GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΗΜΕΡΕΣ! Το έγγραφο «φωτιά» που προειδοποιούσε για δυστυχήματα με τρένα...

Έγγραφο “φωτιά” προειδοποιούσε για δυστυχήματα με τρένα. Πρόκειται για επιστολή της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Σιδηροδρόμ...


Έγγραφο “φωτιά” προειδοποιούσε για δυστυχήματα με τρένα. Πρόκειται για επιστολή της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Σιδηροδρόμων (ΔΕΣΚ-Σ) με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή τρεις εβδομάδες πριν από τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Σε αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις». «Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό», κατήγγειλαν στην ίδια ανακοίνωση οι εργαζόμενοι, που αναφέρονται σε δύο πρόσφατα ατυχήματα τα οποία όπως σημειώνουν «προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το συνάδελφο Μηχανοδηγό αλλά και τους επιβάτες».

Ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος της ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, μίλησε για το θέμα. «Όλοι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι μια σειρά από έργα είναι ανολοκλήρωτα, τα συστήματα ασφαλείας δεν έχουν ολοκληρωθεί, το προσωπικό που έπρεπε να υπάρχει, δεν υπάρχει, οι προσλήψεις που έπρεπε να γίνουν χθες, δεν έγιναν, ο οργανισμός και η Hellenic Train δεν διαθέτουν σήμερα εξειδικευμένο προσωπικό, σε τέτοιο βαθμό, που να καλύπτονται όλες οι νευραλγικές θέσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, λέγοντας πως υπάρχουν συστήματα που δεν λειτουργούν και «σαπίζουν».

«Υπάρχει αναγκαιότητα να προσληφθούν σε νευραλγικές θέσεις άνθρωποι που θα έχουν απόλυτη εξειδίκευση, θα είναι εκπαιδευμένοι και θα έχουν σωρεύσει εμπειρία. Αυτό δεν συμβαίνει. Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο φεύγουν περίπου 130-140 εργαζόμενοι με εμπειρία. Δεν αναπληρώνονται από κανέναν. Έχουμε πάει στο υπουργείο Μεταφορών, έχουμε θέσει τα ζητήματα, όλοι οι υπουργοί Μεταφορών διαχρονικά είναι ενήμεροι για την κατάσταση, δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν ήξερε. Άρα οι προσλήψεις που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 2-3 χρόνια, οι μισές έχουν εξαγγελθεί για το 2022 που δεν έγιναν και μεταφέρονται για μετά τις εκλογές, άγνωστο πότε, και αυτές που υποτίθεται ότι θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, για αρκετά χρόνια αργότερα. Αν συνυπολογίσουμε και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να εκπαιδευτούν αυτοί οι άνθρωποι, τότε θα τους έχουμε σε αυτές τις θέσεις έπειτα από 3-4 χρόνια. Για να καταλάβετε, αυτή η ειδικότητα αυτή (σ.σ. του σταθμάρχη) απασχολεί ανθρώπους με μπλοκάκι. Είναι δυνατόν;», είπε ο Ηλίας Τρεβλός, συνδικαλιστής της ΔΕΣΚ-Σ.

Η επιστολήΑκολουθεί ολόκληρη το κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΕΣΚ-Σ

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Άλλα δύο ατυχήματα τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το συνάδελφο Μηχανοδηγό αλλά και τους επιβάτες.

Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό.

Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες.

Όπως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή, έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος.

Το Υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας Ο Χ Ι ! «έχουν καιρό….κάποια στιγμή θα τελειώσουν».

Η ΡΑΣ επιλεκτικά παρεμβαίνει, αφήνοντας εκτεταμένα κενά και σοβαρές ελλείψεις στο απυρόβλητο.
Διάφοροι φορείς, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN αλληλο-μεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει….. Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς φταίει και ο Χατζηπετρής…!!!

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ
Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις.

Τα Σωματεία στο Σιδηρόδρομο και η Π.Ο.Σ. δεν μπορεί να ανέχονται άλλο αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Τι άλλο περιμένουν για να παρέμβουν; Τι άλλο πρέπει να συμβεί;

Τα θέματα ασφάλειας πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή. Να βρεθούν στο επίκεντρο των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν πολιτικά και συνδικαλιστικά όσους έχουν ευθύνη και συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα εκείνους που αδιαφορούν γι΄αυτό που συμβαίνει. Να κρίνουν εκείνους τους πολιτικούς κομισάριους και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που υποτιμούν και αδιαφορούν για όλους εκείνους τους παράγοντες που όταν διασταυρώνονται δημιουργούν καθημερινά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε :
Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.
Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής.
Συντήρησης, επισκευή και εκσυγχρονισμού όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.
Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.
Να χορηγηθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Τεχνικός Ασφάλειας και Γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.
Συναδελφικά.

ΔΕΣΚ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ»


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση