GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ! ΕΚΛΕΙΣΕ το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες...

Σε αναζήτηση νέας στέγης βρίσκονται από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, οι 159 μαθητές του Κεστεκίδειου σχολείου, του αμιγώς ελληνικού σχολείου Βρυξ...


Σε αναζήτηση νέας στέγης βρίσκονται από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, οι 159 μαθητές του Κεστεκίδειου σχολείου, του αμιγώς ελληνικού σχολείου Βρυξελλών, που διαθέτει νηπιαγωγείο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το αμιγώς ελληνικό σχολείο, έκλεισε, ως ακατάλληλο για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Την ακαταλληλότητα του κτιρίου έκρινε κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας, που έλεγξε το κτίριο που στεγάζει το ελληνικό σχολείο στο δήμο Σεν Ζιλ των Βρυξελλών.
Απόσπασμα από την σχετική ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας
Στις 15 Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε σχετικά τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Βρυξελλών και την ίδια κιόλας ημέρα το σχολείο έκλεισε. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Βρυξελλών και τη Μητρόπολη Βελγίου, αναζητούν νέο κτίριο για να στεγάσει τους μαθητές του ελληνικού σχολείου, το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε, οι μαθητές του ελληνικού σχολείου θα συνεχίσουν τα μαθήματα διαδικτυακά.


Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται από τη δεκαετία του 1970 το ελληνικό σχολείο Βρυξελλών, είναι δωρεά του επιχειρηματία Λεωνίδα Κεστεκίδη, ιδρυτή της γνωστής σοκολατοποιίας "Leonidas".

Πως κρίθηκε η ακαταλληλότητα του Κεστεκιδείου
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsville.be, λίγες εβδομάδες μετά την αρχή του σχολικού έτους, τον Οκτώβριο του 2022, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Υπ. Παιδείας ήρθε στις Βρυξέλλες και επισκέφτηκε το κτήριο που στεγάζει το ελληνικό σχολείο στο δήμο του St. Gilles στην οδό Joseph Claes 91. Τότε διαπιστώθηκε πως υπήρχαν 4-5 τεχνικά σημεία στα οποία έπρεπε να δοθούν λύσεις. Ένα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν το σύστημα ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων.

Όμως, ένα ατυχές συμβάν φαίνεται να μετέθεσε την τελική έκθεση της καταλληλότητας του ελληνικού σχολείου στις Βρυξέλλες αρκετούς μήνες μετά από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων και με τον τρόπο αυτό φτάσαμε στα μέσα Μάρτη όπου η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας έβαλε, μέσα σε μία μέρα, οριστικό τέλος στην λειτουργία του σχολείου. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο κτίριο περιήλθε στα περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου μετά από δωρεά της οικογένειας Κεστεκίδη και παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος για να φιλοξενήσει τις ανάγκες του ελληνικού σχολείου.

Πολλά ερωτηματικά για την χρονική στιγμή της απόφασης για το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου στις Βρυξέλλες

Εύλογα είναι τα πολλά ερωτήματα τα οποία από εχθές έχει λάβει το Newsville.be από γονείς και συγγενείς μαθητών σχετικά με τους ακριβείς λόγους για τους οποίους έκλεισε το σχολείο, αν οι λόγοι αυτοί είναι όντως ικανοί για να κρίνουν το σχολείο ως ακατάλληλο, αλλά και γιατί αν όντως συντρέχουν λόγοι κτιριακής ακαταλληλότητας υπήρχε τόση καθυστέρηση στη χτεσινή απόφαση του Υπ. Παιδείας. Δεδομένου πως δεν υπήρξαν έργα, ανακαινίσεις ή άλλες μεγάλες αλλαγές στο εν λόγω κτίριο, γονείς και μαθητές αναρωτιούνται αν τα προηγούμενα πολλά χρόνια λειτουργίας του σχολείου υπήρχε όντως κίνδυνος για παιδιά και εκπαιδευτικούς; Τέλος παραμένει το ερώτημα του αν, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που υπήρχε γνώση των προβλημάτων, θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν τα προβλήματα αυτά και να μην προχωρήσει το Υπουργείο στην άμεση αυτή απόφαση και με προφανή απουσία λύσης ή όποιου άλλου στρατηγικού σχεδιασμού.
Να θυμίσουμε πως το σχολείο επισκέφτηκε η κα Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας, τον Σεπτέμβριο του 2019.
H υπ. Παιδείας, Ν. Κεραμέως με τον Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα, κατά την επίσκεψή τους στο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών (Σεπτέμβριος 2019)

Όπως αναφέρει το Newsville.be, δεν έχουν δημοσιευτεί οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους κρίθηκαν ακατάλληλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Κεστικιδείου και ούτε είχαμε σαφή απάντηση από πλευράς Γραφείου Εκπαίδευσης στην ερώτηση μας για το αν είναι πιθανά επισκευάσιμες οι τεχνικές ατέλειες του εν λόγω κτηρίου. Όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία και η απόφαση για άμεση διακοπή της λειτουργίας του ελληνικού σχολείου στις Βρυξέλλες δείχνουν πως το ελληνικό κράτος θα οδηγηθεί, ακόμα μία φορά, σε αναζήτηση νέου κτιρίου για τη στέγαση του σχολείου. Γνωρίζοντας από τα παλαιότερα χρόνια τις αντικειμενικές δυσκολίες εύρεσης νέων πιστοποιημένων σχολικών εγκαταστάσεων στην πόλη των Βρυξελλών, το υπόλοιπο της φετινής σχολικής χρονιάς θεωρείται ήδη χαμένο.

Τηλεκπαίδευση για τους Έλληνες μαθητές του Κεστικιδείου
Το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες έχει 150 μαθητές και 26 εκπαιδευτικούς ενώ στο χώρο του λειτουργούσε, εκτός από τις τάξεις του δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου και νηπιαγωγείο.
Ο άμεσος τερματισμός των μαθημάτων και το κλείσιμο του σχολείου αυτονόητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους μαθητές -και ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται στην τελευταία τάξη του Λυκείου-, καθώς και στους γονείς και τις οικογένειες των μαθητών οι οποίοι, για μία ακόμα φορά, μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να προσαρμόσουν χωρίς προειδοποίηση την καθημερινότητα τους στην επιστροφή των μαθητών στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης.
Φωτογραφίες: Newsville.be

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση