GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΟΤΑΝ οι ήττες είναι τόσο συντριπτικές...»

Yannis Kemmos Όταν μετά από τέσσερα χρόνια στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρνεις να χάσεις 600.000 ψηφοφόρους την στιγμή που τ...


Yannis Kemmos
Όταν μετά από τέσσερα χρόνια στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρνεις να χάσεις 600.000 ψηφοφόρους την στιγμή που το κόμμα που κυβερνά κερδίζει 100.000 με μία εξαιρετικά σκληρή διακυβέρνηση και έχοντας αντιμετωπίσει με εξαιρετικά αμφίβολο τρόπο πολύ δύσκολες καταστάσεις, τότε το πρόβλημα δεν είναι στους ψηφοφόρους, και δεν είναι στον τρόπο που το κόμμα που κυβερνά διαχειρίστηκε την κατάσταση.
Το πρόβλημα είναι πως εσύ ως αντιπολίτευση απέτυχες οικτρά να κάνεις τη δουλειά σου. Να ασκήσεις αποτελεσματικά αντιπολίτευση, να προτείνεις εναλλακτικές, να προτείνεις έναν άλλο δρόμο.
Απέτυχες να πείσεις. Για να κερδίσεις εκλογές πρέπει να πείσει το εκλογικό σώμα για τις θέσεις σου, για τις απόψεις σου, για το πρόγραμμά σου, για το έργο σου, για την αξιοπιστία σου.
Είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να το κάνει.
Θα είχε αποτύχει ακόμα για αν η διαφορά ήταν 3 ή 5% αν συνολικά είχε χάσει έστω και μία ψήφο από αύτες του 2019.
Εδώ όμως μιλάμε για ένα συντριπτικό και ντροπιαστικό 20% που το δημιούργησαν οι περίπου 600.000 λιγότερες ψήφοι από αυτές του 2019.
Εδώ δεν χωρούν δικαιολογίες. Εδώ δεν φταίνε οι δημοσκοπήσεις. Για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τυχερός αν οι δημοσκοπήσεις έβγαιναν αληθινές γιάτι η τραγωδία που ζει θα είχε ποσοστό λιγότερο από το μισό της συνολικής διαφοράς.
Μία ήττα το 2019 και τέσσερα χρόνια αργότερα, δεν ακούστηκε στην πραγματικότητα μία συγνώμη. Δεν έγινε ούτε μία αλλαγή σε επίπεδο στελεχών. Δεν έγινε ούτε μία προσπάθεια να αξιολογηθούν και να εξηγηθούν οι λόγοι και οι αιτίες που τότε έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσα ίσα που τότε τόλμησαν να βγούνε να πούνε κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ ότι φταίνε οι ψηφοφόροι που δεν τους έδωσαν χρόνο, που δεν κατάλαβαν τι ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που είναι, και δουλειά των κομμάτων είναι να τους πείσουν. Αν δεν τα καταφέρουν φταίνε τα κόμματα και όχι οι ψηφοφόροι.
Και τα κόμματα όταν έχουν ήττες πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες.
Όταν οι ήττες είναι τόσο συντριτπικές θα πρέπει οι ηγέτες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες.
Στις ομάδες όταν μία ομάδα χάνει με 5-0 την ευθύνη την παίρνει ο προπονητής. Και αυτός είναι που φεύγει. Δεν χρεώνει τις ήττες ούτε στους παίχτες, ούτε στους οπαδούς, ούτε στο διαιτητή, ούτε στο βαρύ χορτάρι.
Οι ήττες πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια.
Το 40% του εκλογικού σώματος αποφάσισε ξεκάθαρα ποιον εμπιστεύεται περισσότερο να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα και η νίκη είναι αδιαμφιβήτητη και καθαρή.
Δεν χωράνε ούτε δικαιολογίες ούτε παραμύθια περί νοθείας. Αυτά είναι αστειότητες και σοβαροί άνθρωποι δεν επιτρέπεται να τα λένε.
Επίσης ξεκάθαρο είναι ότι το 60% διαφωνεί με την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ και αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει δυσαρέσκεια έξω στην κοινωνία και να εκφράζεται. Το γεγονός ότι αυτό το 60% δεν συστρατεύτηκε με το ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να μιλάει και να διαμαρτύρεται. Σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να το πείσει και να το συσπειρώσει μαζί του. Και αυτό είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ όχι των ψηφοφόρων.
Αντίθετα πρώτα το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια το ΚΚΕ κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να αυξήσουν σημαντικά των αριθμό των ψηφοφόρων τους και αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση των ποσοστών τους.
Προφανώς κάτι έκαναν καλύτερα.
Η κλάψα λοιπόν δεν οφελεί. Ούτε το να κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο που δεν τον ψήφισε και να λέει πως δεν τον κατάλαβε ή ότι είναι άξιοι της μοίρα τους κλπ.
Αυτά τα λόγια δείχνουν αναξιοπρέπεια και καθόλου σοβαρότητα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σε αυτά τα ποσοστά γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αποτυχημένο τρόπο που ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας διακινδυνεύει να κάνει το ίδιο πράγμα και να στείλει τον κόσμο που κέρδισε πίσω στο ΠΑΣΟΚ.
Ας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του την αυτοκριτική που δεν έκανε από την ήττα του 2019 ως και σήμερα και σταματήσουν να κατηγορούν τους ψηφοφόρους, τους δημοσκόπους και ότι άλλο.
Εκ των υστέρων φάνηκε ότι οι δημοσκοπήσεις και πολύ συγκρατημένες ήταν στη διαφορά που έδιναν υπέρ της ΝΔ. Ίσως και οι ίδιοι οι δημοσκόποι να δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν τη διαφορά των 20 μονάδων και να προσπάθησαν να εκλογικεύσουν αυτό που έβλεπαν με αποτέλεσμα να το δίνουν μόνο 5 ως 8%
Προφανώς οι επόμενες εκλογές είναι χαμένες για τον ΣΥΡΙΖΑ και ας μην παραμυθιάζουν ούτε τον εαυτό τους ούτε τους ψηφοφόρους τους.
Ούτε ένα αξιοπρεπές damage control δεν μπορεί να γίνει.
Στην καλύτερη να εύχονται να μην πέσουν ακόμα χαμηλότερα από το 20% καθώς το ρεύμα που έχει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκεντρώσει πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους της χθεσινής  βραδιάς.
Και δεν νομίζω πως ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να φύγει από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει οποιοδήποτε στέλεχος τους κόμματος που θα επιθυμούσε να ξεκινήσει το βιογραφικό του στη θέση του αρχηγού, με μία ήττα μέσα σε 40 μέρες.
Όποτε ότι είναι να γίνει θα συμβεί μετά την ερχόμενη ήττα στις εκλογές στις αρχές Ιουλίου.
Όπως είπα το 60% του εκλογικού σώματος διαφωνεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική και αυτό είναι τόσο ξεκάθαρο όσο και ότι το 40% συμφωνεί.
Και αυτά τα δύο μέρη θα συνεχίσουν να εκφράζονται και να μάχονται, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν το καθένα αυτό που πιστεύει.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση