνεται να υπάρχει θεραπεία. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, όπως είπα, και εμείς έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Και θα το κάνουμε. Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την παρακμή και τον εκφυλισμό.

Είναι προφανές ότι η Δύση θα προσπαθήσει να κλυδωνίσει και να διχάσει την κοινωνία μας, να ποντάρει σε εθνικούς προδότες, οι οποίοι ανέκαθεν, θέλω να το τονίσω αυτό, διατηρούν δηλητήριο της περιφρόνησης για την ίδια τους την πατρίδα και την επιθυμία να βγάλουν χρήματα πουλώντας αυτό το δηλητήριο σε όσους είναι πρόθυμοι να το πληρώσουν. Όπως συνέβαινε πάντα. Όσοι έχουν πάρει το δρόμο της άμεσης προδοσίας, όσοι διαπράττουν τρομοκρατικά και άλλα εγκλήματα κατά της ασφάλειας της κοινωνίας μας, κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί από τον νόμο. Αλλά ποτέ δεν θα μοιάσουμε με το καθεστώς του Κιέβου και τις δυτικές ελίτ που επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών. Δεν θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με όσους έκαναν ένα βήμα στην άκρη και αποστάτησαν από την πατρίδα. Ας μείνει στη συνείδησή τους, ας ζήσουν με αυτό. Θα πρέπει να ζήσουν με αυτό. Το κυριότερο είναι ότι οι άνθρωποι, οι πολίτες της Ρωσίας, τους έδωσαν μια ηθική αξιολόγηση. Είμαι περήφανος, πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε περήφανοι.

Πιστεύω ότι είμαστε όλοι υπερήφανοι που ο πολυεθνοτικός λαός μας, η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, πήρε θέση αρχής σχετικά με την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση, κατανόησε το νόημα των ενεργειών που αναλάβαμε, υποστήριξε τις ενέργειές μας για την προστασία του Ντονμπάς. Σε αυτή την υποστήριξη, πάνω απ’ όλα, εκδηλώθηκε ο πραγματικός πατριωτισμός, ένα συναίσθημα που είναι ιστορικά εγγενές στο λαό μας, συγκλονίζει με την αξιοπρέπειά του, με την βαθιά επίγνωση του αναπόσταστου της μοίρας του καθενός (τονίζω, του καθενός) με τη μοίρα της πατρίδας.

Ευγνωμοσύνη προς τους συμμετέχοντες στην ΕΣΕ και τους κατοίκους της Ρωσίας

Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, ολόκληρο τον λαό της Ρωσίας για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, να πω ευχαριστώ στους ήρωές μας, τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του στρατού και του ναυτικού, της Εθνικής Φρουράς, τα μέλη των ειδικών υπηρεσιών και όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, τους μαχητές των σωμάτων του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τους εθελοντές, τους πατριώτες που πολεμούν στις τάξεις του εφεδρικού στρατού. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, λυπάμαι που κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας δεν θα μπορέσω να αναφέρω τους πάντες. Ξέρετε, όταν προετοίμαζα αυτή την ομιλία, έγραψα έναν μακρύ, μακρύ κατάλογο αυτών των ηρωικών μονάδων. Στη συνέχεια την αφαίρεσα από τη σημερινή ομιλία, διότι, όπως είπα, είναι αδύνατο να τους κατονομάσω όλους. Απλώς φοβήθηκα μήπως προσβάλω εκείνους που δεν θα ονόμαζα. Μια βαθιά υπόκλιση στους γονείς, τις συζύγους, τις οικογένειες των υπερασπιστών μας, τους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς, τους νοσηλευτές που σώζουν τους τραυματίες. Στους σιδηροδρομικούς και τους μηχανοδηγούς που εφοδιάζουν το μέτωπο, στους οικοδόμους που ανεγείρουν οχυρώσεις, ξαναχτίζουν σπίτια, δρόμους και αστικά αντικείμενα. Στους εργάτες και τους μηχανικούς στα αμυντικά εργοστάσια, οι οποίοι εργάζονται τώρα σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, σε πολλές βάρδιες. Στους εργάτες γης, οι οποίοι εξασφαλίζουν αξιόπιστα την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Ευχαριστώ τους δασκάλους που νοιάζονται πραγματικά για τις νεότερες γενιές της Ρωσίας, ιδίως εκείνους που εργάζονται σε δύσκολες ουσιαστικά συνθήκες πρώτης γραμμής. Τους εκπροσώπους του πολιτισμού που ταξιδεύουν στην εμπόλεμη ζώνη, στα νοσοκομεία, για να υποστηρίξουν στρατιώτες και αξιωματικούς. Τους εθελοντές που βοηθούν τους εμπόλεμους και τους πολίτες. Τους δημοσιογράφους, πάνω απ’ όλα βέβαια τους πολεμικούς ανταποκριτές, που ρισκάρουν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για να πουν σε όλο τον κόσμο την αλήθεια. Τους κληρικούς των ρωσικών παραδοσιακών θρησκειών, τους ιερείς του στρατού, των οποίων τα σοφά λόγια στηρίζουν και εμπνέουν τους ανθρώπους. Τους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιχειρηματίες, όλους όσοι επιτελούν το επαγγελματικό, πολιτικό και απλώς ανθρώπινο καθήκον τους.

Λίγα ιδιαίτερα λόγια για τους κατοίκους των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αγαπητοί φίλοι, καθορίσατε το μέλλον σας στα δημοψηφίσματα και κάνατε μια σταθερή επιλογή παρά τις απειλές και την τρομοκρατία των νεοναζί σε συνθήκες που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν πολύ κοντά. Αλλά δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την αποφασιστικότητά σας να είστε με τη Ρωσία, με την πατρίδα σας.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε [χειροκρότημα]… Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η αντίδραση της αίθουσας στους κατοίκους των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, της Ζαπορόζιε και της Χερσώνας. Για άλλη μια φορά, βαθμιά υπόκλιση σε όλους αυτούς [χειροκροτήματα].

Βοήθεια σε ένοπλους και βετεράνους

Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την κοινωνικοοικονομική αποκατάσταση και ανάπτυξη αυτών των νέων συστατικών οντοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει την αναβίωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας, η οποία έχει γίνει και πάλι μια εσωτερική θάλασσα της Ρωσίας, και την κατασκευή νέων σύγχρονων δρόμων, όπως κάναμε στην Κριμαία, η οποία έχει πλέον μια αξιόπιστη χερσαία σύνδεση με ολόκληρη τη Ρωσία. Θα υλοποιήσουμε οπωσδήποτε όλα αυτά τα σχέδια με τις κοινές μας προσπάθειες. Σήμερα, οι περιφέρειες της χώρας παρέχουν άμεση υποστήριξη στις πόλεις, τις περιφέρειες και τις κωμοπόλεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, της Ζαπορόζιε και της περιοχής της Χερσώνας. Το κάνουν ειλικρινά, σαν πραγματικοί αδελφοί και αδελφές. Τώρα είμαστε και πάλι μαζί, αυτό σημαίνει ότι γίναμε ακόμα πιο δυνατοί και θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η πολυπόθητη ειρήνη σε αυτή τη γη μας, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας. Γι’ αυτό, για τους προγόνους μας, για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας, για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, για την επανένωση του έθνους μας, οι ήρωές μας αγωνίζονται σήμερα.

Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να τιμήσετε τη μνήμη των συμπολεμιστών μας που έδωσαν τη ζωή τους για τη Ρωσία, των αμάχων, των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών που πέθαναν κάτω από τα πυρά των νεοναζί και των εκδικητών.

[Ενός λεπτού σιγή]

Όλοι αντιλαμβανόμαστε και καταλαβαίνω πόσο αφόρητα δύσκολο είναι τώρα για τις συζύγους, τους γιους, τις κόρες των πεσόντων στρατιωτών, τους γονείς τους που μεγάλωσαν άξιους υπερασπιστές της πατρίδας, όπως οι νεαροί φρουροί του Κρασνοντόν, όπως οι νέοι άνδρες και γυναίκες που κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου πολέμησαν κατά του ναζισμού, υπερασπίστηκαν το Ντονμπάς. Το θάρρος, η σταθερότητα, το μεγάλο σθένος και η θυσία τους μνημονεύονται ακόμη και σήμερα από όλη τη Ρωσία. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, να τους βοηθήσουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τους δώσουμε εκπαίδευση και επάγγελμα. Η οικογένεια κάθε συμμετέχοντα σε μια Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση πρέπει να βρίσκεται στη ζώνη συνεχούς προσοχής, να περιβάλλεται από φροντίδα και τιμή, οι ανάγκες της πρέπει να ικανοποιούνται άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές χρονοτριβές.

Προτείνω τη δημιουργία ενός ειδικού κρατικού ταμείου. Έργο του θα είναι η παροχή στοχευμένης προσωπικής βοήθειας στις οικογένειες πεσόντων μαχητών και βετεράνων της ΕΣΕ. Θα συντονίζει την παροχή κοινωνικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, θα επιλύει τα ζητήματα της ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης, θα βοηθά στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την επαγγελματική ανάπτυξη και την απόκτηση ενός νέου επαγγέλματος.

Ένα ξεχωριστό, σημαντικότατο έργο για το ίδρυμα είναι η οργάνωση της μακροχρόνιας φροντίδας στο σπίτι, της προσθετικής υψηλής τεχνολογίας για όλους όσοι την έχουν ανάγκη. Ζητώ από την κυβέρνηση, μαζί με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις περιφέρειες, να επιλύσουν όλα τα οργανωτικά ζητήματα το συντομότερο δυνατό. Το έργο του Κρατικού Ταμείου θα πρέπει να είναι ανοικτό και η διαδικασία παροχής βοήθειας θα πρέπει να είναι απλή, με βάση την αρχή “ένα γκισέ για όλες τις υπηρεσίες”, χωρίς περιττές τυπικότητες και γραφειοκρατία.

Σε κάθε οικογένεια, τονίζω, σε κάθε οικογένεια θανόντος, σε κάθε βετεράνο θα πρέπει να ανατεθεί ένας προσωπικός κοινωνικός λειτουργός, ένας συντονιστής, ο οποίος θα επιλύει τα ζητήματα που προκύπτουν μέσω προσωπικής επικοινωνίας, σε πραγματικό χρόνο. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι δομές του ταμείου θα αναπτυχθούν σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήδη από φέτος.

Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για την υποστήριξη των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, των βετεράνων μάχης και όσων εμπλέκονται σε τοπικές συγκρούσεις. Νομίζω ότι στο μέλλον το κρατικό ταμείο που ανέφερα θα μπορούσε να ασχοληθεί και με αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να επεξεργαστούμε αυτό το σχέδιο. Ζητώ από την κυβέρνηση να το κάνει αυτό. Θα ήθελα να τονίσω ότι η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου δεν απαλλάσσει άλλες δομές και επίπεδα διακυβέρνησης από την ευθύνη τους. Περιμένω από όλα τα ομοσπονδιακά τμήματα, τις περιφέρειες και τους δήμους να συνεχίσουν να δείχνουν απόλυτη προσοχή στους βετεράνους, τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους. Και από αυτή την άποψη θέλω να ευχαριστήσω τους επικεφαλής των οντοτήτων της ομοσπονδίας, τους δημάρχους και τους επικεφαλής των περιφερειών που συναντώνται τακτικά με τους ανθρώπους, ταξιδεύουν στη γραμμή επαφής και υποστηρίζουν τους συμπατριώτες τους.

Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το εξής. Σήμερα, τα στελέχη, οι επιστρατευμένοι και οι εθελοντές σηκώνουν όλοι μαζί τις κακουχίες του μετώπου. Πρόκειται για τις προμήθειες και τον εξοπλισμό, για τις χρηματικές αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές για τα τραύματα, για την ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, τα αιτήματα που δέχομαι εγώ και οι διοικητές, οι οποίοι εισηγούνται σχετικά και σε μένα, που δέχεται η στρατιωτική εισαγγελία, ο Συνήγορος του Πολίτη, δείχνουν ότι δεν όλα αυτά τα ζητήματα κάθε άλλο παρά έχουν επιλυθεί. Είναι απαραίτητο σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση να δοθεί λύση.

Επίσης, η υπηρεσία στην ΕΣΕ συνδέεται με κολοσσιαίες σωματικές και ψυχολογικές πιέσεις, με καθημερινό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μια κανονική άδεια διάρκειας τουλάχιστον 14 ημερών για τους κινητοποιημένους, γενικά για όλους τους στρατιωτικούς, για όλους τους συμμετέχοντες στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών, τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες, εξαιρουμένου του χρόνου ταξιδιού. Έτσι ώστε κάθε μαχητής να έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται την οικογένειά του/της, να βρίσκεται κοντά στους συγγενείς και τους αγαπημένους του/της.

Ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων

Αξιότιμοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, υφίσταται το Σχέδιο Ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων 2021-2025, εγκεκριμένο με προεδρικό διάταγμα. Οι εργασίες για την υλοποίησή του βρίσκονται σε εξέλιξη. Γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές. Και θέλω να τονίσω ότι η πραγματική εμπειρία μάχης που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των Στρατηγικών Αμυντικών Δυνάμεων θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσει τη βάση για τα μελλοντικά μας βήματα για την ενίσχυση του στρατού και του ναυτικού, για την τρέχουσα και μελλοντική ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Περισσότερο από αυτό, είναι απολύτως ανεκτίμητη.

Απλά για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Επί του παρόντος, το επίπεδο εξοπλισμού των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων της Ρωσίας με τα πιο σύγχρονα συστήματα είναι πάνω από 91%, για την ακρίβεια 91,3 %. Και τώρα, επαναλαμβάνω, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, πρέπει να επιτύχουμε το ίδιο υψηλό επίπεδο ποιότητας σε όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Οι αξιωματικοί και οι λοχίες, πάρα πολλοί από τους οποίους έχουν αποδειχθεί εγγράμματοι, σύγχρονοι και αποφασιστικοί διοικητές, θα προαχθούν κατά προτεραιότητα στους ανώτερους βαθμούς, θα σταλούν στα στρατιωτικά πανεπιστήμια και τις ακαδημίες και θα αποτελέσουν ισχυρή στελεχιακή εφεδρεία για τις ένοπλες δυνάμεις. Και, φυσικά, πρέπει να είναι περιζήτητοι στις πολιτικές υπηρεσίες, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Θέλω να επιστήσω την προσοχή των συναδέλφων μου σε αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα εκτιμά τις υπηρεσίες τους για την υπεράσπισή της.

Θα δουλέψουμε εντατικά για την ενσωμάτωση των πιο προηγμένων τεχνολογιών που θα αναβαθμίσουν το ποιοτικό δυναμικό του στρατού και του ναυτικού. Έχουμε τέτοιες τροποποιήσεις, οπλικά μοντέλα και τεχνολογίες. Σε κάθε τομέα. Πολλά από αυτά υπερτερούν σημαντικά των ξένων αναλόγων τους. Το καθήκον μας τώρα είναι να αυξήσουμε τη μαζική βιομηχανική παραγωγή τους. Και το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ρυθμός του αυξάνεται συνεχώς. Και χρησιμοποιούμε τη ρωσική επιστημονική και βιομηχανική βάση και εμπλέκουμε ενεργά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην κρατική αμυντική τάξη.

Σήμερα, στα εργοστάσιά μας, στα γραφεία σχεδιασμού και στις ερευνητικές ομάδες μας εργάζονται έμπειροι ειδικοί, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων (ταλαντούχων, εξειδικευμένων, που στοχεύουν στην εξέλιξη και είναι πιστοί στις παραδόσεις των Ρώσων οπλοποιών) να κάνουν τα πάντα για τη νίκη.

Θα ενισχύσουμε οπωσδήποτε τις εγγυήσεις για το εργατικό δυναμικό. Αυτό αφορά επίσης τους μισθούς και την κοινωνική ασφάλιση, προτείνω τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος προνομιακού ενοικίου για τους εργαζόμενους της αμυντικής βιομηχανίας. Η τιμή του ενοικίου γι’ αυτούς θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς, επειδή το κράτος θα αναλάβει σημαντικό μέρος της πληρωμής για τη στέγαση. Συζητήσαμε βεβαίως το θέμα αυτό με την κυβέρνηση, δίνω εντολή να επεξεργαστούμε όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος και να αρχίσουμε άμεσα την κατασκευή τέτοιων ενοικιαζομένων κατοικιών, ιδιαίτερα βέβαια στις πόλεις όπου βρίσκονται τα σημαντικά κέντρα της αμυντικής μας βιομηχανίας και έρευνας.

[μετάφραση από τα Ρωσικά: Δημήτρης Χρονόπουλος]

"kosmodromio"

[ Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει]

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση