GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΟΣ ΜΠΕΛΑΣ στον ορίζοντα...

Γιάννης Κων. Κρούσος ΝΕΟΣ ΜΠΕΛΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.  Κερδίζουν την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας οι φιλορώσοι. ---------------- Η Αυτόνομη ε...


Γιάννης Κων. Κρούσος
ΝΕΟΣ ΜΠΕΛΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ. 
Κερδίζουν την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας οι φιλορώσοι.
----------------
Η Αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας, ή απλώς Γκαγκαουζία, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι μια περιοχή που βρίσκεται στη νότια Μολδαβία. Κήρυξε την αυτoνομία της στις 23 Απριλίου 1994, όπου και της εκχωρήθηκε ειδικό συνταγματικό καθεστώς, γεγονός που έθεσε τέλος στη διένεξη μεταξύ των Γκαγκαούζων αυτονομιστών και της κεντρικής διοίκησης της Μολδαβίας.
Στην ημιαυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία κατοικεί η πλειοψηφία των 250.000 Γκαγκαούζων που υπάρχουν στα Βαλκάνια. Η περιοχή βρίσκεται στα νότια της Μολδαβίας σε περιοχή με τεράστιες στέπες και έκταση λίγο μικρότερη από τη Χαλκιδική. Έχει πληθυσμό 160.000 κατοίκων και το 82% είναι Γκαγκαούζοι.

Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης, εκτός Τουρκίας, όπου η τουρκική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα αλλά το εντυπωσιακό είναι πως το 93% των κατοίκων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, τη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο κράτος (να αποσχιστούν από τη Μολδαβία) και να συνεχίσουν την πορεία τους υπό την επιρροή της Ρωσίας. 
Το πιο σημαντικό είναι πως οι Γκαγκαούζοι παρά τους ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία θαυμάζουν απεριόριστα την Ελλάδα και τους Έλληνες. Λέγεται πως κατάγονται από τους εξισλαμισθέντες Μικρασιάτες που ακολούθησαν τον εξόριστο Σουλτάνο Ιτζεντίν Καϊκαβούζ (1243) που κατέφυγε στη βυζαντινή επικράτεια ή, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, από τους μεσαιωνικούς Πετσενέγκους και Κουμάνους του κάτω Δούναβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση